Peso Pluma, Eslabón Armado

 MARíA JOSé LóPEZ/CONTACTOPHOTO/PROFIMEDIA
10 favorita

Odabrao Rolling Stone: Ovo su najbolje pjesme 2023. godine

Najutjecajniji američki glazbeni časopis izbacio je listu na kojoj se nalazi sto pjesama koje su obilježile ovu godinu, a mi smo izdvojili prvih deset.

Najutjecajniji američki glazbeni časopis izbacio je listu na kojoj se nalazi sto pjesama koje su obilježile ovu godinu, a mi smo izdvojili prvih deset.

Jedan od najutjecajnijih časopisa za glazbu i popularnu kulturu za kraj je godine objavio popis 100 najboljih pjesama u 2023. godini. Rolling Stone počeo je izlaziti 1967. u San Franciscu, a danas ga možemo naći diljem svijeta, pa tako njegova izdanja od 2013. godine možemo pronaći i u Hrvatskoj. Inače, kritike i osvrti koje je objavljivao ovaj američki časopis stvarali su ili rušili karijere mnogih glazbenika. Ove godine su se zahvaljujući uspješnim hitovima na njegovoj listi pjesama našli Kylie Minogue, Shakira, Taylor Swift, Miley Cyrus, Sexyy Red, Foo Fighters i mnogi drugi poznati izvođači. Ipak, prvo mjesto je zauzela pjesma "Ella Baila Sola" koju izvode grupa Eslabon Armado i meksički pjevač Peso Pluma. Osim nje, u prvih je deset najboljih pjesama svoje mjesto pronašla i „What Was I Made For?”, pjesma koju je popularna pjevačica Billie Eilish napravila s bratom, kantautorom i producentom FINNEASOM, posebno za film "Barbie". Tko se još našao u najboljih deset, pogledajte u nastavku.

1. Eslabon Armado and Peso Pluma, "Ella Baila Sola"

Música Mexicana ove je godine uspjela doći na vrh same ljestvice. Pjesma "Ella Baila Sola” svoju je popularnost prvo stekla na TikToku, a zatim je počela dominirati glazbenim ljestvicama pa je tako zauzela prvo mjesto i na glazbenoj streaming platformi Spotify.

2. PinkPantheress feat. Ice Spice, "Boy’s a Liar, Pt. 2"

Remix "Boy‘s a Liar, Pt. 2" nastao je u suradnji s američkim reperom Iceom Spiceom, koji je originalnu pjesmu "Boy‘s a Liar" nadopunio rap stihovima. Pjesma je dobro prihvaćena od strane kritičara, a dospjela je i na treće mjesto Billboardove ljestvice najboljih 100 pjesama. To je bio prvi put da su se glazbenici PinkPantheress i Ice Spice našli u najboljih 10 izvođača.

3. Lana Del Ray, "A&W"

Pjesma "A&W" našla se na devetom studijskom albumu popularne pjevačice Lane Del Ray. Album je 2023. godine izašao pod nazivom "Did You Know That There‘s a Tunnel Under Ocean Blvd", a pjesmu je pjevačica napisala i producirala u suradnji s Jackom Antonoffom i Samom Dewom.

4. Zach Bryan feat. Kacey Musgraves, "I Remember Everything"

Pjesmu "I Remember Everything" američki je pjevač Zach Bryan napravio u suradnji s country glazbenicom Kacey Musgraves. Izašla je u sklopu njegovog četvrtog studijskog albuma koji nosi naziv "Zach Bryan", a izašao je u kolovozu 2023. godine. Pjesma je pronašla svoje mjesto i na Billboardovoj ljestvice najboljih 100 pjesama u SAD-u.

5. Shakira and Bizarrap, "Bzrp Music Sessions, Vol. 53"

"Bzrp Music Sessions, Vol. 53" španjolska je pjesma Shakire i argentinskog DJ-a Bizarrapa u kojoj je "na tapeti" Shakirin bivši partner, nogometaš Gerard Piqué. Ova svojevrsna himna ženskoj emancipaciji postala je najslušanija latino pjesma u čak 16 zemalja i dospjela među 10 najboljh pjesama na Billboardovoj ljestvici u SAD-u.

6. NewJeans, "Super Shy"

"Super Shy" je pjesma K-Pop grupe NewJeans, a predstavlja kombinaciju liquid drum and bassa, bubbleguma i Jersey cluba. Glazbeni kritičari pohvalili su pjesmu zbog osvježavajuće produkcije, a mnoge publikacije, među kojima je osim Rolling Stonea i The Guardian, uvrstile su pjesmu na svoj popis pjesama koje su obilježile 2023. godinu.

7. Olivia Rodrigo, "Get Him Back!"

"Get Him Back" pjesma je američke kantautorice Olivije Rodrigo koju je napisala u suradnji s Danom Nigrom. Pjesmu su producirali Dan Nigro, Alexander 23 i Ian Kirkpatrick, a mjesto je našla na Olivijinom drugom studijskom albumu "Guts".

8. Lil Yachty, "Strike (Holster)"

"Strike (Holster)" je pjesma američkog repera Lil Yachtyja koju su 7. travnja 2023. objavile izdavačke kuće Quality Control Music i Motown.

9. Billie Eilish, "What Was I Made For?"

Popularna glazbenica, dobitnica Oscara, Zlatnog globusa te nekoliko nagrada Grammy skladala je ovu pjesmu u suradnji s bratom FINNEASOM posebno za film "Barbie". Pjesma dolazi sa službenim glazbenim spotom koji je režirala sama Billie Eilish, a uspjeh je doživjela diljem svijeta - u Australiji, Irskoj, Švicarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u.

10. Victoria Monét, "On My Mama"

"On My Mama" pjesma je američke kantautorice Victoria Monét, a nalazi se na njezinom debitantskom albumu "Jaguar II". Ovo je prvi put da je Monét uspjela doći na Billboardovu ljestvicu najboljih 100 pjesama od suradnje s Arianom Grande i njihove pjesme "Monopoly".

Linker
27. travanj 2024 12:57