Influencerica Matea Frajsberger samo je za naše čitateljice i čitatelje ispričala kako je od modne postala ‘vrtna’ blogerica, spoznavši istinske životne vrijednosti koje nastoji prenijeti i pratiteljima svog profila na društvenim stranicama.
Svoj vrt započela sam formirati prije pet godina, bez prethodnog znanja i iskustva. Odrasla sam u stanu u Dubravi i čim sam se preselila dečku koji ima veliku okućnicu, bacila sam se na preuređenje. U početku to je bio mali vrt od samo četiri povišene gredice, ali na njima sam vježbala i učila o sadnji i uzgoju povrća i voća. Uskoro sam vrt proširila pa sada sadim velik broj različitih kultura, voća, povrća i cvijeća. Trenutno u svom vrtu imam: krumpir, tri vrste slatkih paprika, četiri vrste ljutih paprika, četiri vrste rajčica i tri vrste cherry rajčica. Potom mahune, luk, češnjak, blitvu, salatu, četiri vrste tikvica, kukuruz, dinje, lubenice i krastavce. Uz sve to volim uzgajati začinsko bilje i cvijeće koje onda sušim za čajeve ili za kuhanje različitih jela. Sretna sam što oko sebe imam zajednicu ljudi koji također sade i bave se uzgojem hrane za vlastite potrebe, pa ako negdje zapnem, mogu se za savjet obratiti susjedima koji imaju svoje vrtove. Većinu toga naučila sam čitajući i gledajući videe na YouTubeu, ali najveći dio znanja došao je upravo s praksom.
Vrtlarenje je ozbiljan hobi
Morate mu posvetiti minimalno sat vremena dnevno, pogotovo kada su vrućine, pa samo na zalijevanje ode puno vremena. Najlakše je baciti sjeme u zemlju, no nakon toga tek slijedi prava briga o povrću. Ljudi mi često govore kako je divno imati svoje povrće i moći od njega kuhati jela, ali ono što je meni najdivnije je sam proces klijanja i rasta. Nije najvažnije uzgojiti najfiniju rajčicu, već provesti vrijeme učeći, boraviti na svježem zraku... sam proces je bolji od cilja, barem meni.
Povratak korijenima
Od tinejdžerskih dana patim od anksioznosti i napadaja panike i vjerujte mi da mi vrtlarenje dođe kao najbolja terapija; a na kraju dobijem nagradu u obliku divnog voća i povrća. Vrt me definitivno naučio strpljenju, naučio me koliko je važno vratiti se korijenima (doslovno!) i svoje vrijeme posvetiti uzgoju hrane koja je jako bitna stavka u našem svakodnevnom životu. Naučio me da ništa ne može odmah i onako kako smo zacrtali, jer živimo u vremenu kada nam je u drugim segmentima to lako moguće. Naučio me da prihvatim nesavršenosti i da ne mora sve biti savršeno da bi bilo dobro.
Istraživanje okoliša
Ne držim se strogog sistema već stalno isprobavam nove načine sadnje, njege i održavanja biljaka kako bih otkrila što najbolje funkcionira. Kada sam na svojim društvenim mrežama odlučila raditi sadržaj vezan za vrtlarenje i općenito zelene teme, svi su mi govorili da to neće požeti uspjeh: do jučer sam na svom profilu Click4Chick objavljivala modne kombinacije, koga briga za moju motiku i par tikvica! Međutim, držala sam se onog što volim, počela objavljivati sadržaj koji ionako ispunjava moj dan i reakcije su sjajne. Jako sam sretna što toliko ljudi u mom profilu vidi nešto umirujuće na kraju hektičnog dana, što imaju inspiraciju da sami nešto pokrenu, makar imali najmanji balkon na svijetu. I nadam se da je poruka o važnosti domaće hrane, povezivanja s prirodom i njene zaštite dolazi do njih! Vrtlarenje me još više približilo mojoj ljubavi za očuvanjem okoliša. Tek kada se približimo prirodi, vidimo koliko je važno da je zaštitimo. I sve kreće od pojedinca. Također me naučilo različitim načinima pripreme i čuvanja hrane. Ponosno mogu reći da se u mom kućanstvu ne baca apsolutno ništa. Kada vidim koliko ljubavi, vremena i brige treba da bi jedan plod narastao, on se mora pojesti i s korom.
Zaljubljena u vrt
Zvuči banalno, ali mislim da danas svi olako shvaćamo dostupnost hrane... Mnogi kažu ‘’zašto bih pojela kvrgavu ili uvenulu mrkvu kada u trgovačkom lancu mogu kupiti drugu po jako niskoj cijeni?’’ A zapravo smo zaboravili vrijednost prave, domaće hrane i sav trud koji treba uložiti u taj proces. Ja višak namirnica konzerviram, kuham i kiselim za zimu pa ljeto ne provodim na plaži, već u kuhinji, kiseleći krastavce i papriku te radeći džemove i pekmeze od različitog voća. Stvarno mogu reći da u cijelom svom životu nisam naučila toliko novih stvari i prihvatila razne izazove kao otkako imam vrt! Imam još puno posla i učenja, ali mislim da sam pronašla nešto čemu želim posvetiti ostatak svog života.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....