otvoren Greencajt

Najbolja svjetska antropologinja: ‘Ako ljudi uništavaju životinje, biljke i okoliš, uništavaju i sami sebe‘

Okupljeni su na uvodnom panelu "Pametni gradovi" imali priliku čuti kakvi su izgledi da Zagreb do iduće godine dostigne Osijek po pitanju zbrinjavanja i razvrstavanja otpada.

Naše zdravlje ovisi o onima čiju dobrobit mi ugrožavamo, zbog čega je nužno stati na kraj zanemarivanju utjecaja klimatskih promjena i uništavanju ekosustava, istaknula je najpoznatija svjetska antropologinja dr. Jane Goodall na otvorenju vodećeg zelenog festivala u regiji koji se do nedjelje održava na prostorima stare zagrebačke Tvornice električnih žarulja (TEŽ) i u Rougemarin parku, a bavi se gorućim pitanjima današnjeg društva. Greencajt je službeno otvorio gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, u društvu direktora Festivala Vinka Filipića te direktorice Turističke zajednica Grada Zagreba Martina Bienenfeld.

image

Martina Bienenfeld

MATEJ GRGIć

"Važnost održavanja ovog festivala prije svega leži u osvješćivanju važnosti i potrebe većeg angažmana prema boljoj i održivijoj budućnosti. Iako smo mala zemlja, možemo se pohvaliti kako imamo građane s velikim idejama koji mogu biti pokretači promjena. Zahvaljujući velikom interesu i odazivu hrvatske javnosti, kompanija, organizacija, kao i pojedinaca koje povezuje zajednički cilj – zelenije i održivije sutra, vjerujemo kako će upravo Greencajt potaknuti na prvi korak i velike promjene", istaknuo je Vinko Filipić, direktor Greencajt festivala.

image

Publika na otvorenju Greencajt festivala

MATEJ GRGIć

Direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba je istaknula kako je ponosna što Grad Zagreb i građani sve više posvećuju važnost zaštiti okoliša i usvajanju održivih navika, a Greencajt festival idealna je prilika za buđenje svijesti, ali i dodatna saznanja i preporuke kako živjeti i poslovati još zelenije.

image

Tomislav Tomašević

MATEJ GRGIć

"Osim za Zagreb, Greencajt ima poseban značaj za cijelu Hrvatsku. Iskreno vjerujem kako ćemo već u bližoj budućnosti osjetiti utjecaj ovog Festivala jer događanja poput ovoga podižu razinu svijesti o važnosti zaštite destinacije", poručila je Martina Bienenfeld.

image

Vinko Filipić, Tomislav Tomašević, Ivan Radić

MATEJ GRGIć

Okupljeni su na uvodnom panelu "Pametni gradovi" imali priliku čuti kakvi su izgledi da Zagreb do iduće godine dostigne Osijek po pitanju zbrinjavanja i razvrstavanja otpada te koje su sličnosti između Berlina i Virovitice. Gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević, gradonačelnik grada Osijeka Ivan Radić, gradonačelnik grada Koprivnice Mišel Jakšić i zastupnica u Berlinskom parlamentu Klara Schedlich, potaknuti gorućim temama o održivijoj budućnosti hrvatskih gradova, raspravljali su o budućim smart city rješenjima, prioritetima u prometu, kao i o pametnim primjerima ozelenjivanja funkcioniranja gradova prema europskim standardima.

image

Vinko Filipić

MATEJ GRGIć

"Većina građana već sad odvaja otpad i reciklira, no do sad je taj sustav bio nepravedan. Bitno je simulirati stanovništvo, no trebat će vremena za tranziciju, tako je svaki grad krenuo. Mijenjanje navika nije lagan posao, ali ustrajni smo u tome uspjeti", osvrnuo se Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

image

Greencajt festival

MATEJ GRGIć

Petak i subota su rezervirani za brojne zanimljive i edukativne panele, predavanja i diskusije velikih domaćih i svjetskih stručnjaka, s ciljem podizanja svijesti o utjecaju klimatskih promjena i održivijem načinu života. Posjetitelji imaju priliku obići jedinstvenu Expo zonu koja donosi izložbu najnovijih modela električnih i hibridnih automobila, ali i uživati u mirisnim delicijama veganske i vegetarijanske kuhinje s potpisom hrvatskog poznatog chefa Marina Medaka, dok večer donosi dobre ritmove i zabavu za pamćenje poznatih hrvatskih glazbenika.

image

Tomislav Tomašević

MATEJ GRGIć

Sve dodatne informacije o festivalu dostupne su na službenim kanalima: Greencajt.hr, Greencajt FB, Greencajt IG

image

Greencajt festival

MATEJ GRGIć
Linker
20. travanj 2024 02:23