MATIJA DJANJEŠIĆ CROPIX
SEZONA SLAVLJA

Gdje uživamo ove adventske sezone: Veliki vodič po hrvatskim gradovima

Samo nas nekoliko dana dijeli od službenog početka adventa kojeg mnogi s velikim nestrpljenjem očekuju. U nešto više od mjesec dana koliko će trajati hrvatski gradovi su organizirali događanja koja će vas zabaviti, ali i pružiti vam pravu ‘božićnu bajku‘.

Samo nas nekoliko dana dijeli od službenog početka adventa kojeg mnogi s velikim nestrpljenjem očekuju. U nešto više od mjesec dana koliko će trajati hrvatski gradovi su organizirali događanja koja će vas zabaviti, ali i pružiti vam pravu ‘božićnu bajku‘.

Od sjevera do juga Hrvatske gotovo svaki grad ima pripremljen adventski program koji u većini slučajeva službeno počinje 2. prosinca. Zadarska blagdanska čarolija već je krenula koncertom Tonyja Cetinskog 24. studenog, a prvi put Zagreb i prije službenog početka nudi zagrijavanje koje traje od 29. studenog. U više od mjesec dana diljem Hrvatske organizirat će se koncerti poznatih domaćih izvođača, program za djecu, atraktivna klizališta, ali i ukusna gastronomska ponuda iz cijele Hrvatske. Slavni chefovi osmislili su posebna jela za ovo razdoblje koje će predstaviti na neizostavnim božićnim kućicama, obrtnici iz cijele zemlje naporno su radili kako bi ponudili svoje radove, baš kao i barmeni koji su osmislili ponudu pića koja će zagrijati u hladnim danima i noćima. U nastavku pročitajte što su diljem Hrvatske pripremili za najčarobnije doba u godini.

Zagreb

U metropoli advent započinje 2. prosinca, a traje sve do 7. siječnja 2024. godine. S tradicionalnom blagdanskom ponudom klizalište "Ledeni Park" će i ove godine biti na Trgu kralja Tomislava. Sadržaji koji su prijašnjih godina bili na Gornjem gradu preselit će se na nove lokacije zbog radova i obnove grada. Tako će festival "Baš naš" ove godine biti na Glavnom gradskom trgu gdje će nastupiti poznata imena s hrvatske scene: Psihomodo pop, Songkillers, Albina, Daleka obala, Vesna Pisarović i Hiljson Mandela. Božićna priča Matoš&mačke stiže u novu pješačku zonu Masarykove ulice. Za vrijeme Adventa, prvi put će biti otvoren i Park Ribnjak u kojem će se nalaziti čaroban "Mjesečev vrt". Po mnogima najljepši park u Zagrebu, postat će Slatki Zrinjevac s pregršt delicija, ali i radova lokalnih obrtnika, dok će na najljepšoj zagrebačkoj terasi, onoj hotela Esplanade i ove će godine biti ‘ića pića‘ i dobre glazbe jer stiže novo izdanje FOOLING AROUND koje počinje već 1. prosinca,a trajat će do 1. siječnja 2024. Veselo će biti na Strossmayerovom trgu gdje je i ove godine Fuliranje koje započinje zagrijavanjem već 30. studenog. I ondje će biti pića, vrhunske hrane i dobre glazbe, baš kao i na Europskom trgu gdje se također očekuje pregršt zabave. Open-air partiji, live svirke i plesnjaci, gastro te umjetnički program s fokusom na najmlađe bit će na EU Adventu. A metropola sprema i dočeka na Glavnom gradskom trgu gdje će Zagrepčane i goste će zabavljati riječki brend Let 3 sa Zagrebačkom filharmonijom, dok će na Fuliranju za novogodišnji doček svirati dobro poznati TBF.

image

Zagreb ove godine seli na nove lokacije, a u Novu godinu će ih uvesti Let 3.

NEJA MARKIČEVIĆ CROPIX

Dubrovnik

Jubilarni 10. Dubrovački zimski festival donosi brojne izvođače koje će zasigurno zabaviti Dubrovčane, ali i njegove posjetitelje. Festival započinje 2. prosinca, a svečano će ga otvoriti poznati rock bend "Prljavo kazalište". Po prvi put poznati zimski festival imat će i spektakularnu završnicu 6. siječnja 2024. godine i to koncertom Jelene Rozge. Mališani će također moći uživati u omiljenom dječjim programima: "Stanica sjeverni pol u Lazaretima" i "Šarena zima u Uvali", a dodatno će ih razveseliti i klizalište. Dubrovčane će u nadolazeću godinu koncertom na Stradunu uvesti regionalna zvijezda Zdravko Ćolić.

