TOM DUBRAVEC CROPIX
OD ISTRE DO JUGA

Preporuka Lonely Planeta: Ovih 14 plaža u Hrvatskoj vrijedi posjetiti

Australski izdavač turističkih vodiča, Lonely Planet napravio je popis 14 najljepših plaža u Hrvatskoj koje svakako treba posjetiti.

Australski izdavač turističkih vodiča, Lonely Planet napravio je popis 14 najljepših plaža u Hrvatskoj koje svakako treba posjetiti.

Nije nepoznanica da Hrvatsku krasi bezbroj predivnih plaža, a mnogi posjetitelji koji iz raznih krajeva svijeta u Lijepu našu dolaze prvi put, zadivljeni su zapanjujućim prizorima tirkiznog mora i činjenicom da se najčešće može vidjeti morsko dno, pa čak i kada su dubine velike. Upravo ih to kristalno čisto more osvoji i vrati na ljetovanje u našu državu. Popularni australski turistički vodič, Lonely Planet, tako je u svojoj preporuci napisao: "Ovom mediteranskom sunčanom odredištu zasigurno ne manjka plaža zahvaljujući obali dugoj 1777 km, a tu je i oko 1200 otoka, stoga postoji plaža za svakoga." Jedino pitanje koje turistima preostaje pri odabiru je vole li više "pješčane ili šljunčane plaže?"

image

Šljunčana plaža u Hrvatskoj (Zlatni rat, otok Brač)

TOM DUBRAVEC CROPIX

Neki obožavaju kristalno čisto more na šljunčanoj plaži bez pijeska, dok drugi obožavaju osjetiti mekani pješčani prah između nožnih prstiju. "U Hrvatskoj ćete uglavnom pronaći šljunčane plaže smještene u uvalama stjenovitih obala, no postoje i brojne pješčane iznimke", piše Lonely Planet. Oni su iznenađeni i činjenicom da su sve plaže u Hrvatskoj javne, odnosno da se ručnik može odložiti gdje god želite. Ovaj vodič izdvojio je 14 najljepših plaža u Hrvatskoj, bilo da tražite šljunčanu ili pješčanu, obiteljsku ili sportsku plažu.

image

Pješčana plaža u Hrvatskoj (Rajska plaža, otok Rab)

DAMIR SKOMRLJ CROPIX

1. Zlatni rat, otok Brač

Na prvom je mjestu najfotografiranija plaža u Hrvatskoj koja nikoga ne razočara. Šetnja s mirisom borova vodi od grada Bola do ovog "prekrasnog prostranstva finog mekog šljunka, kojeg zapljuskuje tirkizno plavo more." Potrebno je 30 minuta hoda, a moguće je doći i autom. Svima prepoznatljiv V-oblik mijenja se i pomiče s plimom i strujama Jadranskog mora. Istočna strana plaže je vjetrovita i vrhunsko je mjesto za surfere, a ostali mogu i popiti piće ovdje.

image

Zlatni rat, otok Brač

TOM DUBRAVEC CROPIX

2. Dubovica, otok Hvar

"Partijaneri grada Hvara oporavljaju se od svojih pijanih noći u Dubovici, sićušnoj uvali s plažom od blještavo bijelog šljunka", piše Lonely Planet. Plaža se nalazi 10 km istočno od grada, a nakon vožnje slijedi 10-minutno hodanje od glavne ceste nizbrdo duž kamenite cik-cak staze, a može se doći i taksi brodom. Na istočnom kraju plaže moguće je uočiti malu špilju skrivenu u stjenovitoj obali. Naravno, tu je i kafić pod borovima za rashladiti se pićem.

image

Plaža Dubovica na južnoj strani otoka Hvara

VOJKO BASIC CROPIX

3. Sveti Jakov, Dubrovnik

Plaža je udaljena 30 minuta hoda od Starog grada i spuštanja niz 60 kamenih stuba. No Sveti Jakov vam daje malo oduška i mira od užurbanosti glavne dubrovačke plaže. Nudi se veličanstven pogled na Stari grad ograđen zidinama, koji je još spektakularniji kako sunce zalazi. Iako osamljena plaža, mogu se unajmiti ležaljke i suncobrani i nešto prezalogajiti u baru na plaži.

4. Stiniva, otok Vis

Uz južnu obalu otoka Visa nalazi se upečatljiva uvala Stiniva, okružena gotovo krugom stjenovitih litica, s tek uskim otvorom prema moru. Dio njezine privlačnosti leži u nepristupačnosti. Do plaže se možete hrabro spustiti strmom nizbrdicom od Žužece, no većina posjetitelja dolazi brodom i pliva kroz prolaz do bijele šljunčane plaže. Lonely Planet savjetuje da se krene rano kako bi se izbjegao najgori brodski promet.

5. Plaža Ušće (Delta Beach), Delta Neretve

Raj za kitesurfere i windsurfere - "pronašli ste jednu od najboljih plaža u Hrvatskoj za let preko pijeska i valova plaže Ušće", piše australski turistički vodič. Plaža Delta, kako je poznata na engleskom, široko je pješčano prostranstvo koje grli deltu rijeke Neretve dok se ulijeva u Jadran. "Gledajte u prekrasne planine poluotoka Pelješca ispred sebe dok se koprcate po pijesku i naručite hladno piće u jednostavnom malom baru na plaži", dodaje Lonely.

image

Plaza na ušću Neretve, omiljeno mjesto kitesurfera

BOZIDAR VUKICEVIC CROPIX

6. Plaža Zrće, otok Pag

Plaža Zrće je velika, lako dostupna, široka, ali nudi malo hlada. No pravo je mjesto za zabavu. Posljednjih godina, Papaya Club na Zrću na otvorenom zauzeo je mjesto na prestižnoj godišnjoj listi Top 100 klubova DJ Maga. Od lipnja do rujna, “hrvatska Ibiza” vrvi od festivala, tematskih party vikenda i gostujućih nastupa superzvijezda DJ-eva. Plaža je udaljena je 3,5 km od lučkog grada Novalje na otoku Pagu.

