Marko Babić

 VEDRAN PETEH/CROPIX
Borba za život

Marku Babiću stanje se ozbiljno pogoršalo, obitelj se nada čudu

Mladi arhitekt ganuo je cijelu Hrvatsku odlučnim suočavanjem sa zloćudnom bolešću. Mogućnosti liječenja u Hrvatskoj u ovoj su fazi iscrpljene, pa njegova partnerica moli sve koji mogu pomoći da joj se jave.

Mladi arhitekt ganuo je cijelu Hrvatsku odlučnim suočavanjem sa zloćudnom bolešću. Mogućnosti liječenja u Hrvatskoj u ovoj su fazi iscrpljene, pa njegova partnerica moli sve koji mogu pomoći da joj se jave.

Mladi arhitekt i marketinški stručnjak Marko Babić mnoge je ganuo, a mnoge i nadahnuo svojim hrabrim suočavanjem s teškom dijagnozom i odlučnom borbom protiv bolesti. Nakon što mu je dijagnosticiran zloćudni sarkom, rak kostiju, tada 29-godišnji Marko nije klonuo duhom, naprotiv, počeo je na Instagramu dijeliti svoju svakodnevicu na humorističan način, pun životne energije, pri čemu ga pozitiva nije napuštala. Nije ni čudo, jer osim zbog sebe, Marko se protiv bolesti bori i zbog svojih najdražih – kćerkica Luce i Tonke te nevjenčane supruge Tine Biloglav. Marko je svoju životnu borbu opisao u knjizi „Putovanje zvano igra”, no sada se ponovo suočava s golemim izazovom. Njegova partnerica Tina objavila je da mu se stanje ozbiljno pogoršalo i da je u bolnici.

image

Tinin apel na Instagramu

TINA BILOGLAV/INSTAGRAM

„Svaki dan mi dođe hrpa pitanja kako je Marko. Marko nije dobro, u Zagrebu su iscrpili mogućnosti liječenja dok se trombociti ne poprave. Molimo sve koji mogu pomoći savjetom kako dići trombocite ili nas spojiti s nekom inozemnom bolnicom koja bi ga primila - sad je trenutak da reagirate. Hvala svima na podršci, brizi, osjećamo to. Centri za sarkome, eksperimentalna liječenja, alternativna medicina - svaka pomoć nam puno znači. Ajmo svi skupa za Marka pa da se čuda dogode", napisala je Tina u objavi u Storyjima na Instagramu.

image

Marko i Tina na predstavljanju knjige krajem prošle godine

TOMISLAV KRIŠTO/CROPIX

Markova je borba počela u rujnu 2021. kad je doznao da boluje od Ewingovog sarkoma, rijetkog oblika raka kosti koji je metastazirao. U sekundi mu se promijenio cijeli svijet – tada je Tina bila u petom mjesecu trudnoće s drugim djetetom, starijoj kćerkici bile su dvije i pol godine, a Marko je bio angažiran na velikom marketinškom projektu za tenisku akademiju Ivana Ljubičića. Isprva je, naravno, bio šokiran, no brzo se trgnuo i odlučio da bolest neće prihvatiti kao grčevitu borbu za život, nego kao putovanje - etapu života koja mu daje priliku da postane bolji čovjek. Svoje je putovanje objavljivao na profilu na Instagramu na kojem danas ima više od 40.000 pratitelja.

Sve je počelo u travnju 2021. kad su mu se javili bolovi u desnoj lopatici, ispričao je Marko ranije za Gloriju. Bio je uvjeren da je riječ o upali živca i rješavao je to masažama. No, onda mu se na prsima pojavila kvrga promjera dva-tri centimetra, ali nije obraćao puno pažnje na nju i s obitelji je otišao na more. Kad je po povratku s ljetovanja nosio hrpu teških kofera na treći kat bez dizala, lopatica ga je počela strašno boljeti, toliko da je morao otići na Hitnu. Liječnik mu je tada preporučio citopunkciju. Marko je pretrage obavio u Zadru, a lošu vijest javio mu je punac koji je liječnik.

Marko i Tina zavoljeli su se tijekom studiranja, čekali su svoje drugo dijete i kad su saznali za tešku bolest odlučili su da neće očajavati, iako nisu mogli znati što ih sve čeka. Poseban im je izazov bio reći Tonki da je tata bolestan, da je više ne može nositi i da mora često ići u bolnicu. Marko se posvetio liječenju, a iz temelja je promijenio i životne navike. Po savjetu nutricionistice, koja je i sama prošla borbu s rakom, prešao je na vegansku prehranu čiji je cilj smanjiti kiselost organizma koja pogoduje razvoju tumora. Svojevrsna terapija Marku je i pisanje, puno mu znače objave na Instagramu i kolektivna pozitivna energija koju dobiva od pratitelja. Oni su ga svojim pitanjima i potaknuli na pisanje knjige. Svoje misli i iskustva pretočio je u prvu knjigu objavljenu prošle godine, a na Instagramu je objavio i nekoliko odlomaka koji, kako se izrazio, „imaju pretenziju biti dio nove knjige”.

Linker
26. travanj 2024 14:30