hvalevrijedna akcija

Mnogobrojne poznate dame centrom Zagreba prošetale su s mimozama i poslale važnu poruku

Cilj Dana mimoza je podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze, ali da može biti snažno ako se zaštitimo kao što je i mimoza otporna jer uspijeva u hladnim uvjetima.

U sklopu Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice u subotu, 27. siječnja 2024., diljem Hrvatske obilježen je Dan mimoza. Cilj Dana mimoza je podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze, ali da može biti snažno ako se zaštitimo kao što je i mimoza otporna jer uspijeva u hladnim uvjetima.

U organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo i osobe s invaliditetom te Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, a u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, održana je akcija s ciljem kako bi se građani educirali o važnosti informiranja o HPV-u i njegovoj ulozi u razvoju predstadija raka i raka vrata maternice, također i o tome kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i liječiti rak vrata maternice.

Humanitarno su podijeljene mimoze, održan je i kviz znanja gdje su okupljeni mogli osvojiti majice sa zanimljivim i preventivnim kao što su: "Test is the best- reci raku PA-PA, Zvijezda svog filma, Moje pjesme, Moji snovi, Moje zdravlje, Svoga tijela gospodarica, Nekada treba trčati pred rudo, Tko rano preglede radi, zdravlje grabi, Tko uz prevenciju zaspiva, zdrav se budi".

Svojim dolaskom podršku su uz brojne građane, pružile i mnoge stručne osobe, ali i mnoge osobe iz javnog života poput Anice Kovač, Sandra Bagarić, Olja Vori, Slavica Knežević, Sanja Pilić, ali i mnogi drugi.

image

Olja Vori

MIRKO JANKOVIć
image

Anica Kovač

MIRKO JANKOVIć
image

Sandra Bagarić i Darko Domitrović

MIRKO JANKOVIć

Glavne mjere prevencije su edukacija o rizicima i načinima zaštite, cijepljenje protiv HPV-a, redoviti preventivni ginekološki pregledi, u ovom slučaju papa test i testiranje na HPV-e, nešto što je nužno kako bi žene očuvale vlastito zdravlje. Edukacijom, cijepljenjem i probirom možemo postići globalne ciljeve Svjetske zdravstvene organizacije, a to je eliminacija raka vrata maternice!

Linker
01. ožujak 2024 14:39