44. sajam knjiga

Što nas očekuje na ovogodišnjem Interliberu?

Posjetitelje Interlibera dočekat će hitovi i klasici Disputa, Naklade Ljevak i Petrinih knjiga.

Međunarodni 44. sajam knjiga Interliber održat će se od 8. do 12. studenoga, a u očekivanju punog izdanja sajma koji je u pretpandemijsko vrijeme privlačio više od 100 tisuća posjetitelja, izdavačke kuće Disput, Naklada Ljevak i Petrine knjige pripremile su niz noviteta.

Disput: Svjetski klasici i nagrađivana domaća proza

Nakladnik s promišljenom izdavačkom politikom temeljenom na dobitnoj kombinaciji pažljivo odabranih naslova domaćih autora i svjetskih klasika, Disput iz ovogodišnje ponude izdvaja zbirku filmskoteorijskih i filmskokritičkih eseja "Što je film?", po riječima glavnog urednika Josipa Pandurića, "životno djelo jednog od najvažnijih filmskih teoretičara i kritičara 20. stoljeća Andréa Bazina".
"Pustolovine crne djevojke u potrazi za Bogom (i pokoja manja priča)" iz 1932. irskoga književnog klasika, nobelovca Georgea Bernarda Shawa "prozni je dragulj razigranih duhovitih zapisa koji savršeno oprimjeruju autorov britak humor", rekao je. "Priče pokrivaju širok raspon Shawovih interesa i preokupacija koji seže od pogledâ u kazališni svijet do problematike agnosticizma, socijalizma i socijalne pravde".

embed_photo_jl}1932699{/embed_photo_jl}

Tu je i roman višestruko nagrađivane mlade autorice Kristine Gavran ‘Između‘ o migrantskom iskustvu mladog zagrebačkog bračnog para u velikom engleskom industrijskom gradu Birminghamu, o njihovim dilemama između ostanka i povratka, o sazrijevanju praćenom razbijanjem predrasuda prema strancima i uklapanjem u britanski način života, ali i sve snažnijom spoznajom da im Zagreb postaje neki tuđi grad", napomenuo je Pandurić.

Najavio je druženje s autoricom koje će biti upriličeno u četvrtak, 10. studenoga na Disputovu štandu, a u srijedu 9. studenoga, čitatelji će se družiti i s Đurđicom Čilić u povodu izlaska njene knjige "Novi kraj", jednog od najprodavanijih ovogodišnjih naslova domaćih autora.

Naklada Ljevak: Nagrađena beletristika i vrijedna publicistička izdanja

Među brojnim novitetima koje će predstaviti, iz Naklade Ljevak izdvajaju roman libanonsko-francuskog pisca Amina Maaloufa "Stijena Tanios", nagrađen prestižnom Goncourtovom nagradom, te knjigu "U kamenom koritu" francuske autorice Sophie Daull, "suvremenu antičku tragediju pisanu naizmjenično jezikom ulice i visokim poetskim stilom". Zbirka priča "Pčelinja obitelj" donijela je slovenskoj spisateljici Anji Mugerli Europsku nagradu za književnost 2021., a "Brat po duši" Davidu Diopu prvi Booker International dodijeljen nekom francuskom piscu, dok je putovanje kroz vrijeme naslovljeno "Kolibrić" talijanskom romanopiscu Sandru Veronesiju donijelo 2020. prestižnu nagradu Strega.

Za roman "Knjiga tuge" Norvežanka Maria Navarro Skaranger dobila je nagradu EU za književnost.

Od publicističkih izdanja, na štandu Naklade Ljevak u Paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma naći će se i "Hitlerov američki gambit" Brendana Simmsa, "u kojemu autor na primjeru jednog od ikoničkih događaja 20. stoljeća obrađuje elemente rata i politike". Andrijana Kos Lajtman u svojoj knjizi "Poetski napon smrti: Od krika do tišine" bavi se temom smrti i njezinim prikazima u književnosti, a Dubravka Oraić Tolić u "Zagrebačkoj stilističkoj školi" najvažnijim razdobljem u hrvatskoj znanosti, s glavnim protagonistima Zdenkom Škrebom, Aleksandrom Flakerom, Ivom Frangešom te Viktorom Žmegačem.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

U "Zatočenicima ljubavi" Maja Vukušić Zorica "propituje književne i neknjiževne, humanističke tekstualne prakse fenomena homoseksualnosti u okviru francuske tradicije". Tomislav Brlek u antologiji "Od Matoša do Maleša" predstavlja minimalni kanon hrvatskog pjesništva u proteklih stotinjak godina kroz petnaest autora.

Iz Naklade Ljevak napominju kako nisu zaboravili ni mlade, pa će tako u svojoj ponudi novih naslova imati distopijski roman "Maresi" finske autorice Marije Turtschaninoff te ‘pomaknutu‘ priču "Kako mi je ludilo objasnilo svijet" nagrađivane njemačke autorice Dite Zipfel, kao i nove knjige Mladena Kopjara "Petrin pin" i Lade Martinac Kralj "Lajanje na svemir".

Petrine knjige: Nagrađeni hitovi, kultni klasici i promocija knjige Gorana Tribusona

Mlada nakladnička kuća Petrine knjige osnovana je s misijom objavljivanja kvalitetne književnosti, osobito one nastale na malim jezicima, knjiga koje su osvajale nagrade i klasike, kao i važnih knjiga kojih više nema u ponudi. Na Interliberu će svoju djelatnost, po riječima glavnog urednika Zorana Maljkovića, predstaviti s knjigom "Grčki mitovi" urednice kulture Guardiana Charlotte Higgins, "u kojoj je ova odlična poznavateljica grčke i latinske kulture prepričala slavne grčke mitove, točno i pouzdano no kroz suptilnu ali postojanu feminističku prizmu".

Tu je i novo izdanje prijevoda "Umijeća ratovanja", jedne od najstarijih knjiga o vojnoj vještini na svijetu iz pera kineskog ratnika i filozofa Sun Tzua. "Harvardski profesor istočnoazijskih jezika i civilizacija Thomas Cleary svojevremeno je ponovno preveo kultno ‘Umijeće ratovanja‘ na engleski jezik i ozbiljno ga i znanstveno protumačio kako bi bilo razumljivije suvremenom čitatelju", ističe Maljković.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

Knjiga Perumal Murugan "Napola žensko" po njegovim je riječima "jedan od najboljih romana iz Indije, izvorno pisan na tamilskom, koji je objavljen na mnogim svjetskim jezicima", a "Bogat poput kralja" višestruko nagrađivan debitantski roman mlade francuske spisateljice Abigail Assor ovjenčan Nagradom Franocise Sagan.

Predstavit će i veliki korejski hit "Kim Jiyoung, rođena 1982." autorice Cho Nam-Joo. Roman "Mesarova kći" izraelskog pisca Yanica Iczkovitsa najavio je kao "neobičan povijesni roman, tarantinovsku priču koju je posebno pohvalio slavni David Grossman, The Economist 2020. uvrstio među 10 najvažnijih knjiga godine u Americi, a The Times među osam u Velikoj Britaniji".

Na Interliberu će Petrine knjige upriličiti promociju knjige odabranih autobiografskih zapisa iz opusa Gorana Tribusona "Obiteljske slike" u kojoj je, u izboru samog autora, ukoričen najpopularniji segment opusa ovoga pisca dosad razasut po brojnim knjigama.

Linker
24. travanj 2024 17:42