Klara Rusan

 BILJANA BLIVAJS CROPIX
Kreativna zona

Dobro došli u svijet mašte zagrebačke umjetnice Klare Rusan

Da crteži i slikovnice nisu rezervirani samo za dječje oči općepoznata je stvar - no dobar podsjetnik na to su novi radovi zagrebačke umjetnice koja ilustracijama i muralima svakodnevicu čini ljepšom i kreativnijom, a čiju priču donosimo u novom broju magazina Gloria IN.

Da crteži i slikovnice nisu rezervirani samo za dječje oči općepoznata je stvar - no dobar podsjetnik na to su novi radovi zagrebačke umjetnice koja ilustracijama i muralima svakodnevicu čini ljepšom i kreativnijom, a čiju priču donosimo u novom broju magazina Gloria IN.

Ako u zadnji tren jurite po dućanima u potrazi za idealnim poklonom, razmislite o nečemu domaće proizvodnje - poput slikovnice “Tri kuće, tri prijatelja” autora Jurice Pavičića. Mogu je pročitati i odrasli, jer riječ je o bezvremenskoj priči o odrastanju, međuljudskim odnosima i vrijednostima - drugim riječima, prikladna je za sve generacije. Dobra je to uvertira u 2023., među ostalim, i zato što je novogodišnja odluka da više čitamo tako lako ostvariva, za razliku od mnogih drugih ciljeva koje si redovito zadajemo počevši s 1. 1.

Odaberete li to recentno Profilovo izdanje, uronit ćete u čarobni svijet zagrebačke ilustratorice Klare Rusan (29). Jer priču o iskušenjima i izazovima u prijateljstvu prate njeni digitalni crteži koji su nastali - analogno. Klara, naime, posljednje dvije godine na tabletu koristi kistove, olovke i rapidografe koji imitiraju potez uobičajenog tuša ili olovke. Na taj način nastaju radovi koji se mogu printati i replicirati što, kaže, olakšava proizvodni proces.

image

Nedavno je Klara ilustrirala slikovnicu Jurice Pavičića ‘Tri kuće, tri prijatelja‘

PROFIL

- Među umjetnicima sam kojima korona nije naštetila u poslovnom smislu. Ljudi su na neki način bili primorani na korištenje ilustracija, jer se manje snimalo, fotografiralo... Na taj se način dogodio korak prema naprijed u mojoj karijeri, a što sam više radila, to su mi se i više otvarale prilike za nove angažmane - govori Klara, koja je nakon preddiplomskog studija Animiranog filma i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te programa studentske razmjene u Vilniusu otišla u Falmouth u Engleskoj.

image

Njezini za radovi mogu naručiti putem Instagram profila Klarxy

INSTAGRAM/KLARXY

U tom malom gradu u Cornwallu diplomirala je ilustraciju na Falmouth University of Art, a potom se vratila u Zagreb i otada sudjelovala u mnogo kreativnih projekata. Među ostalim, i na međunarodnom festivalu ilustracija “36 Mountains” u organizaciji slikarice Jelene Bando, ali i na izložbi “Nastavit će se... Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj” u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Najviše je ponosna pak na svoj grafički roman “Where Do People Go After They Die?”, a lani je ilustrirala i zbirku kratkih fantastičnih priča “U ritmu jeze - ponor plesova” u izdanju nakladničke kuće Mala zvona.

image

Rad ‘EVOLUTION OF POLLUTION‘

INSTAGRAM/KLARXY

Trenutačno, kaže, dovršava ilustracije za njihovu novu zbirku priča te priprema i jedan veliki inozemni mural. A kako izgledaju Klarini murali dobro znaju i stanari zagrebačkog kvarta Špansko gdje je preklani oslikala jednu tamošnju trafostanicu.

Za razliku od nekih drugih milenijaca, koji upadaju u krize profesionalnog identiteta, Klara Rusan je oduvijek znala da je njen fokus na umjetnosti. Cijelu priču o njezinom umjetničkom putu čitajte u novom broju magazina Gloria IN.

image
GLORIA PRODUKCIJA
Linker
26. travanj 2024 11:13