PRIVATNI ALBUM
Dnevnik moderne vrtlarice

Influencerica nam otkriva kako je modu zamijenila vrtom: "U mom kućanstvu se ne baca ništa"

Influencerica Matea Frajsberger samo je za naše čitateljice i čitatelje ispričala kako je od modne postala ‘vrtna’ blogerica, spoznavši istinske životne vrijednosti koje nastoji prenijeti i pratiteljima svog profila na društvenim stranicama.

Influencerica Matea Frajsberger samo je za naše čitateljice i čitatelje ispričala kako je od modne postala ‘vrtna’ blogerica, spoznavši istinske životne vrijednosti koje nastoji prenijeti i pratiteljima svog profila na društvenim stranicama.

Svoj vrt započela sam formirati prije pet godina, bez prethodnog znanja i iskustva. Odrasla sam u stanu u Dubravi i čim sam se preselila dečku koji ima veliku okućnicu, bacila sam se na preuređenje. U početku to je bio mali vrt od samo četiri povišene gredice, ali na njima sam vježbala i učila o sadnji i uzgoju povrća i voća. Uskoro sam vrt proširila pa sada sadim velik broj različitih kultura, voća, povrća i cvijeća. Trenutno u svom vrtu imam: krumpir, tri vrste slatkih paprika, četiri vrste ljutih paprika, četiri vrste rajčica i tri vrste cherry rajčica. Potom mahune, luk, češnjak, blitvu, salatu, četiri vrste tikvica, kukuruz, dinje, lubenice i krastavce. Uz sve to volim uzgajati začinsko bilje i cvijeće koje onda sušim za čajeve ili za kuhanje različitih jela. Sretna sam što oko sebe imam zajednicu ljudi koji također sade i bave se uzgojem hrane za vlastite potrebe, pa ako negdje zapnem, mogu se za savjet obratiti susjedima koji imaju svoje vrtove. Većinu toga naučila sam čitajući i gledajući videe na YouTubeu, ali najveći dio znanja došao je upravo s praksom.

image
PRIVATNI ALBUM

Vrtlarenje je ozbiljan hobi

Morate mu posvetiti minimalno sat vremena dnevno, pogotovo kada su vrućine, pa samo na zalijevanje ode puno vremena. Najlakše je baciti sjeme u zemlju, no nakon toga tek slijedi prava briga o povrću. Ljudi mi često govore kako je divno imati svoje povrće i moći od njega kuhati jela, ali ono što je meni najdivnije je sam proces klijanja i rasta. Nije najvažnije uzgojiti najfiniju rajčicu, već provesti vrijeme učeći, boraviti na svježem zraku... sam proces je bolji od cilja, barem meni.

image
PRIVATNI ALBUM

Povratak korijenima

Od tinejdžerskih dana patim od anksioznosti i napadaja panike i vjerujte mi da mi vrtlarenje dođe kao najbolja terapija; a na kraju dobijem nagradu u obliku divnog voća i povrća. Vrt me definitivno naučio strpljenju, naučio me koliko je važno vratiti se korijenima (doslovno!) i svoje vrijeme posvetiti uzgoju hrane koja je jako bitna stavka u našem svakodnevnom životu. Naučio me da ništa ne može odmah i onako kako smo zacrtali, jer živimo u vremenu kada nam je u drugim segmentima to lako moguće. Naučio me da prihvatim nesavršenosti i da ne mora sve biti savršeno da bi bilo dobro.

image
PRIVATNI ALBUM
image
PRIVATNI ALBUM

Istraživanje okoliša

Ne držim se strogog sistema već stalno isprobavam nove načine sadnje, njege i održavanja biljaka kako bih otkrila što najbolje funkcionira. Kada sam na svojim društvenim mrežama odlučila raditi sadržaj vezan za vrtlarenje i općenito zelene teme, svi su mi govorili da to neće požeti uspjeh: do jučer sam na svom profilu Click4Chick objavljivala modne kombinacije, koga briga za moju motiku i par tikvica! Međutim, držala sam se onog što volim, počela objavljivati sadržaj koji ionako ispunjava moj dan i reakcije su sjajne. Jako sam sretna što toliko ljudi u mom profilu vidi nešto umirujuće na kraju hektičnog dana, što imaju inspiraciju da sami nešto pokrenu, makar imali najmanji balkon na svijetu. I nadam se da je poruka o važnosti domaće hrane, povezivanja s prirodom i njene zaštite dolazi do njih! Vrtlarenje me još više približilo mojoj ljubavi za očuvanjem okoliša. Tek kada se približimo prirodi, vidimo koliko je važno da je zaštitimo. I sve kreće od pojedinca. Također me naučilo različitim načinima pripreme i čuvanja hrane. Ponosno mogu reći da se u mom kućanstvu ne baca apsolutno ništa. Kada vidim koliko ljubavi, vremena i brige treba da bi jedan plod narastao, on se mora pojesti i s korom.

image
PRIVATNI ALBUM

Zaljubljena u vrt

Zvuči banalno, ali mislim da danas svi olako shvaćamo dostupnost hrane... Mnogi kažu ‘’zašto bih pojela kvrgavu ili uvenulu mrkvu kada u trgovačkom lancu mogu kupiti drugu po jako niskoj cijeni?’’ A zapravo smo zaboravili vrijednost prave, domaće hrane i sav trud koji treba uložiti u taj proces. Ja višak namirnica konzerviram, kuham i kiselim za zimu pa ljeto ne provodim na plaži, već u kuhinji, kiseleći krastavce i papriku te radeći džemove i pekmeze od različitog voća. Stvarno mogu reći da u cijelom svom životu nisam naučila toliko novih stvari i prihvatila razne izazove kao otkako imam vrt! Imam još puno posla i učenja, ali mislim da sam pronašla nešto čemu želim posvetiti ostatak svog života.

image
PRIVATNI ALBUM
image
PRIVATNI ALBUM
25. studeni 2025 02:56