POSAO BEZ ODRICANJA

Ekonomistica Mirela Copot Marjanović: ‘Osobni kontakt je nezamjenjiv‘

Mirela Copot Marjanović, partnerica Revizije tvrtke Mazars, nositeljice MAMFORCE standarda, koja ima troje djece, uspješnu karijeru te vrijeme za putovanja i hobije, primjer je kako se u povoljnom radnom i obiteljskom okruženju žena ne mora ničega odreći.

Posao Mireli Copot Marja­nović (42) počinje u sedam ujutro, voli doći u ured ranije, kaže, kako bi na miru odradila pripremu za dan koji je pred njom. Majka troje djece mora biti dobro organizirana kako bi bila sigurna da je sve pod kontrolom kod kuće dok se ona posvećuje svom užurbanom danu i profesionalnim obvezama kojih na poziciji partnerice revizije tvrtke Mazars ima itekako mnogo. No, ova diplomirana ekonomistica s podjednako uspješnom karijerom te ispunjenim obiteljskim životom pravi je primjer kako se ničega od navedenog ne moramo odreći, uključujući i njegovani i ženstveni izgled. Tajnu mladolikosti nam nije htjela odati, gotovo da bismo je prije nagovorili da nam otkrije neke revizorske trikove!

Uz podjelu odgovornosti i kućnih poslova sa suprugom i dobro radno okruženje sve je izvedivo. Mazars je upravo takvo mjesto, smatra Mirela Copot Marjanović.

"Već pri ulasku u našu tvrtku osjeti se dobra energija. Krase nas u prvom redu jako dobri međuljudski odnosi. Svi su ljubazni jedni prema drugima, strpljivi u mentoriranju i prenošenju znanja mladim kolegama. Imamo stvarno dobru ekipu koja uživa u onome što radi. Naše glavno načelo je P&P, tj. pošteno i profesionalno. Naši ljudi su nam najbitniji, trudimo se da su oni zadovoljni", govori Mirela.

image
MARKO TODOROV/ CROPIX

S obzirom na rečeno, jasno je da je tvrtka Mazars bila plodno tlo za implementaciju MAMFORCE standarda tvrtke Spona Code, koja je provela evaluaciju upravljanja i zadovoljstva zaposlenih kroz EU sufinancirani projekt Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce, koji koordinira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

"Proces certifikacije MAMFORCE standarda ukazao nam je koje su nam jake strane, a na čemu moramo raditi. Provodimo brojne edukacije zaposlenih koje pomažu u postizanju rodne ravnoteže i reprezentativnosti po spolu po svim razinama. Uveli smo program mentorstva, koji nam je donio zaista značajne iskorake u pravednijim promaknućima. Posebno me veseli projekt Mali svjetionik, u sklopu kojeg financijski nagrađujemo najbolje na prijedlog kolega. Svaki zaposleni može predložiti najradnika", kaže Mirela Copot Marjanović.

U prvi mah možda ste pomislili da bi našoj sugovornici više odgovaralo da dio radnog vremena provede kod kuće. Krivo! Partnerica revizije Mazarsa najviše voli rad iz ureda, smatra da više odgovara prirodi njenog posla, s obzirom na intenzivnu komunikaciju s timom i klijentima. Prema njenom iskustvu, osobni kontakt je nezamjenjiv na duge staze. No, to ne znači da neće ponekad ostati kod kuće napraviti nešto gdje treba više fokusa.

"Konzultantski posao zna biti vrlo zahtjevan i ponekad je teško uskladiti privatni i poslovni život. Kroz proces certifikacije radili smo na osvještavanju važnosti usklađivanja privatnog i poslovnog te uveli nužne promjene u sustav upravljanja, kao što su redovni razgovori s nadređenima", kaže Mirela. Iako je kod rodne ravnoteže naglasak na podzastupljenom spolu, napredak majkama donosi i nove beneficije za zaposlene očeve, poput korištenja očinskog dopusta, što se u Mazarsu snažno promovira. Obilježavanje Dana očeva podjednako je važno kao i Majčin dan.

Konzultantski posao zna biti vrlo zahtjevan i ponekad je teško uskladiti privatni i poslovni život

Jedan od najvećih izazova suvremenog poslovnog čovjeka i organizacija svakako je slobodno vrijeme. Uz sve svoje obveze Mirela ga ne zaboravlja iskoristiti.

"Najviše od svega volim putovati s obitelji, biti s djecom na izletu ili u šetnji, uživam u pilatesu, tenisu, dobroj knjizi. Radni dani su mi u pravilu puni tekućih pitanja, sastanaka, kako internih tako i onih s klijentima, pripreme ponuda za nove poslove, pa se dobro malo ispuhati fizički i u prirodi. A valja ispuhati i koji dječji nos!", sa smiješkom nam govori vrsna ekonomistica, zadovoljna da joj poslodavac omogućuje nesmetano korištenje godišnjeg odmora, što je, kaže, također važan element ravnoteže i zadovoljstva zaposlenih.

Mirela voli svoj posao, što se vidi i u tome da je vjerna tvrtki već punih 15 godina. Izvrstan uzor mladim kolegama, posebno kolegicama, jer u Mazarsu spol nije prepreka za napredovanje. Tvrtka je prema MAMFORCE standardu visoko ocijenjena kao dobro mjesto za rad za žene, štoviše rodni balans ocijenjen je deset posto bolje u odnosu na prosjek tržišta. Do društva jednakosti još je dalek put, no primjeri kompanija poput Mazarsa, otvorenih edukaciji, spremnih na iskorake i inovacije, uz liderice poput Mirele Copot Marjanović daju nadu da ćemo iskoristiti priliku i napredovati.


SADRŽAJ OMOGUĆILO MINISTARSTVO RADA, MIROVINSKOGA SUSTAVA, OBITELJI I SOCIJALNE POLITIKE

image
Press
Linker
13. travanj 2024 22:49