O RODITELJSTVU

Natko Beck: ‘Svojim roditeljima ne zamjeram ništa jer sada shvaćam koliko je to zahtjevno‘

"Ne stremim biti idealan roditelj, jer takvi ne postoje. Sigurno radim greške, ali se zbog toga ne grizem. Dijete jest plod autonomnog razvoja i roditelja grešaka. Na sreću ili na žalost", govori nam liječnik Natko Beck u novoj epizodi serijala "Bez brige s Dijanom".

Koju ocjenu bi dao sebi u ulozi roditelja, pitali smo poznatog liječnika Natka Becka u video razgovoru "Bez brige s Dijanom". "Ja sebe kao oca ocjenjujem čistom šesticom, ako se broji do pet. Šalim se. Osvijestio sam da faza odrastanja traje kratko i da će to razdoblje brzo proći. Svjestan sam da je naše bivanje na zemlji ograničeno, pa tako i djetinjstvo mojeg djeteta. Želim zato uživati u tom vremenu, imati što bolje odnose s tim malim bićem, jer to je lijepo razdoblje i za dijete i za nas kao roditelje."

Koliko ga je uloga oca promijenila i kako?

"Biti roditelj je najljepši i najlakši, ali ujedno i najteži posao na svijetu. Moj frend psihijatar kaže da od rođenja pa do treće godine djeci uz hranu za rast treba i ljubav, ma što tko o tome mislio. Nagrada u pogledu svojeg djeteta, dodir, prve riječi, sve to nadomjesti gubitak vremena ili gubitak one osobe kakva si bio prije roditeljstva. Stvarno ne volim patroniziranje, ali sve što sam čuo o roditeljstvu prije, sve je bila i jest istina. Nespavanje, briga, strah, neizvjesnost, ali i ljubav kakvu ne možeš pojmiti."

Koliko se promijenio odnos sa suprugom nakon rođenja kćeri?

"Bio sam prisutan na porodu i u trenutku kada je Lola izašla i kada su je stavili u naručje moje supruge Tajane, u njezinom sam pogledu vidio da je nestala moja žena i pojavila se nova osoba. Sve mi je bilo jasno."

Zamjera li što roditeljima?

"Svojim roditeljima ne zamjeram ništa jer tek sada kužim koliko je zahtjevno i teško biti roditelj. Moj tata je bio alkoholičar, ali humorističan i miroljubiv alkoholičar. Nije bio agresivan kao drugi. Majka i očuh su u odgoju dali najbolje dijelove sebe i njima isto ništa ne mogu zamjeriti. Svi su oni dali ono što su imali i što su naslijedili od svojih roditelja, a ti roditelji od svojih... i tako puno generacija unazad. Sve to treba staviti u jednadžbu kada procjenjujemo roditeljstvo.

Kako se odnosi prema odgoju i svjesnom roditeljstvu?

"Ja naravno znam što znači taj pojam, ali nisam čitao literaturu. U roditeljstvu se pokušavam maknuti od pozicije nadčovjeka koji sve zna i može i nikada ne griješi. Kada je naša kći bila mala išli smo s njom u park. Moja supruga je bila van sebe jer sva druga djeca pričaju, pužu, hodaju i ne znam što. Tada sam joj rekao kako roditelji lažu o "uspjesima" svoje djece. Ne nužno namjerno, nego oni sve to vide svojim, subjektivnim očima, a češće još govore o očekivanjima a ne stvarnim "postignućima". E to pokušavam izbjeći, ta očekivanja. Svako dijete ima svoju dinamiku i mi moramo biti tu za pomoć a ne za očekivanja. Svatko tko misli da se uloga roditelja može odigrati savršeno je lud."

Cijeli razgovor s Natašom i Natkom na temu roditeljstva možete pogledati na linku BEZ BRIGE S DIJANOM

Linker
06. ožujak 2024 05:53