LJETNO KINO U HLADU

Film u šumi: Kolovoz u Zagrebu u društvu hit filmova "Barbie" i "Oppenheimer"

Kolovoške dane moguće je provesti u hladu Ljetne pozornice Tuškanac, u društvu autorskih hitova, festivalskih uspješnica i filmskih klasika, u rasponu od Barbie i Oppenheimera do Amarcorda i Piana.

Ljetna pozornica Tuškanac svojim filmskim programom već tradicionalna okuplja zagrebačke ljubitelje sedme umjetnosti, koji bijeg od gradske žege traže u hladu šume u samom centru grada. Centar za kulturu i film Augusta Cesarca pobrinuo se da kolovoške noći u Zagrebu budu provedene u probranom društvu autora vrhunskih drama, trilera, komedija i klasika, koji će gledatelje svakog tjedna, od 1. kolovoza do početka rujna, od utorka do subote u jednakoj mjeri intelektualno stimulirati, kao i zabaviti. Dio filmova dolazi s pedigreom velikih međunarodnih festivala, kao što su Berlin, Cannes, Venecija i Sundance. "Beskrajna ljubav" Emanuelea Crialesea dojmljiva je obiteljska drama smještena u Rim 1970-ih, a govori članovima jedne disfunkcionalne obitelji koju na okupu drži uvijek pouzdana Penélope Cruz u glavnoj ulozi. Film je prikazan u konkurenciji festivala u Veneciji.

image

Amarcord film

PRESS

Obiteljskom dinamikom bavi se i "Jednog lijepog jutra", ambiciozan i hrabar uradak francuske redateljice Mije Hansen-Løve, majstorice istančanih psiholoških portreta, u kojem je glavnu ulogu odigrala karizmatična Léa Seydoux, a film je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu. Ljubitelji trilera svakako bi trebali pogledati "Zatvor 77" Alberta Rodrígueza, uzbudljivu priču inspiriranu istinitim događajima, u kojoj mladi zatvorenik predvodi pobunu za poboljšanje zatvorskih uvjeta u politički turbulentnim vremenima Španjolske 1970-ih. Glavnu ulogu odigrao je karizmatični Miguel Herrán, zvijezda popularne serije Kuća od papira (La casa de papel). Napetosti ne nedostaje ni "Amoreu", kriminalističkom trileru Andree di Stefana u kojem vodeća zvijezda talijanskog filma, Pierfrancesco Favino, igra policajca koji se večer prije odlaska u mirovinu upliće u opasan sukob iz kojeg nitko neće izaći čistih ruku. Prepun iznenađenja, obrata te izvrsne glazbe i glumačkih nastupa, Amore je nezaobilazno štivo za sve koji vole dobro ispričane i režirane priče o običnim ljudima u neobičnim situacijama.

image

Trokut tuge film

PRESS

Svakog četvrtka u sklopu Kinoteke u šumi na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazivat će se i klasici zbog kojih se zavoljela sedma umjetnost. Prvi na rasporedu je film nagrađen Oscarom za najbolji strani film, "Amarcord", gorko-slatka autobiografska drama Federica Fellinija, koja gledatelje već pedeset godina osvaja upečatljivim likovima, grotesknim humorom i autentičnim pogledom na dobre i mračne strane ljudske prirode. Oscarima je nagrađen i "Piano", poetična psihološka drama novozelandske redateljice Jane Campion u kojoj Holy Hunter igra ženu u dogovorenom braku upletenoj u ljubavni trokut. Protkan sofisticiranom romantikom, emocijama i erotikom, Piano je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu, a nagrađen je i Oscarima za najbolju glumicu koja je Holy Hunter, zatim sporednu glumicu Annu Paquin te originalni scenarij Jane Campion. Na Ljetnoj pozornici Tuškanac proslavit će se njegov 30. rođendan.

image

Barbie film

PRESS

Ovogodišnji kinorepertoar ne može biti potpun bez dva filmska hita koji trenutačno pune kinodvorane diljem svijeta. Jedan od njih je "Barbie", urnebesna komedija Grete Gerwig čiji je nedoljiv koktel duhovite povijesti lutke iz naslova i britke satire na tradicionalne rodne uloge osvojio publiku i kritiku. Drugi kinofenomen je "Oppenheimer", povijesna biografska triler drama u kojoj je jedan od najintrigantnijih redatelja današnjice – Christopher Nolan, pružio osebujan portret oca atomske bombe. Među hitovima tu je i Trokut tuge, Zlatnom palmom nagrađena satira Rubena Östlunda, za koju se već mjesecima i dalje traži karta više. Ako ste kojim slučajem propustili ovu spektakularnu priču o privilegiranim gostima na krstarenju iz noćne more, ovo je idealna prilika da to nadoknadite na velikome platnu! Film je bio nominiran za tri Oscara - film, režija, scenarij, a Zlatku Buriću donio je nagradu za najboljeg europskog glumca.

image

Oppenheimer film

PRESS
Linker
17. travanj 2024 14:40