FRESHSPLASH GETTY IMAGES
svuda oko nas

Mikroplastika je gorući svjetski problem: Ovo su načini na koje je možemo smanjiti u svakodnevnom životu

Znate li da tjedno hranom unesemo pet grama mikroplastike? Doduše, to je tek procjena - mnogi smatraju kako je taj broj mnogo veći. Zato je važno paziti da je što manje unosimo u organizam, barem u situacijama koje možemo kontrolirati.

Znate li da tjedno hranom unesemo pet grama mikroplastike? Doduše, to je tek procjena - mnogi smatraju kako je taj broj mnogo veći. Zato je važno paziti da je što manje unosimo u organizam, barem u situacijama koje možemo kontrolirati.

Što je mikroplastika?

Mikroplastika su, baš kao što to i naziv govori, sitni komadići plastike. Prema službenoj definiciji riječ je o plastici manjoj od pet milimetara te može biti primarna i sekundarna.

Kada govorimo o primarnoj mikroplastici, radi se o sitnoj plastici koja je tako namjerno proizvedena. To su, primjerice, abrazivi koji se koriste u sredstvima za čišćenje ili pak mikrokuglice u kozmetičkim proizvodima. Sekundarna mikroplastika nastaje raspadanjem i lomljenjem većih komada, primjerice plastičnih vrećica ili boca.

image
YRABOTA GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Zašto je problem?

Problem je što se plastika ne razgrađuje, zbog čega se nalazi svuda oko nas. Znanstveno je potvrđeno da se čestice plastike nalaze u tlu, zraku, vodi i hrani, što je dokaz da se radi o globalnom ekološkom problemu kojemu se posvećuje velika pažnja, što potvrđuju i brojna znanstvena istraživanja.

Iako još uvijek ne postoje konkretni zaključci o utjecaju mikroplastike na ljudsko zdravlje, zabrinjava činjenica da je pronađena u ljudskom organizmu - plućima, jetri, u krvi, pa čak i u posteljici. Dosadašnji rezultati nisu ohrabrujući te ukazuju na to da mikroplastika može utjecati na razvoj upala i hormonskih poremećaja.

Kako smanjiti mikroplastiku?

Prvi korak je manje korištenje plastičnih proizvoda, u prvom redu onih koje jednom iskoristimo i bacimo. Primjerice, procjenjuje se da plastični pribor za jelo u prosjeku koristimo pet minuta, a za njegovu razgradnju potrebne su stotine godina. Upravo jednokratna plastika čini najveći dio plastičnog otpada pa su zbog toga već poduzete određene mjere s ciljem smanjenja takve količine otpada, poput zabrane prodaje plastičnih slamčica. Dodatno, sve se veći fokus stavlja na korištenje višekratnih proizvoda i na pronalazak adekvatnih zamjena za plastične proizvode.

Jedan od novijih koraka Europske komisije je odluka o ograničenju primjene mikroplastike koja se namjerno dodaje i ispušta iz proizvoda, a prvenstveno se odnosi na kozmetičku industriju, ali i šire. Procjenjuje se kako će se zabranom prodaje mikroplastike i proizvoda kojima je namjerno dodana te se iz njih ispušta pri uporabi spriječiti ispuštanje oko pola milijuna tona mikroplastike u okoliš. Neki od proizvoda koji su obuhvaćeni ovim ograničenjem su brojni kozmetički proizvodi, deterdženti, omekšivači, šljokice, igračke...

Naravno, važno je i reciklirati plastiku jer je nemoguće ne doći u doticaj s njom, a pravilno razvrstavanje i recikliranje pomaže smanjiti količinu plastike koja završava u okolišu. Uz recikliranje, možemo se informirati i podržavati proizvođače s održivim praksama, odnosno kupovati proizvode tvrtki koje su se obvezale na smanjenje upotrebe plastike, ali i pridružiti se inicijativama za čišćenje okoliša kako bismo pomogli u uklanjanju mikroplastike iz okoliša.

image
IMAGINIMA GETTY IMAGES

Što možemo učiniti u svojoj kući?

  • izbjegavati kozmetičke proizvode koji sadrže mikroplastiku. Piling-kreme, gelovi za tuširanje, losioni pa i dekorativna kozmetika mogu sadržavati mikroplastiku u obliku sitnih čestica koje se koriste za piling ili poboljšavanje teksture proizvoda. Korištenjem takvih proizvoda mikroplastika može završiti u odvodima i na kraju u okolišu.
  • plastičnu ambalažu zamijeniti alternativama - umjesto jednokratne plastične boce za vodu koristiti staklenu, umjesto plastičnih vrećica koristiti platnenu...
  • ne podgrijavati hranu u plastičnim posudama i po mogućnosti zamijeniti plastične posude staklenima
  • neka odjeća i tekstilni proizvodi, posebno oni napravljeni od sintetičkih materijala poput poliestera i akrila, mogu oslobađati mikroplastiku tijekom pranja. Tome se može doskočiti pranjem na nižim temperaturama, čime se smanjuje količina oslobođene mikroplastike, ali i - što je bolja opcija - kupnjom odjeće od drugog materijala.
  • pripaziti i kakve igračke kupujemo - plastične igračke mogu se s vremenom trošiti i otpuštati mikroplastiku.

image
MIKKELWILLIAM GETTY IMAGES

S obzirom na to da je mikroplastika sveprisutna, nije ju moguće potpuno izbjeći, ali uza sve navedeno možemo paziti koje proizvode kupujemo i koje proizvođače podržavamo. Primjerice, u sezoni virusa i bakterija, ali i u periodu alergija, možemo pripaziti što kupujemo kako bismo ublažili simptome. Mnogima su tu glavni saveznici Aqua Maris sprejevi za nos na bazi morske vode iz Jadrana, koji su prvi i jedini na svijetu dokazano bez mikroplastike.

Oznaka bez mikroplastike dodijeljena im je od strane nadležnog notificirajućeg tijela u Europskoj uniji, a zahvaljujući strogo kontroliranom procesu proizvodnje koji uključuje:

  • crpljenje morske vode s dubine veće od 20 metara, na posebnoj lokaciji u blizini Nacionalnog parka Sjeverni Velebit
  • skladištenje u posebnim spremnicima prema točno propisanim uvjetima
  • obrađivanje najmodernijom tehnologijom pri čemu se - kroz brojne faze filtriranja - dobiva savršeno čista voda
  • gotovi proizvodi dodatno se testiraju tehnološki sofisticiranom metodom kojom se dokazuje kako su proizvodi Aqua Maris bez mikroplastike

Prilikom cjelokupnog procesa proizvodnje, posebna se pažnja posvećuje recikliranju i korištenju sustava pročišćavanja za očuvanje i zaštitu okoliša.

image
PRESS

Osim činjenice da Aqua Maris proizvodi dokazano ne sadrže mikroplastiku, jedini su sprejevi na bazi blagotvorne morske vode iz Jadrana koja je u odnosu na ostala mora i oceane dokazano bogatija određenim mineralima (natrij, kalcij, magnezij) koji pozitivno djeluju na ljudski dišni sustav. Uz to, pogodan je i za djecu i za odrasle, a pakiranje se u potpunosti može reciklirati - metalni i plastični dijelovi idu u žute spremnike, a brošura i kutija u plave.


Sadržaj nastao u suradnji Gloria x Aqua Maris

Linker
30. travanj 2024 05:16