PRIVATNI ALBUM
ZDRAVLJE

Nutricionistica Ivana Barišić o istinama i zabludama u detoxu: ‘Zaboravite čarobne dijete‘

Najpoznatija hrvatska nutricionistica, koja će voditi radionicu Glorije IN o prehrani i zdravom životu, otkriva zašto brze dijete treba izbjegavati, koliko su važni suplementi i je li tzv. isprekidani post dobra ideja.

Najpoznatija hrvatska nutricionistica, koja će voditi radionicu Glorije IN o prehrani i zdravom životu, otkriva zašto brze dijete treba izbjegavati, koliko su važni suplementi i je li tzv. isprekidani post dobra ideja.

Dolazak proljeća tradicionalno je povezan s pročišćavanjem i obnavljanjem organizma. Nekoć se to zbivalo u skladu s prirodnim ciklusima, no danas se traže brzopotezna rješenja, pa su osobito popularne dijete i pripravci za detoksikaciju koji obećavaju čudotvorne rezultate u kratkom roku. Detox je postao pomodni trend, no s druge strane očigledno postoji i stvarna potreba da budemo vitalniji i otporniji. U svakodnevici prepunoj raznih obaveza i izazova mnogi osjećaju manjak energije, imaju poteškoće s neželjenim nakupljanjem ili pak gubitkom kilograma, loše spavaju... To su neki od najčešćih znakova da nam je potrebno rasterećenje i uravnoteženje.

"Upravo su me vlastite zdravstvene tegobe potaknule na korjenitu promjenu. Petnaest godina radila sam u velikoj korporaciji u prehrambenoj industriji i naposljetku "izgorjela". Pojavili su se ozbiljni problemi sa štitnjačom i probavom, nisam imala teka i nekontrolirano sam gubila na težini. Našla sam se u začaranom krugu obilazeći razne specijaliste koji su govorili da je sve to zbog stresa. Počela sam istraživati kako si pomoći prehranom tako da je potpuno prilagodim svom zdravstvenom stanju i potrebama. Oporavila sam se već za nekoliko tjedana. Dala sam otkaz i posvetila se pomaganju drugima u sličnim situacijama", kaže Ivana Barišić, direktorica zagrebačkog nutricionističko-dijagnostičkog Nutrilife Centra i autorica kuharice "Nutrition is self-care" s obiljem recepata prilagođenih suvremenom načinu života. Zajedno s nutricionisticom čiji su personalizirani programi mnogima pomogli da se vrate u normalu i počnu živjeti zdravije, Gloria IN otkriva istine i zablude o detoxu.

Detoksikacija je toliko sveprisutan i komercijaliziran pojam da se nameće pitanje - je li detox istina ili mit?

- Marketinške tvrdnje o čudotvornim, brzodjelujućim dijetama, napicima i drugim pripravcima jesu mit. Takve kure nisu održive i ne mogu biti način prehrane jer najčešće "šokiraju" organizam, oslabljujući imunitet i uzrokujući ozbiljan gubitak vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari. Detoksikacija treba biti sveobuhvatan proces kojim potičemo tijelo da se vrati u prirodnu ravnotežu. Pritom je posebno važno da jetra što bolje radi, jer ona je naš glavni pročišćivač i pokretač metabolizma. Ako živimo prebrzo, nezdravo se hranimo i premalo spavamo, time među ostalim otežavamo rad jetre, što može izazvati hormonske i razne druge poremećaje. To se ne rješava samo pijenjem zelenih smoothieja, već zahtijeva pomno osmišljen detoksikacijski program koji se može uklopiti u svakodnevicu. Nije uvijek pravo vrijeme za detoksikaciju, nego stručnjak treba procijeniti je li vaš organizam za to spreman te, ako nije, što valja poduzeti prije početka detoxa. Nutricionisti postoje s razlogom!

image
PRIVATNI ALBUM
Danas se mnogi bave prehranom i detoxom. Iz toga proizlazi da trebamo biti oprezni i u odabiru stručnjaka?

