važna akcija

Brojni poznati podržali 16. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Cilj je Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice osvijestiti žene da brinu o intimnom zdravlju i potaknuti ih na redovite kontrole, a akciju su podržale i mnoge osobe javnog života.

U subotu, 21. siječnja 2023. na Cvjetnom trgu u Zagrebu održan je 16. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Cilj je Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice osvijestiti žene da brinu o intimnom zdravlju i potaknuti ih na redovite kontrole, a akciju su podržale i mnoge osobe javnog života.

Akcija je već tradicionalno održana u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo i osobe s invaliditetom, a u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Andrija Štampar. Istaknuta je važnost informiranja o HPV-u i njegovoj ulozi u razvoju predstadija i samog raka vrata maternice, također i o tome kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i liječiti rak vrata maternice.

image

Davorka Moslovac Forjan, Danijela Dolenc, Damir Eljuga i Mirela Šentija Knežević

MIRKO JANKOVIC

Svojim dolaskom podršku su uz brojne građane, pružile i mnoge stručne osobe, kao i osobe iz javnog života; dr. sc. Ivan Ćelić (zastupnik i izaslanik predsjednika Sabora i član Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku), prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak (Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, ravnateljica), dr. Renata Sabljar-Dračevac (Hrvatski sabor – Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, predsjednica), dr. sc. Danijela Dolenc (zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba), Davorka Moslavac Forjan (izaslanica predsjednika Gradske skupštine – gradska zastupnica), prim. Tatjana Nemeth Blažić, dr. med., specijalist epidemiolog (Hrvatski zavod za javno zdravstvo, voditeljica Odjela za HIV, spolno i krvlju prenosive bolesti), prim. dr.sc. Marija Bubaš (državna tajnica u Ministarstvu zdravstva), doc. prim. dr. sc. Dražan Butorac, dr. med. (predsjednik društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice HLZ-a), dr. Neda Vrban Ferenčić (tajnica Hrvatske lige protiv raka), Anita Galić (voditeljica think tanka za zdravstvo Health Hub), prof. dr. sc. Damir Eljuga dr.med. (predsjednik Hrvatske lige protiv raka) i mnogi drugi.

image

Damir Eljuga i Renata Sabljar Dračevac

MIRKO JANKOVIC

Svi prisutni simbolično su akciju podržali kupnjom mimoza, a ovogodišnji Dan mimoza po prvi put je održan i u digitalnom obliku, uz partnerstvo s domaćom aplikacijom Meddox koja je omogućila svojim korisnicima digitalno preuzimanje mimoza. Svoju podršku akciji je do sada dalo 1250 korisnika, a za svakog korisnika koji je preuzeo digitalnu mimozu Meddox donira iznos Hrvatskoj ligi protiv raka. Hrvatska aplikacija tako je omogućila svima da sudjeluju u akciji i pruže svoju podršku kako bi se povećala svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

image

Miro Ungar

MIRKO JANKOVIC

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Republici Hrvatskoj u posljednjih deset godina od raka vrata maternice oboljelo je 3174 žena.

U Hrvatskoj je upravo to razlog za organiziranje javnozdravstvenih akcija čiji je cilj podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze te da su redoviti ginekološki pregledi, u ovom slučaju papa test, nešto što je nužno kako bi očuvale vlastito zdravlje. Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, u 2020. godini bilo je 276 oboljelih od raka vrata maternice (stopa 12,6/100 000).

image

16. dan Mimoza na Cvjetnom trgu

MIRKO JANKOVIC

Prema podacima baze uzroka smrti, u 2020. godini 126 žena umrlo je od raka vrata maternice, od čega je 37 posto bilo mlađe od 60 godina. U 2021. godini umrlo je 122 žena od ove bolesti. Rak vrata maternice je po pojavnosti kod žena u dobi od 30 do 39 godina bio treći najčešći oblik raka u žena. U Hrvatskoj je od 2015. godine svim djevojčicama i dječacima osmog razreda osnovne škole omogućeno besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV-a koje se organizirano provodi u nadležnim školskim ambulantama.

image

Mislav Herman i Mirela Šentija Knežević

MIRKO JANKOVIC

U suradnji Grada Zagreba i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, preko aplikacije Terminko.hr, mladi do 25 g. mogu rezervirati svoj termin za cijepljenje ukoliko su ga propustili u Centru za zdravlje mladih, Heinzelova 62a. Mogu se cijepiti srednjoškolci i studenti, ali i svi drugi mladi do 25. godine života. Nadoknadno cijepljenje može se obaviti i u nadležnim školskim ambulantama za srednje škole i fakultete.

image

16. dan Mimoza na Cvjetnom trgu

MIRKO JANKOVIC

"Želja nam je da ovom javnozdravstvenom kampanjom potaknemo žene na redovite odlaske na ginekološke preglede, a djevojke i dječake na cijepljenje protiv glavnog uzročnika ovog raka, a to je humani papiloma virus (HPV)", izjavio je pokretač Dana mimoza i predsjednik Hrvatske lige protiv raka, prof. dr. sc. Damir Eljuga.

image

Marija Bubaš

MIRKO JANKOVIC

Edukacijom, cijepljenjem i probirom možemo postići globalne ciljeve Svjetske zdravstvene organizacije, a to je eradikacija raka vrata maternice, poručeno je.

Linker
15. travanj 2024 06:10