7. Šunj, otok Lopud

Smatraju je jednom od najljepših pješčanih plaža u Hrvatskoj koja je idealna za jednodnevni izlet iz snova. Iz Dubrovnika se može doći brodom do ovog opuštenog otoka u Elafitskom arhipelagu. Vožnja traje nešto manje od sat vremena, a od luke se može prošetati kroz borovu šumu do široke pješčane plaže u Šunju ili pak odvesti taksi golf vozilom. Zbog plitke vode ova je plaža omiljena za obitelji s malom djecom, a istočni je dio plaže rezerviran za naturiste. U blizini plaže je i restoran.

8. Stračinska, otok Šolta

"Šolta je tako blizu Splita, ali kao da izmiče ljudima u strmoglavoj jurnjavi prema Hvaru i Braču", piše Lonely Planet. Objašnjava da ovaj prekrasan i opušten otok ima duboko razvedenu obalu koja skriva malene plaže, uključujući šljunčanu uvalu u zaljevu Stračinska. Riječ je o malenom, osamljenom mjestu, okruženom mirisnim borovima i stjenovitim obalama. Nema bara na plaži, već samo "pjenušavo plavo-zeleno more savršeno za lijeno plivanje i ronjenje."

9. Rt Kamenjak, Istra

Obala ovog krševitog i stjenovitog poluotoka na krajnjem jugu Istre iscrtana je mirnim zaljevima i uvalama. Njegova zapadna obala idealna je za plivanje i ronjenje, dok je prozračna istočna strana mjesto gdje se okupljaju surferi. "Kad dođe vrijeme da potražite hladovinu i osvježenje, uputite se u neobičan Safari beach bar koji je omiljen lokalcima", poručuje Lonely.

image

Najjužniji rt Istre, Rt Kamenjak

GORAN SEBELIC CROPIX

10. Poluotok Lopar, otok Rab

Australski turistički vodič piše da se ovdje mogu pronaći neke od najboljih hrvatskih pješčanih plaža. "Nešto više od milje duga, Rajska plaža u obliku polumjeseca najveća je i najprikladnija za obitelj zahvaljujući plitkom moru." Ako se pak traže nešto skrovitije i neukroćene plaže, za to je stvoren sjeverni rub poluotoka gdje se stjenoviti izdanci protežu poput dugih prstiju u more te nude zaštićene uvale i zlatni pijesak smješten između njih. "Postoje i dvije plaže Ciganka i Sahara gdje je odjeća opcionalna te plaža Stolac koja je isključivo nudistička", napominje Lonely.

11. Punta Rata, Brela

Stjenovita obala oko mjesta Brela, na dijelu dalmatinskog kopna poznatom kao Makarska rivijera, sastoji se od niza lijepih, šljunčanih plaža. Ova 300 metara duga šljunčana plaža popularna je među lokalnim obiteljima, a njezini alepski borovi pružaju prijeko potrebnu hladovinu od užarenog ljetnog sunca. "Ponesite masku i disalicu u more oko kamena Brela obraslog drvećem na zapadnom kraju plaže kako biste istražili podvodni svijet", poručuje Lonely Planet. Dodaje i da se može unajmiti daska za veslanje, kajak ili pak pedaline, jet-ski i parasailing.

12. Lubenice, otok Cres

Slikoviti zaseok Lubenice, smješten na rubu litice visoke 378 metara pruža pogled prema idiličnoj plaži otoka Cresa koja se čini primamljivo blizu, ali do nje se može doći strmim i zahtjevnim jednosatnim spustom stjenovitom stazom. Oni odvažni i neustrašivi mogu pritom uživati u netaknutom bijelom šljunku i tirkiznom moru. No na plaži nema barova ili štandova s hranom, stoga je potrebno ponijeti hranu i dovoljno vode. Osim dugog pješačenja, moguće je doći i bordom. U obližnjoj uvali Žanje nalazi se čarobna Modra špilja koju krasi i mala šljunčana plaža.

image

Zaseok Lubenice na litici na otoku Cresu

GORAN SEBELIC/CROPIX CROPIX
image

Plaža ispod Lubenica

GORAN SEBELIC/CROPIX CROPIX

13. Sunčana Uvala, otok Lošinj

Na zapadnoj obali otoka Lošinja smjestila se Sunčana uvala okružena bijelim šljunčanim plažama i nevjerojatno tirkiznim morem. Budući da je plaža Veli Žal podno velikog hotela, a u blizini je i još jedan, često može biti zauzeta obiteljima. U tom slučaju možete slijediti šetnicu prema jugu uz stjenovitu obalu do manje, ali također predivne plaže Borik, omiljene među lokalnim kupačima. "Nakon toga, opustite se uz koktel dok gledate zalazak sunca u baru", koji se nalazi na plaži.

14. Plaža otoka Veruda, Istra

"Uskočite na brod iz Pule za kratku vožnju do malenog otoka Veruda – poznatog među lokalnim stanovništvom kao Fratarski otok", piše Lonely Planet. Tamo se nalazi jedina "eko plaža" u Hrvatskoj zahvaljujući svom neuređenom i neokaljanom krajoliku, kao i lokalnim naporima da zaštite svoj biljni, morski i životinjski svijet. Divno je uvidjeti kako je bez automobila, a australski turistički vodič preporučuje da "prenoćite u turističkom kampu i probudite se uz zvuk mora koje zapljuskuje obalu."

Linker
28. travanj 2024 23:26