- "Čarobne" dijete s interneta, kao i prehrambeni programi što ih nude osobe koje su završile samo neki tečaj o nutricionizmu, najblaže rečeno su dvojbeni. Smatram da prehrana, pa tako i detoksikacija, ponajprije treba biti u domeni akademski obrazovanih nutricionista kod kojih možete doći na sveobuhvatan pregled i savjetovanje. Ne bih željela da mi liječnik postavi dijagnozu upale uha ili grla putem telefona. Od stručnjaka očekujem pregled nakon kojega dobivam dijagnozu, a tako bi trebalo biti i s prehranom. Ona mora biti prilagođena svakome ponaosob, u skladu s potrebama organizma i načinom života. Stoga najprije utvrđujemo zdravstveno stanje i prehrambene navike klijenta te analiziramo sastav tijela posebnim uređajem koji pokazuje udio masti, mišića i vode. Preporučujemo i dodatne pretrage, poput testa intolerancije na hranu i testa kojim dobivamo uvid u genetičke predispozicije osobe za određeni tip prehrane i tjelesne aktivnosti. Tako se može još detaljnije osmisliti plan prehrane u skladu s klijentovim "biološkim otiskom".

Spomenuli ste tjelesnu aktivnost, što nas dovodi do toga da za detox nije dovoljna samo prehrana...

- Prehrana jest ključna, jer je probavni sustav naša glavna energetska centrala. Zdravi smo koliko su nam zdrava crijeva, u kojima se nalazi 80 posto našeg imuniteta. No, prehrana je samo jedan od takozvanih stupova zdravlja, među kojima su posebno bitni tjelesna aktivnost i spavanje. Stoga detoksikacijski program treba obuhvaćati sveukupnu dobrobit, a ne samo što, kako i koliko jedemo. Surađujemo s vrhunskim trenerima i kineziolozima, a po potrebi upućujemo klijente i na medicinske pretrage, jer nerijetko imaju i zdravstvene tegobe (npr. inzulinsku rezistenciju ili hormonalni disbalans) koje su ponajprije u domeni liječnika.

image

Ivana je autorica kuharice "Nutrition is self-care" koja sadrži obilje recepata prilagođenih suvremenom načinu života

NIKOLINA KRZNAR
Uvriježeno je mišljenje da detox podrazumijeva odricanje. Može li umjesto toga biti superhranjiv i ukusan?

- Naravno! Nema potrebe za gladovanjem i iscrpljivanjem organizma, jer hrana je gorivo koje ga pokreće. Uloga je nutricionista da odredi koja je vrsta i količina goriva najbolja baš za vas. Temeljna načela dobre detoksikacije su balans i kompenzacija. Primjerice, ako je potrebno smanjiti količinu šećera, to se provodi korak po korak, uz uvođenje zdravijih zamjena. Detoksikacija je proces u kojemu svaka promjena treba biti osmišljena tako da vam hrana bude prijatelj, da radi za vas, kako biste to trajno usvojili kao način života. Ne treba se opterećivati brojanjem kalorija, važnije je naučiti kako odabrati i kombinirati namirnice i u kojim količinama. Ustvari, ne može se reći da nešto izbacujemo iz prehrane, nego je prilagođavamo tako da bude kvalitetnijeg sastava. Npr. bijeli kruh i tjesteninu možete zamijeniti onima od heljde, pira, konoplje... Pijete li puno kave, smanjite količinu tako što ćete je povremeno zamijeniti čajem. Ako vas tijekom dana hvataju napadaji gladi, izbjegnite ih pomoću malih zalogaja, odnosno međuobroka - imajte uza se neku voćku, orašaste plodove ili energetsku pločicu, kekse i slične zalogaje od prirodnih sastojaka, bez dodanog šećera. Dakle, uvijek postoji neki praktičan i jednostavan način da se bolje hranite.

Prelazak na zdraviju prehranu često je praćen grižnjom savjesti ako zgriješimo jer se nismo u potpunosti pridržavali zadanog plana...

- U današnjem načinu života nema smisla težiti savršenstvu, već treba održavati zdrav životni stil u granicama svojih mogućnosti, ali i onoga što volite. Ne želim biti licemjerna i reći da sto posto poštujem pravila struke koju zastupam kao nutricionistica. I sama volim pojesti hamburger, pomfrit i gumene bombone, pa zašto bih se toga potpuno odrekla? I u takvoj hrani može se guštati bez grizodušja, a potom to kompenzirati tako da se sutradan pojede nešto zdravije, ali bez gladovanja. Stoga sam uvijek dostupna svojim klijentima kako bismo dileme rješavali u hodu. Nije smak svijeta ako želite uživati u obilnoj večeri s društvom, štoviše, slobodno uživajte. Sutradan ćemo samo prehranu iskombinirati na nešto drukčiji način i vratiti se u normalu.

