prava milina

Čarobni vrt Saše Šekoranje: Vilu u Istri ukrasio je cvijećem koje oduzima dah

Na početku u vrtu su bile samo dvije stare murve, a sada cijeli miriše po ljekovitim biljkama i predivnim cvjetnim vrstama.

Umjetnik, florist i dizajner interijera Saša Šekoranja puno vremena provodi u svojoj kući za odmor u Istri koja je okružena impresivnim vrtom u kojem uzgaja mnoštvo cvijeća i drugih biljaka. To je njegovo omiljeno utočište i mjesto za druženje s prijateljima.

Na svom Instagram profilu često dijeli fotografije cvijeća koje uklapa u dizajn buketa i kojim ukrašava vanjski stol za kojim je onda pravi gušt objedovati.

Neke od vrsta koje pazi i mazi su tamnocrvene dalije, raskošna ljubičasta glicinija, pampas, lavanda i još mnoge druge.

Kako nam je prošle godine otkrio u intervjuu, u više stoljeća staroj kamenoj dvokatnici od 250 četvornih metara svi se prostori međusobno isprepleću, a artističku crtu daju joj brojne Sašine slike po zidovima na temu seoskog života i prirode.

Nit vodilja pri uređenju bila mu je da sve bude jednostavno, funkcionalno i lako za održavanje.

"Kad sam prije tri godine kupio tu kuću u ruševnom stanju, imao sam ideju da ću ovdje provoditi ljetne dane. Na kraju sam se toliko zaljubio u nju i ovaj kraj da u Istri provodim gotovo svaki vikend te veliki dio ljeta i zime. Kao da se moj život podijelio u dva dijela - mirni, u kojem mi naviru ideje i zamisli u Svetom Lovreču, i brzi, u kojem ih realiziram u Zagrebu", rekao je Šekoranja za Gloriju.

image

Na ulazu u imanje dominiraju golemi antikni ćupovi i slap bijelih ruža sorte Snow White.

PRIVATNA ARHIVA
image

Unutrašnjost gostinjske kuće, koja je nekoć bila staja.

PRIVATNA ARHIVA

Za vrt kaže da na njega djeluje meditativno i da uživa šetajući njime i gledajući bujanje zelenila. "Fasciniran sam svaki put kad vidim promjene koje se na biljkama događaju iz tjedna u tjedan. Na početku, kad sam kupio kuću, tu su bile samo dvije stare murve, a danas cijeli vrt miriše na jasmin, smilje, lavandu, kadulju, ružmarin...", rekao je Šekoranja.

Linker
01. travanj 2024 20:25