PRIJE SVEGA ZDRAVLJE

Hrvatska je na samom vrhu: Debljina je zdravstveni problem koji moramo liječiti

Na konferenciji "Pretilost kao jedno od ključnih zdravstvenih pitanja u Hrvatskoj“ predstavljeni su savjeti za građane i smjernice za liječenje jer smo na samom vrhu popisa zemalja u kojima odrasla populacija ima prekomjernu težinu.

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zagreb održana je konferencija "Pretilost kao jedno od ključnih javnozdravstvenih pitanja u Hrvatskoj". Da debljina nije estetski problem, nego zdravstveni naglasila je doktorica javnozdravstvene medicine Maja Vajagić i istaknula kako se radi o javnozdravstvenom prioritetu koji pogađa velik dio stanovništva te u njega treba ulagati resurse i znanje.

"Danas trošimo velik dio resursa, financijskih i ljudskih na liječenje komplikacija, od kardiovaskularnih bolesti, hormonskih poremećaja, raka do smanjene plodnosti. Liječenje je najskuplji dio priče i zato svi pričamo o tome da je prevencija bitna jer ulaganje u nju utječe na zdravstveni sustav i zdravlje općenito", kazala je je Vajagić.

image

Petar Penava i Maja Vajagić

MARTINA MILIčEVIć

Naime, prema statističkim podacima Eurostata, s postotkom od 65%, Hrvatska se u Europskoj uniji našla na samom vrhu popisa zemalja u kojima odrasla populacija ima prekomjernu težinu. Doktorica je upozorila kako je procijenjeno da će Hrvatska, ako se trend povećane tjelesne težine ovako nastavi, do 2030. godine završiti u top 10 država po pretilosti kod odraslih, a u top 4 države po pretilosti kod djece.

‘‘Trend debljine je u porastu, a nezdrav način života ne dovodi samo do bolesti, već i do smrtnosti. Za prevenciju, ali i liječenje prekomjerne tjelesne težine i debljine potrebno se tijekom cijelog života pridržavati preporuka o zdravim životnim stilovima - uravnoteženo se hraniti, redovito baviti tjelesnom aktivnošću te se pridržavati uputa svog liječnika‘‘, naglasila je Vajagić.

Kad je riječ o prehrani, ključnim se smatra povećanje konzumacije voća i povrća te uravnoteženih obroka koji se sastoje od proteina, masti i ugljikohidrata. Izbjegavati bi trebalo zaslađena pića, previše soli i prerađenu hranu te se istovremeno redovno baviti tjelesnom aktivnošću. Vajagić je istaknula čitanje deklaracija jer namirnice mogu sadržavati puno skrivenih soli i šećera koji služe kao konzervansi.

"Podaci o debljini alarmantni su na svim razinama, a osobito zabrinjava činjenica da se prekomjerna težina sve češće javlja kod mlađe populacije. Važno je da se potiče zdrav način života, naglasio je Petar Penava, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.

Crveni križ već dugi niz godina osniva programe kojima nastoje utjecati na opću populaciju u Zagrebu. Zato su ovaj projekt nadovezali na program prevencije šećerne bolesti koja je povezana s pretilošću.

‘‘Odsjek zdravstvenih programa i projekata GDCK Zagreb sudjeluje u nizu aktivnosti kojima je svrha usvajanje pravilnog odnosa prema redovitoj vježbi i uravnoteženoj prehrani. Samo smo prošle godine održali 25 edukacija, više od 1000 mjerenja krvnog tlaka te više od četiri stotine biometrijskih mjerenja‘‘, istaknuo je Penava i nadodao kako je otprilike deset posto populacije Zagreba prošlo navedene programe.

Linker
23. travanj 2024 05:22