PEXELS
Nije tako strašno

Ne želite trošiti vrijeme na čišćenje kućanskih uređaja! Evo par trikova kako ubrzati čišćenje!

Koliko god odgađali, neki poslovi moraju se obaviti, zašto ne iskoristiti pozitivnu energiju nakon ljetovanja kao poticaj za radnu akciju?

Koliko god odgađali, neki poslovi moraju se obaviti, zašto ne iskoristiti pozitivnu energiju nakon ljetovanja kao poticaj za radnu akciju?

Povratak s ljetovanja ne mora biti grubo slijetanje u svakodnevicu uz uvjet da pametno iskoristimo zavidnu razinu energije s kojom smo stigli s mora. Dok smo još u bajnom moodu, iskoristimo ga za čišćenja onoga što smo stalno odgađali, a riječ je o kućanskim aparatima. Donosimo savjete kako olakšati zadatak bez pretjerane muke: da razjasnimo, nema čišćenja bez uloženog vremena i truda ali ideje kako ga ubrzati uvijek dobro dođu.

image
PEXELS

Krenimo s najgorim, pećnicom, uz pomoć prirodnih sredstva. Mrlje na dnu navlažite vodom, pospite solju i zagrijte pećnicu na 50 stupnjeva. Kada sol postane smeđa, obrišite s nečistoćom. Protiv tvrdokornih masnih nakupina najbolje je u pećnicu staviti posudu s vodom, zagrijati je do 120 stupnjeva dok se ne počne stvarati para, pričekati dok para ne omekša tvrdokorne mrlje i očistiti standardnom mješavinom vode i limunske kiseline (rastvara masnoću). Možete pokušati sa sodom za pranje ili natrijevim karbonatom iz dm-a. Pomiješajte malo sode s raspršivačem s vodom, dobro promućkajte i raspršite na dijelove pećnice s nataloženom masnoćom, poput bočnih stijenki i rešetke. Nakon nekoliko minuta prljavština se može obrisati. Ako su masni slojevi tvrdokorni, nema druge nego ponoviti postupak.

image
PEXELS

Električni štednjak najbolje je očistiti vunenom krpom namočenom u sapunicu ili deterdžent za posuđe, obrisati suhom krpom i ostavi da se osuši. A toster? Kad ste mu zadnji put priuštili čišćenje? Nikako ne koristite metalne oštrice: četkica za zube bit će dovoljna. Najprije ga isključite, istresite mrvice i izribajte nanoseći četkicu u razblaženo sredstvo za pranje posuđa koja sadrži odmašćivač.

image
PEXELS

Glačalu također treba njega jer se postupno stvara kamenac i začepljuje mlaznice za paru. Čiste se uz pomoć štapića za čišćenje uši: namočite ih u alkoholni ocat, posvetite se strpljivo svakoj mlaznici i problem s kamencem trebao bi biti riješen. Želite očistiti obloženo glačalo, koristite sok od limuna. Natopite njime pamučnu krpu ili krpu od mikrovlakana, obrišite mrlje i ispolirajte ih suhom krpom. Ako glačalo više ne klizi glatko po rublju, problem je tanki sloj prljavštine na površini za glačanje. Tu pomaže čišćenje aluminijskom folijom. Stavite veliki komad aluminijskog papira na dasku za glačanje, jako zagrijte i glačajte preko folije dok se sve čestice prljavštine ne odvoje od podloge za glačanje.

image
PEXELS

Perilicu rublja ostavili smo za kraj: pomiješajte 2 šalice alkoholnog octa, četvrt šalice sode bikarbone i četvrt šalice vode. Smjesu ulijte u pretinac za deterdžent, odaberite program za normalno pranje prirodnih materijala i pustite perilicu da odradi posao. Kad završi, prođite spužvicom oko vrata stroja kako biste uklonili ostatke nečistoće, izbrišite ih s obje strane i čišćenje je završeno.

Linker
28. travanj 2024 03:31