Split

Najčarobnije doba u Splitu počinje već 29. studenog i traje do 1. siječnja, a Splićane i njihove goste na lokaciji Kolur-Zvončac očekuju božićne poslastice i vrhunski izvođači. Centar zbivanja bit će kućice i pozornica na Rivi, tradicionalnom mjestu okupljanja Splićana, ali i gostiju, raznovrstan program čeka ih i na Prokurativama, Zvončacu, Mertojaku te brojnim mikrolokacijama, na užem i širem području grada. ­­Uz svakodnevni program DJ-a, posjetitelje adventa će zabavljati poznata imena s hrvatske scene - Diktatori & Giuliano, Silente, Psihomodo pop, Neno Belan, Vojko V, Vesna Pisarović i mnogi drugi. Svake nedjelje od 10 do 14 sati, uz čaroliju Adventske Fjere, mališani će uživati u božićnim radionicama, predstavama i fotografiranju s Djedom Božićnjakom. Obožavatelje zimskih radosti razveselit će velika klizališta koja će biti postavljena na Prokurativama i Mertojaku. Splićane i posjetitelje će u Novu godinu uvesti pjevačka diva Doris Dragović, a društvo će joj na splitskoj rivi pratiti grupa Kuzma & Shaka Zulu te reper Grše.

image

U Splitu će ove godine na adventu pjevati brojna poznata imena s hrvatske scene.

BOŽIDAR VUKIČEVIĆ CROPIX

Šibenik

Poznata šibenska "Adventura" ove godine nalazi se na tri lokacije: poznatom Perivoju Roberta Visianija, kući umjetnosti Arsen i na Poljani. Advent započinje 1. prosinca, a u božićni ugođaj će posjetitelje uvesti Matija Cvek & Funkensteins. Osim Cveka, posjetitelji će kroz adventsko razdoblje moći uživati u pjesmama Nene Belana, Nike Turković, grupe Kuzma & Shaka Zulu i pjevačice Gine Damjanović. U kući umjetnosti Arsen najmlađi će moći uživati u radioničkom programu pod imenom "Arsenturica". Kao i svake godine, organizirano je klizalište "Vitićevo more" na Poljani u centru grada. Dana 30. prosinca posjetitelje će ispred katedrale svetog Jakova zabavljati austrijski glazbenik Parov Stelar, a u Novu godinu će ih na istoj lokaciji uvesti engleska glazbena skupina Stereo MC‘s.

image

Šibenčani u tradicionalnu "Adventuru" uvodi Matija Cvek.

NIKŠA STIPANIČEV CROPIX

Zadar

Zadrani tradicionalno svake godine adventsko slavlje započinju 24. studenog na blagdan zaštitnika grada - svetog Krševana. Na samom otvorenju adventa na Trgu Petra Zoranića nastupio je Tony Cetinski. Novogodišnji doček organizirat će se na više lokacija, a Zadrane i njihove goste u Novu godinu uvesti će Jole s grupom Bolero. Drugi izvođači koji će zabavljati Zadrane i njihove posjetitelje tijekom novogodišnje večeri su glazbenik Ićo, bend Kanella i glazbena skupina Rockatansky​.

image

Poznati splitski pjevač Jole će uvesti Zadrane u Novu godinu.

JURE MIŠKOVIĆ CROPIX

Rijeka

U simpatičnim drvenim kućicama smještenim na gradskim šetnicama, posjetitelji će moći uživati u gastronomskim specijalitetima Rijeke i okolice. A svoje najmilije moći će počastiti s raznim suvenirima i božićnim dekoracijama. Najmlađima, 6. prosinca dolazi sveti Nikola , ali i Krampus. No, zabave neće nedostajati tijekom cijelog adventa jer će kroz riječki Korzo prolaziti vlakić svaki dan. Tik do mora se nalazi i klizalište "Morska pahuljica" koje će zasigurno brojnoj djeci donijeti lijepe uspomene. U Novu godinu na riječkom Korzu posjetitelje će uvesti Gibonni.

