kućni trikovi

Kad ste ih zadnji put oprali? Jastuci su leglo prljavštine, evo kako ih pravilno očistiti

Jastucima ne posvećujemo dovoljno pažnje koliko, primjerice, posteljini koju redovito peremo. No, i jastuci skupljaju znoj, bakterije i prljavštinu koja može utjecati na naše zdravlje.

Redovito pranje odjeće i posteljine nužno je kako bismo zaštitili svoje zdravlje. No, kada ste zadnji put oprali jastuke na koje liježete svake večeri?

Jastuci baš kao i sve s čime dolazimo u dodir skupljaju prašinu i bakterije koje mogu nepovoljno utjecati na zdravlje. Redovitim pranjem jastuka čistite ih od znoja, ulja, bakterija i grinja, a osjećaj kada legnete u čisti krevet je neprocjenjiv. Osim toga, tako im pomažete da traju dulje.

Ipak, nije dovoljno samo ih ubaciti u perilicu i čekati da ona sve napravi jer nisu svi jastuci isti. Neki podnose vrtnju u perilici, drugi ne. Zato je važno slijediti nekoliko uputa.

image

Prvo provjerite smijete li vaše jastuke prati u perilici.

GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Za početak, na etiketi provjerite kako se pere vaš jastuk i smije li se uopće prati u perilici. Primjerice, jastuci punjeni memorijskom pjenom nipošto se ne smiju prati u perilicu jer bi se pjena odmah uništila, a jastuk bi izgubio formu.

Kako prati jastuke punjene perjem, paperjem i sintetičkim materijalima?

Pernati jastuci i oni s punjenjem od pamuka i sintetike trebali bi se oprati svakih nekoliko mjeseci. Perje je osjetljivo na visoke temperature pa se u perilici pere na niskoj i s vrlo niskim brojem okretaja centrifuge. Prije nego ih ubacite u bubanj, provjerite da jastuci nema oštećenja na spojevima niti rupa kroz koje bi perje moglo izaći.

Jastuk perite blagim deterdžentom na ciklusu pranja za nježne i osjetljive materijale. Kako bi jastuke dodatno osigurali, u perilicu stavite i nekoliko ručnika. Ako je vaša perilica dovoljno velika možete prati dva ili tri jastuka odjednom. To pomaže u održavanju ravnoteže perilice i smanjuje vjerojatnost oštećenja.

Ako imate perilicu s gornjim punjenjem povremeno je zaustavite tijekom ciklusa pranja kako biste istisnuli zrak iz jastuka. Kada su oprani, pustite da se osuše na zraku, po mogućnosti ne na jakom suncu. Redovito ih okrećite. Ako ih sušite u sušilici, u nju ubacite nekoliko loptica za sušenje koje će razbiti eventualne grudice.

image

Jastuke je važno redovito prati baš kao i posteljinu.

GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kako prati jastuke od pjene?

S jastucima od memorijske pjene treba postupati pažljivije nego s ostalima. Većina jastuka dovoljno je izdržljiva da izdrži strojno pranje i sušenje, no jastuci od pjene mogu se rastrgati od pokreta perilice i sušilice.

Prvo usišite jastučnicu pomoću crijeva za usisavanje kako biste pokupili svu prašinu. Potom navlažite čistu krpu kombinacijom vode i malo deterdženta. Lagano trljajte područje koje treba očistiti, pazeći da nježno pritisnete pjenu da prodre u eventualnu mrlju.

Neophodno je da jastuke od pjene ne sušite u sušilici. Umjesto toga, čvrsto pritisnite suhi ručnik na tretirano područje dok ne bude što je moguće suše. Zatim ostavite jastuk na nepokrivenom i dobro prozračenom mjestu dok se potpuno ne osuši kako biste spriječili stvaranje plijesni.

Koliko često trebate prati jastuke?

Jastuci bi se trebali prati dva do tri puta godišnje, no to ovisi i o tome koliko redovito perete jastučnice. Ipak, jastuke biste nakon nekog vremena trebali zamijeniti novima. Kako ćete znati da je vrijeme da ih zamijenite? Napravite sljedeći test: presavijte jastuk na pola. Ako se odmah ne vrati u početni oblik, znate što vam je činiti.

Linker
06. travanj 2024 11:50