šesto izdanje

Uskoro kreće Art Zagreb, najveći sajam umjetnina u Hrvatskoj

Šestu godinu zaredom otvara se jedinstveno mjesto susreta umjetnika, kolekcionara, galerista, povjesničara umjetnosti, kustosa i ljubitelja umjetnosti. Od 26. rujna otvara svoja vrata na Zagrebačkom velesajmu (paviljon 7).

Središnje događanje hrvatskog tržišta umjetnina koje je zaživjelo 2018. godine, i ovoga će puta ponuditi izdašni pregled hrvatskog umjetničkog stvaralaštva s naglaskom na suvremenu umjetnost, a osim sajmenog dijela, Art Zagreb će publici ponuditi i izložbe, panele i predavanja.

Uz uobičajeni program, šesto izdanje Art Zagreba začinit će i jedan uzbudljivi novitet koji su ljubitelji umjetnosti i kolekcionari priželjkivali - aukcijska kuća Kontura, prvi će put u rujnu održati aukciju umjetnina i omogućiti zainteresiranima da licitiraju za radove koji su im privukli pažnju.

image
MATEJ JURčEVIć

Na sajmu će Galerija Modro predstaviti radove Ivice Malčića, Marka Tokića, Roberta Vilića i Svjetlana Junakovića. Pod imenom F-2A predstavljaju se Alira Hrabar, Andreja Krušelj i Danko Friščić. Ponovno će na sajmu biti Adolf Polunić, Dejan Kljun, Ranko Ajdinović, Rebeka Belavić, Dijana Čović i Wasteland koji predstavlja poemu Marije Dejanović. Zajedno se predstavljaju Alina Gishyan, Consuelo Palma i Sasha Fabris. Prvi puta na Art Zagrebu svoje radove izlažu Munira Serdarević, Sandra Ban, Vili Art, Jelena Martinović, Jelena Sokić, Mladen Vukres, Adrian Marok, Mirna Savić, Ivan Nestić i Petar Ćujo.

Art Market Budapest, mađarski partner Art Zagreba, predstavit će se štandom na Art Zagrebu, a Galerija Modro će u listopadu predstaviti Art Zagreb u Budimpešti. Za ovu je suradnju zaslužan Mađarski kulturni centar Zagreb. Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) ponovno je organiziralo mentorirani praktikum za mlade povjesničare umjetnosti s ciljem aktivnog povezivanja sa suvremenim hrvatskim umjetnicima. Rezultat je izložba „Govor boje“, podijeljena na tri tematske cjeline, definirane načinima izražavanja bojom.

image
MATEJ JURčEVIć

Povodom stote obljetnice osnutka Republike Turske, Turski kulturni centar Yunus Emre, od Adolfa Polunića naručio je sliku koja će na Art Zagrebu biti premijerno predstavljena javnosti. „Nakon duge i opsežne potrage po Hrvatskoj, pronašli smo slikara Adolfa Polunića, koji ove godine slavi 85.rođendan te se ističe svojom posebnom tehnikom i slikama. Naime, on je na jednom od svojih radova već davno prikazao energiju Turske.“

„Šesti Art Zagreb prvi puta organiziramo na Zagrebačkom velesajmu. Nova lokacija donosi nam i sinergiju pet festivala i sajmova. Publika koju čine dizajneri, arhitekti i hotelijeri, potencijalni su B2B kupci umjetnina. Ove godine imamo i niz novih izlagača, prvenstveno umjetnika koji, u nedostatku galerista, sami izlaze na tržište. Veselimo se nastavku uspješne suradnje s ALU Zagreb i Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske.“ — izjavio je Daniel Tomičić, direktor i osnivač festivala.

image
MATEJ JURčEVIć

Art Zagreb ove će se godine održati istovremeno s četiri događanja koja se međusobno nadopunjuju — 10. festivalom dizajna Zagreb Design Week, 50. međunarodnim sajmom namještaja unutarnjeg uređenje i prateće industrije Ambienta, sajmom arhitekture i graditeljstva ArhiBau.hr i sajmom opremanja, poslovanja i investicija u turističkoj industriji i ugostiteljstvu Hotel&Gastroteh.

Kupnjom jedinstvene ulaznice koja uključuje svih 5 događanja na Zagrebačkom velesajmu posjetitelji će moći pogledati programe svih sajmova i festivala, uživati u zabavnom programu i koncertima, te sudjelovati na otvorenim predavanjima. Od 27.rujna. do 1. listopada paviljoni su otvoreni od 11.00 do 20.00 sati, a vanjska događanja traju do 24 sata. Ulaz na otvorenje je slobodan, a ulaznice za preostale dane prodaju se isključivo na ulazu (7 eura dnevna, 15 eura dnevna obiteljska, 25 eura festivalska, 4 eura umirovljenička i 4 eura grupna, a za djecu do 10 godina ulaz je besplatan).

Linker
01. rujan 2023 11:26