BALKANSKA RIHANNA

Miljenica Hrvata otkrila: ‘Prije sam radila u uredima i bankama, a sad sam na samom vrhu‘

Jedna od najpopularnijih RAP glazbenica regije 26. srpnja nastupit će u umaškoj Dance areni u sklopu sjajnog glazbenog programa ovogodišnjeg ATP turnira

Ona je balkanska kraljica trepa, pjevačica koja se 2018. godine počela probijati na regionalnoj glazbenoj sceni i gotovo preko noći postala regionalna zvijezda. K tome, ona je i modna ikona ili, kako neki kažu, balkanska Rihanna, a ovog ljeta stiže u Umag.

"Ne znam zašto se uvijek nešto mora uspoređivati, ali dobro, Rihanna je super, ima dobar stil odijevanja i slobodna je u tome što radi i nosi", komentirala je ranije slovenska pjevačica Senidah kojoj su sunčane naočale zaštitni znak.

Ovoj 37-godišnjakinji pravo je ime Senida Hajdarpašić. Senidah joj je umjetničko ime, a jednom je prilikom otkrila da je u pitanju tiho ‘h‘, kao u stranim imenima, iako ljudi to ovdje tako ne izgovaraju.

image

Senidah

ATP turnir Plava Laguna Croatia Open

"Zovem se Senida, htjela sam da i dalje ostane moje ime, a prezivam se na ‘h‘, tako da sam samo dodala slovo i nastala je Senidah, i onako na prvi pogled kad pogledaš napisano, kao da piše sevdah, a ta riječ mi se jako sviđa i možda i baš to osjećam, tu neku emociju, patnju", objasnila je za srpski Vice pjevačica koja će u 26. srpnja nastupiti u Dance areni u sklopu sjajnog glazbenog programa ovogodišnjeg umaškog ATP turnira, 32. Plava Laguna Croatia Opena. Senidah, jedna od najpopularnijih RAP glazbenica regije u Umagu će izvesti svoje najveće hitove na oduševljenje publike.

Na samom vrhu

Golemu popularnost stekla je pjesmom "Slađana" iz 2018. godine, a glazbom počela baviti prije više od 12 godina. Prvi singl koji je izbacila zove se "Pustinjom". Ubrzo nakon toga postala je glavni vokal grupe MUFF s kojima i danas stvara. Usporedno s angažmanima u bendu Senidah je i sama snimala pjesme, a nakon popularnost na području cijele bivše Jugoslavije joj je donio singl "Slađana", uslijedile su pjesme "Belo", "Nisi bio tu", te duet pod nazivom "4 strane sveta" snimljen za potrebe filma "Južni vetar".

"Uvijek mi je bio cilj raditi ono što volim, da pravim muziku koju bih ja željela da slušam i, vjerujte mi, kada kažem da slušam svoje pjesme, zaista to radim. Od malena sam željela da budem na samom vrhu, što i jesam, ništa manje", rekla je Senidah za magazin Azra.

image
Goran Sebelic/CROPIX

Glazbeni stručnjaci kažu da se što god Senidah dotakne instantno pretvara u hit. Bilo da se radi o aktualnim, ljubavnim ili pak općenitim temama, svaka njezina pjesma zacementira se kao velika uspješnica u cijeloj regiji. Neki Hrvati, koji ne preferiraju ovaj glazbeni žanr, teško u to vjeruju jer Senidah nećete čuti u radijskom eteru ili vidjeti na našim domaćim top listama.

Miljenica Hrvata

No, brojke ne lažu. Senidah je na YouTubeu stalno u trendingu, a njezin najveći hit "Slađana" ima nevjerojatnih 62 milijuna pregleda. Kada je čuveni Billboard na listi "Hits of the World" u veljači ove godine počeo objavljivati i najpopularniju glazbu u Hrvatskoj, vijest je snažno odjeknula. Otkrilo se da Hrvati zapravo daleko najviše slušaju trep i cajke, a upravo je Senidah s pjesmom "Behute" prvo mjesto.


