sigurno mjesto

Hrvatski film o kojemu svi govore 3. studenog stiže u kina

Film utemeljen na osobnom iskustvu redatelja, progovara o pokušaju suicida koji iz temelja mijenja svakodnevicu jedne obitelji.

Film Sigurno mjesto, nagrađivani prvijenac Jurja Lerotića i hrvatski kandidat za nagradu Oscar, počinje se prikazivati 3. studenog u kinima diljem Hrvatske.

Film, utemeljen na osobnom iskustvu redatelja, progovara o pokušaju suicida koji iz temelja mijenja svakodnevicu jedne obitelji. Radnja se događa unutar kratkog perioda i reducirana je na ono najakutnije - spasiti bližnjega.

image

Sigurno mjesto

PRESS

"Ova napeta i moćna drama gledatelja suočava s uznemirujućom nemoći pacijenta, obitelji i čitavog zdravstvenog sustava pred destruktivnom snagom duševne bolesti, ali i s ustrajnosti bezuvjetne ljubavi", ističe se u najavi.

Lerotić uz režiju potpisuje i scenarij, a i glavni je glumac. Glume još Goran Marković i Snježana Sinovčić Šiškov.
Svjetsku premijeru film je imao na festivalu u Locarnu, regionalnu na Sarajevo Film Festivalu, a hrvatska se očekuje 23. listopada, na 20. izdanju Zagreb Film Festivala.

image

Sigurno mjesto

PRESS

U Locarnu je, u programu Concorso Cineasti del presente, osvojio nagrade za najbolju režiju, najboljeg glumca (Marković) i debitantski dugometražni film, čime je postao prvi hrvatski film u posljednjih 30 godina koji je na festivalu A kategorije osvojio čak tri nagrade.

Osvojio je i dva Srca Sarajeva - za najbolji igrani film i za najbolju mušku ulogu (Lerotić), te nagradu CICAE Međunarodne konfederacije umjetničkih kina za najbolji film u kategoriji igranog filma i nagradu Cineuropa istoimenog portala.

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika odabralo ga je za hrvatskog kandidata za 95. nagradu Oscar, u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.

image

Sigurno mjesto

PRESS

Direktor fotografije filma je Marko Brdar, montažer Marko Ferković, scenografkinja Jana Plećaš, a kostimografkinja Katarina Pilić.

Film je nastao u produkciji tvrtke Pipser, hrvatski koproducenti su Zelena zraka, a distributer je Hulahop. Film je nastao u suradnji sa slovenskom produkcijom December.

Poduprli su ga Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar.

Linker
25. travanj 2024 17:32