Nije lako reći ‘ne‘

Kako se izboriti za sebe, oduprijeti lošim navikama, ljudima i odnosima?

Donosimo savjete kako usavršiti vještinu koja život znači i istrenirati mozak da nam u tome pomogne. Budite sam svoj ‘šaptač‘.

Katkad je jedno nekome reći: "ne", no drugo je imati moć da drugi poštuju našu volju. Još je teže riješiti se loših navika, socijalnih obrazaca, potrebe da sami sebe sabotiramo, podcjenjujemo, omalovažavamo... Kako bismo stekli moć odbaciti loše obrasce ponašanja, potrebno je vježbati. Zamislite wellbeing teretanu kamo odlazimo usavršiti vještine koje život znači, tvrde pisci James Altucher, američki financijaš i šahist koji je novostečenu moć riječi "ne" pretočio u poslovni uspjeh i njegova supruga Claudia Azula, učiteljica joge i duhovna iscjeliteljica.

Zajedno su napisali knjigu "Moć riječi NE" koju je kod nas objavilo Znanje. Poduka počinje sastavljanjem popisa svega lošeg što sebi činimo, čemu bismo htjeli reći "ne" i tako poboljšali svakodnevicu.

Na prvom mjestu treba navesti distraktore koji bi nas mogli ometati na putu do ostvarivanja stavki s popisa.

Na drugom je mjestu odbacivanje izgovora koji navodimo sebi ne bi li izbjegli provesti određeno vrijeme s našim popisom, prelazeći pogledom stavke u tišini.

Slijedi izbjegavanje gledanja/slušanja vijesti (radi stresa) i još dva bitna zadatka: ne pričajte o svojoj nakani s onima za koje znate da vas ne podupiru i ne prepirite se oko toga.

Sljedeći korak su negativna naklapanja. Evo o čemu se radi. Kad nas netko naljuti, skloni smo, primjerice, reći: "Koji kreten, kako mi je to mogao napraviti?" To je negativno naklapanje kojim nećemo riješiti problem. Treba ga osvijestiti i pozitivnom afirmacijom pomoći sebi: "Hej, dobro si to riješila. Super si i volim te". Upravo je u potonjoj rečenici ključ uspjeha. Treba moći reći sebi te dvije riječi - volim te. Ponavljanje je ključ učenja: dajte si oduška, ako vam je tako lakše, izgovarajte ih u sebi. Umjesto da u srcu gomilate ljutnju zbog tuđeg postupka (koji ionako ne možete promijeniti), radije stvarajte "emotivni kapital" koji će vam dobro doći u sljedećoj etapi: reći "ne" onima koji nisu dobri za vas.

image

Promjena počinje popisom

KIM OHRLING/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA KIM OHRLING/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA

Tko nije imao otrovnog bivšeg/ bivšu s kojim bi se spetljao i nakon prekida veze, znajući da nije dobar/dobra za nas? Claudia Azula opisuje situaciju u kojoj se uspjela othrvati napasti i riješiti otrovnog tipa. Odbila ga je i dok ju je on pokušavao pokolebati, osvijestila je u sebi sljedeće: "Ovo je prilika da moje "ne" postane pravilo. Ovo je prilika okončati neispunjavajući odnos. Ovo je prilika vratiti samopoštovanje”. Nedugo potom, shvatila je da energiju koju joj je crpio dotični može korisno usmjeriti u podučavanje joge od čega i danas živi.

Koliko smo puta rekli da nas nitko ne može toliko zaribati koliko možemo sabotirati sami sebe? Kako? Trseći se dohvatiti ono što mislimo da nam treba umjesto da prihvatimo što nam stvarno treba.

"Na život treba gledati kao na tračnice vlaka. Stojite li preblizu, upast ćete pod kompozicije. Odmaknite se, pustite da vlakovi prolaze vjerujući u svoj izbor. Vaš vlak će doći kad treba. Osjetit ćete ga u svojim stanicama. Elegantno se ukrcajte u svoju priliku. To je sve što je potrebno", tvrde autori.

image

Reći ‘ne‘ oobuđuje ljubav prema sebi

WAVEBREAK/PROFIMEDIA

Rad na odbijaju lošeg u našim životima dugoročan je proces. Kako bismo pomogli sebi, potrebno je postati "šaptač mozgu" usvajajući tehniku kojom vlastite misli učimo dijeliti na korisne i beskorisne. Briga o tome ogovaraju li nas potpuno je nekorisna. S druge strane, probudite li se usred noći zbog teškog sastanka ili zadatka koji sutradan nas očekuje, za to postoji podsvjesni razlog. Ionako neko vrijeme nećete moći zaspati pa prođite mislima kroz dan i poradite na detaljima. Možda će vam sinuti nešto novo i vjerojatno ste se zato probudili? Ukratko, koncentrirajte se na svrsishodne misli, premda vam došle u sitne sate. Vježbajte uočiti razliku između svrsishodnog i besmislenog, trenirajte svoj mozak da automatizira spomenutu razliku.

"Reći "ne" drugima ponajprije znači reći "ne" vlastitom mozgu, odbaciti strah, tjeskobu, nesigurnost, kajanje, ljutnju jer su to beskorisne emocije. Kad istrenirate um u pozitivnom pravcu, uspjet ćete se podići s tla. Vidjet ćete prelijep i golem svijet koji čeka na vas", zaključuju autori.

Linker
12. travanj 2024 06:46