Velika produkcija

Zvijezda serije Zmajeva kuća otkriva u kakvom su magičnom svijetu snimali omiljenu seriju

Hit serija koja govori o mističnom svijetu dinastije Targaryen oduševila je gledatelje u Hrvatskoj i diljem svijeta, a jedna od glavnih akterica priče dala je uvid u događanja iza kamera.

Za mnoge obožavatelje televizijske sage Igra prijestolja, nema sumnje da je najomiljenija kuća, ona dinastije Targaryen. Kraljevi koji su vladali uz pomoć vatre i krvi od svih su udruženih kraljevstava imali najfascinantniju prošlost, koja uključuje i pripitomljene zmajeve. Upravo tu njihovu prošlost prikazuje nova hit serija HBO-a Zmajeva kuća (House of Dragon).

Radnja se odvija 200 godina prije događaja iz Igre prijestolja, a otkako je imala premijeru u Hrvatskoj ostvarila je najveći broj gledatelja nove serije ili filma na jednoj HBO streaming usluzi. Gloria.hr ekskluzivno u Hrvatskoj ima razgovor s glumicom Olivijom Cooke koja u Zmajevoj kući glumi Alicent Hightower. Ova 28-godišnja britanska glumica otkrila je što misli o svojoj ulozi, a dala je uvid iz prve ruke u raskošnu produkciju. Sve epizode prve sezone dostupne su na HBO Maxu.

Koji je vaš lik u Zmajevoj kući?

Glumim Alicent Hightower. Ona je kći kraljevog namjesnika Otta Hightowera (glumi ga Rhys Ifans). Najbolja je prijateljica Rhaenyra Targaryen otkako su bile bebe. Odrasle su zajedno jer je Rhaenyra kraljeva kći i nasljednica prijestolja.

image

Olivia Cooke u Zmajevoj kući glumi Alicent Hightower

HBO

Kakva je ona osoba?

Ovisi o kojoj vrsti uloge govorimo. Jer postoje dvije verzije: ona koju glumi Emily (Carey) i ona koju ja igram. U mojoj verziji, mislim da je pronašla svoju autonomiju u strogo zadanim okvirima njenih parametara i ulozi u kraljevstvu. Ona shvaća da ima mnogo veću moć nego što je mislila da ima. Misli da bi trebala pristojno voditi, oblikovati i njegovati muškarce koje ima oko sebe; dok Rhaenyra ima potpuno drugačije mišljenje.

Što vam se svidjelo oko scenarija?

U Igri prijestolja imate Cersei, imate i Aryu... one su nevjerojatno iznijansirane i sočne uloge. Scenariji su jako, jako, jako dobri. mislim da me to uvijek privuče projektu. Nisam pogledala Igru prijestolja prije nego sam krenula na audiciju za seriju. Tako da sam se oslanjala jedino na razgovor s Miguelom Sapochnikom i Ryanom Condalom, saznala sam što žele napraviti, što će biti drugačije, što će biti isto. Jednostavno se činilo uzbudljivo: znam da je ovo prequel, ali se isto tako činio vrlo svjež.

image

Olivia glumi kći kraljevog namjesnika, kojeg glumi Rhys Ifans

HBO

Kako ste se pripremali za ulogu?

Poslali su mi sve što su imali gotovo od scenarija i tada sam krenula bingati Igru prijestolja te čitati knjigu. Scenariji i knjiga su poput divnog braka: možeš pročitati knjigu i tada gledati seriju, koja ti tada da informacije o tim likovima i obrnuto. Ono što su izvukli iz knjige bilo je vrlo uzbudljivo. Prava vrijednost ove knjige je u njenoj usmenoj povijesti, temeljenoj na raznovrsnim likovima, mnogo toga nije pouzdano. Scenaristi, a zatim i glumci morali su raditi unutar tih okvira, čvrste strukture koja je bila postavljena.

Koja je bila veličina produkcije?

Bilo je bizarno, jer su zapravo izgradili Red Keep (srce Kraljevog grudobrana). Tako da sam u svojoj haljini i s izrađenom frizurom šetala u dvorcu, prolazite kroz dvorište, uđete u malene vijećničke dvorane, izlazite, penjete se stepenicama kroz okrugli balkon do kraljičinih odaja, prođete do kraljevog apartmana. Sve je bilo tamo, tako praktično! Imali su tapecirane zidove s amblemima Targaryena, nevjerojatno detaljno. Tako nešto nisam mogla ni zamisliti. Zvuči kao klišej, ali kad uđete na set, stvarno se osjećate kao da ste u tom svijetu mašte. Istovremeno bilo je i dosta jezivo na neki način.

image
HBO

Što biste preporučili pridošlici koja se prvi put susretne sa zmajem?

Dosta je vjetrovito, pa možda da zatvore oči. Nemojte raditi ono što sam ja kada bi moj lik došao pred zmaja - samo trčite. E da, i ne preporučujem skrivanje iza nečega što se čini otpornim na vatru.

Kakav je bio osjećaj utjeloviti Alicent, sa svim tim kostimima i šminkom?

Nevjerojatno ograničavajuće! To je bila moja kosa, ali imali smo i te jako teške umetke kako bi bila dulja, imala sam osjećaj da mi se ukliještio živac od nošenja. Nosite tu predivnu haljinu, koja je vrlo teška, a samo vam visi na vrhovima ramena. Zapravo je vrlo bolno.

image
HBO

Zmajeva kuća je prequel, odnosno radnja se odvija prije Igre prijestolja. Kako je povezana sa svojim prethodnikom?

Definitivno je dio tog svijeta, ali mislim da je mnogo više jezgrovita nego Igra prijestolja. Više je izolirana i klaustrofobična: ove sezone prikazuje samo jednu obitelj. Bavi se samo nasljeđivanjem prijestolja i onime što su ljudi u stanju napraviti da bi dobili ono što žele. Ali mislim da je i raširena, i jednako filmska kao Igra prijestolja - imamo Miguela Sapochnika - našeg redatelja i producenta. On je režirao epizode Bitka kopiladi i Duga noć, tako da možete zamisliti kakva je ukupna estetika u svih 10 epizoda.

image
HBO
Linker
24. travanj 2024 21:09