Za sve uzraste

Brač film festival: Probrani filmski biseri na idiličnim lokacijama našeg otoka

Nakon duge dvije godine pandemije, ovog puta Brač Film Festival se vraća bez epidemioloških ograničenja, s punim kapacitetom kina, pregršt gostiju iz filmova i neizostavnim zabavnim programom.

Svi oni koji su željni inovativnih filmova u idiličnoj morskoj atmosferi neka u svojim kalendarima rezerviraju dane od 10. do 13. kolovoza 2022. kada će se održati Brač film Festival. Osmu godinu za redom, festival Supetarskoj publici donosi najrecentnije naslove iz domaće kinematografije, pružajući domaćim autorima platformu za prikazivanje njihovih debitantskih dugometražnih ostvarenja bračkoj publici.

Filmski program podijeljen je u tri kategorije koje će se prikazati na dvije lokacije. Na lokaciji iz Crkve u 21 sat svaku večer slijede projekcije filmova za naše najmlađe. Ove godine filmovi su prilagođeni uzrastima od 6+ pa osim domaćeg ostvarenja “Ljeto kada sam naučila letjeti” koji donosi priču o 12-godišnjoj Sofiji kojoj se ljetovanje na Hvaru pretvara u avanturu koju nije mogla ni zamisliti, donosimo i inozemne naslove proslavljene na filmskim festivalima. To su filmovi poput “Kraljica komedije” i “Nelly Rapp: Agentica za čudovišta” te animiranog filma “I miševi idu u raj” prije kojeg će se prikazati kratkometražni animirani film za djecu “Jaje” autorice Ane Despot, dobro poznate svim Supetranima.

U glavnom programu u Ljetnom kinu u 21,30 sati bit će prikazani po jedan kratkometražni film prije svakog dugometražnog. Kratkometražni program je namijenjen studentima filmskih akademija iz regije, a ove godine imamo priliku vidjeti naslove “Pištolji i kacige”, “Kriza”, “Džonika” i “Sound Mixer”.

Od glavnog programa izdvaja se film “Divljaci” redatelja Darija Lonjaka koje će otvoriti ovogodišnje izdanje Festivala. Ta žanrovska akcijska komedija donosi priču o tri navijača Hrvatske reprezentacije koja su greškom zalutala u teroristički kamp! U glavnom programu organizatori donose još istaknutih naslova “Strahinja Banović” redatelja Stefana Arsenijevića koji je zbog velikog interesa na FEST- bio prikazan čak dvaput, te “Zbornica” Sonje Tarokić koju su kritičari proglasili “definitivno jednim od najboljih hrvatskih filmova u posljednje vrijeme”. Za kraj festivala ostaje sportska drama “Zlatni dječak” redatelja Ognjena Jankovića koji donosi priču o dvadesetogodišnjem perspektivnom nogometašu koji ulaskom u profesionalni svijet sve teže pomiruje privatni život sa zahtjevima vrhunskog sporta. Ovogodišnji program sadržajno je pomaknut od prethodnih izdanja i donosi žanrovsku raznolikost, od animiranih filmova, dječjih, akcijske komedije do sportske drame!

Na festivalu će biti prisutni i redatelji svih dugometražnih i kratkometražnih filmova s kojima će biti moguće druženje nakon projekcija unutar ljetnog kina ili na after partijima u Acapulco Baru, prvu i zadnju večer.

O festivalu

Brač Film Festival međunarodni je festival igranog filma za debitante i mlade filmaše iz Europe i mediteranskih zemalja. Ključni ciljevi Festivala su: promocija debitantskih dugometražnih igranih filmova, predstavljanje kratkometražnih igranih filmova studenata filmskih akademija, filmski odgoj djece i mladih kroz posebne projekcije i edukativne radionice, te umrežavanje mladih filmskih profesionalaca s već istaknutim filmskim djelatnicima iz Hrvatske i svijeta.

Brač je mladi i dinamični festival smješten u Mediteranu, povijesnom centru svijeta, gdje različitost kultura, jezika i ljudi rezultirali izvanrednim umjetničkim ostvarenjima. Brač ostaje u središtu toga, nastojeći stvarati mostove među različitim kulturama i generacijama. BFF je prijateljski festival okrenut široj publici, koji svojom kvalitetom potiče na kreativni rast filmaša u razvoju.

Od osnutka 2015. godine Brač je prepoznat kao mjesto susreta filmaša iz cijele regije. Festival su posjetili i iskusni profesionalci iz industrije i time dali podršku mladim filmašima, poput dobitnika Oscara Christophera Hamptona (Dangerous Liaisons, Atonement), hrvatskih filmskih redatelja Vinka Brešana, Pave Marinkovića, Nevia Marasovića, glumaca Gorana Bogdana, Nives Ivanković, Momčila Otaševića, Jelene Peričin, Slavka Sobina, Tihane Lazović, Stjepana Perića, Marka Petrića, Jelene Jovanove, Jovane Stojiljković i mnogih drugih.

Linker
18. travanj 2024 05:41