Senidah se oduvijek željela baviti poslom koji bi ju stavio pod svjetla reflektora, ali u tom naumu ju je kočila velika stidljivost. Zato je pjevala samo kada je bila sama kod kuće. Međutim, njezina starija sestra ju je „otkrila“ i objavila njezinu pjesmu na YouTubeu. Iako je negodovala, Senidah je bila svjesna da ima talent i potencijal pa je pristala da je sestra prijavi na glazbeno natjecanje. Pobijedila je i dobila ponudu potpisati ugovor s jednom slovenskom diskografskom kućom što je dalo nužan, početni zamah njezinoj karijeri.

Iz banke na binu

image
Goran Sebelic/CROPIX

"Od djetinjstva sam osjećala muziku na poseban način i maštala o tome, unutrašnji osjećaj mi je govorio da je to to. Kao mlađa sam radila i administrativne poslove u jednoj kancelariji, pa i u banci. Da sam vidjela sebe u tome - nisam. Tako da hvala Bogu što me je pravi osjećaj vodio prema muzici" rekla je Senidah za bosanskohercegovački tabloid Express.

Njen prvi solo album "Bez tebe" se na tržištu pojavio 2018. godine, a brojne suradnje s nekim od najvećih zvijezda u regiji kao što su Buba Corelli, Jala Brat, Cobi i Dino Merlin također su ojačale njezinu poziciju. Sada, pak, fanovi na Instagramu zazivaju suradnju s Lepom Brenom.

"Kad bi izašao neki ovakav duet, mislim da bi se Jugoslavija momentalno samosastavila", tvrdi jedan od obožavatelja, potičući suradnju ovih dviju pjevačica.

Balkanski jezik

Senidah je u jednom od rijetkih intervjua za domaće medije otkrila da bi voljela snimiti duete s Bajagom ili Massimom Savićem, a rekla je trenutno pjeva na mješavini srpskog, hrvatskog, slovenskog i crnogorskog koju naziva "balkanskim jezikom".

Premda već neko vrijeme vlada domaćom glazbenom scenom, a mnogo puta je već nastupala i u Hrvatskoj, o ovoj atraktivnoj pjevačici se vrlo malo zna. Rijetko daje intervjue u kojima priča o svom privatnom životu.

"Svi koji su sa mnom znaju moju priču, što mi se događa u životu, tako da ne pričam o tome, samo kroz muziku. Volim to da raščišćavam sama sa sobom, s drugima samo pozitiva", objasnila je u razgovoru za srpski Telegraf.

Zna se tek da živi i radi na relaciji Ljubljana - Beograd te da je u svom životu dosad iskusila velike gubitke.

Rođena je u Ljubljani, a roditelji su joj porijeklom iz Crne Gore.

Duplo djetinjstvo

"Na spomen djetinjstva sjetim se ‘ćorave bake‘ (igre slijepog miša, op. a.) i smijeha u kući, oguljenih koljena, pocijepanih pantalona, plača kad su nam prskali sprej za dezinfekciju na rane. Imala sam duplo djetinjstvo, jedno u Sloveniji, a drugo u Crnoj Gori. Jedno društvo tamo, jedno ovdje. Mislim da se ovo kako danas djeca odrastaju ne može usporediti s mojim odrastanjem i djetinjstvom. Čini mi se da je tada bilo slobodnije", rekla je svojedobno za magazin Azra.

S obzirom na to duplo djetinjstvo i slovensko-crnogorske korijene, upitali su ju koji prevladavaju?

"Škola mi je bila slovenska, tako da su mi red i disciplina iz Slovenije, ‘vse po reglcih‘, sve po pravilima, kako bi rekli Slovenci, red mora biti. I što sam starija, više se držim toga, pa mi onda bude nejasan nekad taj red i pravila na Balkanu. Mada sam glasna na Crnogorce", priznala je.

