Marilyn Monroe

 ERIC CARPENTER/MGM/KOBAL/SHUTTERSTOCK
Kultna memorabilija

Haljina Marilyn Monroe iz filma "Sedam godina vjernosti" prodavat će se na aukciji

Kreaciju s vrtoglavim prorezom Oscarom nagrađenog kostimografa Williama Travilla nosila je u sceni koja je izbačena iz filma, ali bi se svejedno mogla prodati za vrtoglavi iznos.

Kreaciju s vrtoglavim prorezom Oscarom nagrađenog kostimografa Williama Travilla nosila je u sceni koja je izbačena iz filma, ali bi se svejedno mogla prodati za vrtoglavi iznos.

Osim lepršave, bijele haljine koju je Marilyn Monroe seksepilno pridržavala u filmu "Sedam godina vjernosti", stojeći iznad rešetke tunela podzemne željeznice, među memorabilijama nezaboravne glumice nalazi se još jedna kreacija iz istog filma. Posebna je po vrtoglavom prorezu sa strane koji joj otkriva bedro, kreirana je po uzoru na stil odijevanja prve holivudske seks bombe Mae West, a haljinu krasi i pripadajuća bova. Na žalost, scena u kojoj Marilyn Monroe u spomenutom filmu nosi kreaciju holivudskog kostimografa Williama Travilla, izrezana je iz finalne verzije. No bez obzira na to, tvrtka Julien‘s Auctions ponudit će je u ožujku na prodaju s početnom cijenom od 100.000 dolara, piše Daily Mail. Vrijedan odjevni predmet čuva se u trezoru tvrtke specijalizirane za aukcije filmskih, glazbenih, modnih i sportskih memorabilija, "očekujući" novog vlasnika.

image

Scena s Tomom Ewelluom u filmu ‘Sedam godina vjernosti‘ gdje nosi kreaciju koja će se u ožujku ponuditi na aukciji u Los Angelesu

Marilyn Monroe nosila ju je u romantičnoj komediji čija je bila glavna zvijezda. Partner joj je bio tada popularni, američki glumac Tom Ewell čiji lik, oženjeni Richard Sherman, sredovječni direktor izdavačke kuće, mašta o prelijepoj, izazovnoj glumici iz reklama i bivšoj manekenki - što mu u svakodnevici stvara sve veće probleme. Marilyn je tumačila glavnu žensku ulogu Djevojke, ideala ženskog seksepila u Shermanovim snovima.

Njen tadašnji (drugi) suprug, Joe DiMaggio, bio je na snimanju legendarne scene kojoj Marilyn Monroe u bijeloj, plisiranoj haljini stoji iznad rešetki podzemne željeznice ispred trgovine Wright‘s Food, nedaleko od križanja Lexington Avenue i 52. ulice u New Yorku, piše The New York Times. Poznat po ljubomori, "poludio" je zbog rekordnog broja obožavatelja „Merlinke” koji su se tiskali na okolnim prozorima. Redatelj filma Billy Wilder, davao je glumici upute da pusti neka joj se haljina digne što više moguće, a njezin suprug je kiptio od bijesa. Snimanje je trajalo čak dva sata.

image

S drugim suprugom, Joeom DiMaggiom

SNAP/SHUTTERSTOCK

Kako god bilo, bijela Merlinkina haljina iz tog filma mnogo godina kasnije oborila je svjetski rekord cijenom postignutom na aukciji. I nju je, poput crne kreacije s prorezom, dizajnirao Oscarom nagrađen William Travilla. Pa ipak, bijela, lepršava haljina postala je jedan od najskupljih filmskih kostima svih vremena: 2011. godine oborila je rekord koji je ranije postigla crna Givenchyjeva haljina koju je u filmu "Doručak kod Tiffanyja" nosila Audrey Hepburn jer je prodana je na aukciji za čak 4.6 milijuna dolara.

image

Satenska haljina iz filma ‘Muškarci više vole plavuše‘ prodana je na aukciji za 370.000 dolara

CIARAN MCCRICKARD/SHUTTERSTOCK

Dodajmo i to kako je William Travilla za Marilyn Monroe dizajnirao i ružičastu, satensku haljinu koju nosi u filmu "Muškarci više vole plavuše" iz 1953., koja je 2010. prodana na aukciji za 370.000 dolara.

image

Kolekcionari se otimaju za bilo kakve predmete koji su pripadali Marilyn

ERIC CARPENTER/MGM/KOBAL/SHUTTERSTOCK ERIC CARPENTER/MGM/KOBAL/SHUTTERSTOCK

S obzirom na činjenicu koliko su tražene "Merlinkine" memorabilije i da se kolekcionari otimaju za bilo kakve predmete koji su joj pripadali, a kamo li za njene haljine iz filmova, za očekivati je kako će i njena izazovna, tamna kreacija iz izbačene scene kultnog filma, na aukciji tvrtke Julien‘s Auctions postići pozamašnu cijenu.

Linker
27. travanj 2024 21:05