Poreč

Advent u Poreču ove godine donosi besplatno klizalište, žive jaslice, kućicu Djeda Mraza te bogatu gastronomsku ponudu. Božićni ugođaj u Poreču započet će 11. prosinca, a posjetitelje će na otvorenju zabaviti pjevač Gordan Gregurović. Osim njega, u Poreču se spremaju koncerti Marka Tolje, Nine Badrić, grupe Nola i drugih. U Novu godinu će ih uvesti poznati pjevač Petar Grašo.

Pula

U Puli advent počinje 3. prosinca, a posjetitelji će već na otvorenju moći zaplesati u božićnom duhu s grupom Gustafi. Nakon njih narednih večeri posjetitelje će zabavljati Matija Cvek & The Funkensteins, Edo Maajka, ABBA RING Tribute, Goran Bare & Majke, Goran Karan i brojni drugi. Na Portarati će se održati Doček Nove godine u podne s Lukom Nižetićem, dok će za večernju atmosferu biti zaduženi reper Vojko V i pjevačica Indira Forza.

image

Pulski advent otvara poznata grupa Gustafi.

DUŠKO MARUŠIĆ/CROPIX CROPIX

Opatija

U Opatiji advent će se ove godine održavati na već dobro poznatim lokacijama grada kao što su park svetog Jakova, park Angiolina, Slatina i Lungomare. Tako će i ovog prosinca i inače prekrasnu Opatiju krasiti raskošno ukrašene ulice i trgovi te jedinstveni glazbeno-scenski spektakli koji se pripremaju na različitim gradskim lokacijama. Na dočeku u Opatiji svirat će Dražen Turina Šajeta, Night express, Mauro Staraj i La Banda. No, ondje neće biti novogodišnjeg vatrometa, naime, grad je odlučio novac za vatromet iskoristiti i darovati ga Društvu za zaštitu životinja.

Osijek

Osječani će manifestaciju "Advent u Osijeku" održati na obnovljenoj Tvrđi. Središnji dio bit će na Trgu Jurja Križanića, dok će se u Franjevačkoj ulici održavati božićni koncerti. Neka od poznatih imena koja će zabavljati Osječane su Marko Tolja, Vanna, grupa Vatra, Klapa Intrade i drugi. Na Trg Svetog Trojstva vraća se panoramski kotač, a vikendom će sve biti ukrašeno festivalom svijetla. Ove godine posebna poslastica za najmlađe je otvaranje Središnjeg ureda Djeda Mraza u Osijeku, gdje će se od 15. do 24. prosinca svakodnevno posjećivati Djed Božićnjak.

image

Osječani će i ove godine uživati u panoramskom kotaču.

MARKO MRKONJIĆ CROPIX

Varaždin

U Varaždin ponovno stiže nezaobilazna atrakcija - "Adventski panoramski kotač", koji će omogućiti posjetiteljima da uživaju u pogledu na blagdanski uređen grad. Nakon što je prošle godine više od desetak tisuća posjetilo Djeda Mraza, djedica se odlučio vratiti u Varaždin i dovesti gosta - Baku Mraz, koja sprema slatke delicije. Djeca će moći uživati u radionicama i glazbenim svirkama. Na Korzu će posjetitelje u adventsko vrijeme zabavljati Abba Ring, Neki to vole vruće, Pavel i Beatles tribute band - The Bestbeat. Na Korzu će također biti organiziran doček Nove godine, a okupljene će u 2024. godinu uvesti Zodiac band.

image

Varaždin dovodi Djedu i Baku Mraz.

ŽELJKO HAJDINJAK CROPIX

Samobor

U Samoboru najljepše doba u godini započinje 2. prosinca i to plesnim fire showom na ledu uz maskote. A večernji koncert otvorenja je na Trgu Matice hrvatske, posjetitelje će zabaviti Leteći odred. U adventskom razdoblju, oni najmlađi će uživati u dječjoj olimpijadi na ledu, vožnji u eko vlakiću, a posjetit će ih i Djed Mraz. Na samoborskom Adventu goste će između ostalih zabavljati Daleka obala, Jole, Grupa Loco i brojni drugi. Staru godinu će u Samoboru ispratiti koncertom grupe Panorama.

Linker
27. travanj 2024 00:55