Velika tragedija

Prema pisanjima slovenskog Žurnala24, kada je imala samo četiri godine Senidah je doživjela je tešku prometnu nesreću koja je ostavila veliki trag na njezinu obitelj. Otac joj je tada preminuo, a dvije godine starija sestra je neko vrijeme bila u komi. Majka je također bila teško povrijeđena, a Senidah je prošla bez posljedica.

"Svi su zaspali, a ja sam gledala", bile su prve riječi koje je Senidah izgovorila nakon nesreće, a postale su dio njezine pjesme „Nisi bio tu“ koju preplavljuju emocije.

Kada ju je novinar srpskog Telegrafa upitao koji joj je najteži i najemotivniji stih koji je dosad otpjevala, nije mogla suspregnuti suze.

"Hoćete da zaplačem sada ovdje? Najteža pjesma je ‘Nisi bio tu‘, to je najtužnija pjesma ikada i ima još jedna pjesma na slovenskom. To vama neće puno značiti, ali meni znači, pošto su to moje riječi. Jako je emotivno. ‘Svi su zaspali bludni, a ja sam gledala‘ - to su bile moje riječi i to je najteže kada se otpjeva", rekla je Senidah.

Za nju je definicija snažne žene njezina majka koja je ostala sama s četverogodišnjom i šestogodišnjom kćeri, ali im nikada nije odala dojam da joj je teško, iako jest. Rekla je da im je dala sve što je mogla i da su imali prekrasno djetinjstvo. Nedavno, pak, pjevačica je ostala i bez majke.

Filmska priča

Utjehu i snagu je pronašla u ljubavi, iza koje se krije gotovo filmska priča.

Prema pisanju srpskih medija, njezin je odabranik Crnogorac iz Herceg Novog, a od nje je mlađi osam godina. Upoznali su se u jednom klubu u kojem je ona nastupala, a on je radio kao zaštitar te su se vrlo brzo upustili u romansu koja sada već traje nekoliko godina.

"Danas si mi pokazao koliko si divna osoba i koliko sam sretna što te imam u životu. Voljet ću te zauvijek! Tvoj osmijeh je sve", napisala je Senidah koja redovito briše svoje imalo privatne objave s Instagrama zbog čega mnogi vjeruju da joj ipak u ljubavi ne cvatu ruže.

Osim mega popularne Senidah koja se često odmara na našoj obali i zasigurno će uživati u čarobnom Umagu, mnogo je glazbenih senzacija koje ne smijete propustiti u sklopu Umag Music Nights. Nastupe i dobru zabavu očekujte svake večeri, počevši od 23. srpnja pa do kraja teniskog turnira, a nakon završnih mečeva.

Vrući provod

Sve zaljubljenike u sport, dobru glazbu i vrući provod u dugim ljetnim večerima očekuju prave glazbene poslastice. Jedan od najboljih DJ-a današnjice Fedde Le Grand vraća se u Istru 30. srpnja na veliko veselje brojnih obožavatelja.

image

Fedde Le Grand

ATP turnir Plava Laguna Croatia Open

Njegov hit "Put Your Hands Up For Detroit" postigao je svjetsku slavu i osigurao mu strelovit uspon diljem svijeta. Nastupa na vodećim festivalima i ima milijune obožavatelja koji ga redovno prate pa se tako i u umaškoj Dance areni očekuje pravi spektakl.

Među ostalim imenima zaduženim za nezaboravnu zabavu su nizozemski DJ i producentski duo W&W, švicarska DJ zvijezda Antoine, DJ duo Sick Individuals te Seriously Twisted koji je poznat po izvrsnoj i zaraznoj elektroničkoj glazbi i mnogi drugi. Dobro je znati i da je ulaz na sve glazbene programe za vrijeme trajanja turnira slobodan za sve posjetitelje.

image

ATP turnir Plava Laguna Croatia Open

NEVEN JURJAK AKA MERLO DE GRAIA

Više informacija o sportskom i zabavnom programu ovogodišnjeg ATP turnira Plava Laguna Croatia Open u Umagu saznajte na službenoj stranici.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije s ATP turnirom Plava Laguna Croatia Open.

Linker
19. travanj 2024 07:02