ŽENSKO ZDRAVLJE

Akcija s plemenitim ciljem: Diljem Hrvatske obilježen 27. Dan narcisa

Javnozdravstvena kampanja Dan narcisa upozorava na važnost prevencije jedne od najčešćih smrtonosnih bolesti žena – raka dojke te ih je stoga važno osvijestiti o načinima prevencije.

Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu i u brojnim gradovima diljem Hrvatske u subotu, 25. ožujka 2023. održan je 27. Dan narcisa. Javnozdravstvena kampanja Dan narcisa upozorava na važnost prevencije jedne od najčešćih smrtonosnih bolesti žena – raka dojke te ih je stoga važno osvijestiti o načinima prevencije.

image

Vili Beroš, Damir Eljuga i Krunoslav Capak

MIRKO JANKOVIC
image

Cilj okupljanja bilo je podizanje svijesti o raku dojke

MIRKO JANKOVIC

Upravo s tom misijom Hrvatska liga protiv raka, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u suorganizaciji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb te uz podršku partnera, organizirala javnozdravstvenu akciju „Dan narcisa“ uz prisustvo mnogih građana koji su se pridružili akciji uz razgovor s liječnicima, podjelu edukativnih letaka i simboličnu humanitarnu podjelu narcisa.

image

Mobila mamografija

MIRKO JANKOVIC
image

Olja Vori i Damir Eljuga

MIRKO JANKOVIC

Tijekom akcije doznali su sve najnovije informacije o prevenciji i liječenju raka dojke, a akciju su svojim dolaskom uz brojne građane, podržale i mnoge stručne osobe, kao i osobe iz javnog života: prof. dr. sc. Vili Beroš dr. med (Ministar zdravstva), izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, mr. sc. Lora Vidović (pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom), Joško Klisović (predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba), Andrea Šupe Parun dr. med. spec. epidemiologije (nacionalna koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka dojke), prim. dr.sc. Branko Kolarić (ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar), prim. dr.sc. Marija Bubaš (državna tajnica u Ministarstvu zdravstva), prof. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med. spec.(ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo), dr. Neda Vrban Ferenčić (tajnica Hrvatske lige protiv raka), prof. dr. sc. Damir Eljuga dr.med. (predsjednik Hrvatske lige protiv raka) i mnogi drugi.

image

Emina Pršić

MIRKO JANKOVIC
image

Branko Kolarić

MIRKO JANKOVIC

U sklopu akcije na Trgu bana Josipa Jelačića bio je postavljen i mobilni mamograf u kojem su žene imale jedinstvenu priliku obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda.

Rak dojke je najčešće zloćudno sijelo u žena. Svake godine oboli blizu 3000 žena. Ali srećom 6. godinu zaredom bilježimo pad smrtnosti od ovog raka čak za 25 posto. Najnoviji podaci Registra za rak nam govore da je od raka dojke god. 2021. umrlo 711 žena, ali i taj broj je i dalje jako visok. Svima nam je želja da taj broj bude što manji. To je moguće i većim odazivom žena u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke koji obuhvaća žene od 50 do 69 godine.

image

Akcija je privukla brojne građane

MIRKO JANKOVIC

Tijekom akcije u Zagrebu, posjetitelji su također mogli kušati zdrave napitke koji su posebno ovom prigodom pripremljeni Nutribullet sokovnikom kako bi se ujedno upoznali sa zdravim namirnicama, a brojni građani su ispunili i kratku anketu o zdravim navikama bitnim za naše zdravlje.

Linker
17. travanj 2024 05:49