U današnje vrijeme meso sve češće sadržava antibiotike i druge neželjene tvari, što negativno utječe na zdravlje

U detoxu su osobito popularni suplementi, odnosno dodaci prehrani - npr. razni biljni i vitaminsko-mineralni koncentrati, kapsule, napici... Koliko su nam ustvari (ne)potrebni?

- Uzimanje dodataka prehrani ima smisla samo ako ih preporučuje stručnjak zbog točno određenog razloga, npr. nedostatka nekog nutrijenta ili poboljšanja probave. Važno je točno znati zašto uzimate neki dodatak prehrani, kako on djeluje i koje su moguće nuspojave te ga uzimati isključivo u propisanim dozama. Suplementi nipošto ne mogu zamijeniti uravnoteženu prehranu, nego mogu biti samo dodatna potpora organizmu da bolje funkcionira. U praksi su mi se najboljima pokazali dodaci prehrani WelleCo, iza kojih stoji jedna od najpoznatijih dobrodržećih žena današnjice, australski supermodel Elle MacPherson. I ona je svojedobno imala brojne zdravstvene tegobe zbog stresnog načina života, uključujući kronični umor i ovisnost o šećeru. Potražila je savjet slavne londonske nutricionistice Simone Laubscher, koja je za nju osmislila biljni pripravak Super Elixir. Pokazao se toliko učinkovitim da je postao predvodnikom brenda WelleCo koji su zajedno osnovale Elle i Simone. To mi je omiljeni energizirajući pripravak koji i sama uzimam. Super Elixir je prah za pripremu napitka, a sadrži čak 45 biljnih ekstrakata i nutrijenata koji uravnotežuju probavu i osnažuju organizam. Među njima su ekstrakti kurkume, maslačka, sjemenki grožđa, lana, spiruline, ljekovitih gljiva maitake i šitake... No, kao što sam već napomenula, nema smisla uzimati suplemente ako ih niste uklopili u širi, uravnoteženi način prehrane.

Među vodećim trendovima u detoxu je "zeleni" način prehrane koji se većinom ili u potpunosti temelji na biljnim namirnicama. Je li to najbolji izbor?

- Možda je zelena prehrana započela kao trend, ali svakako će biti potreba. U budućnosti će biljne namirnice biti sve važnije ne samo zbog zdravstvenih nego i zbog ekoloških, etičkih i ekonomskih razloga, jer je biljna prehrana mnogo održivija od one životinjskog podrijetla. Također treba uzeti u obzir da u današnje vrijeme meso često sadrži antibiotike i druge neželjene tvari kojima su životinje bile tretirane u uzgoju. U praksi sve češće vidim koliko to štetno utječe na crijeva. Stoga, ako jedete meso, činite to umjereno (maksimalno dva do tri puta tjedno), a inače ga zamijenite ribom ili bogatijim biljnim izvorima proteina poput mahunarki. Pritom uzmite u obzir da takve biljne alternative sadrže i puno vlakana koja su dobra za rad crijeva, ali u velikim količinama mogu izazvati nadutost. Stoga i biljne namirnice treba pažljivo balansirati - tim više što i vege prehrana deblja ako se pretjeruje s količinom.

U današnje vrijeme meso sve češće sadržava antibiotike i druge neželjene tvari, što negativno utječe na zdravlje

U pročišćavanju organizma jako je moderan i post, osobito takozvani intermittent fasting (isprekidani post) koji se provodi naizmjeničnim suzdržavanjem i konzumiranjem hrane, u određenim vremenskim razmacima tijekom dana. Uklapa li se to u detox?

- U praksi imam i pozitivnih i negativnih primjera. Neki su samoinicijativno počeli prakticirati takav post i to im odgovara, no ima i onih koji su upali u začarani krug jedenja i nejedenja i ne osjećaju se dobro. Takav način prehrane ne bi trebalo provoditi bez savjetovanja s nutricionistom, pogotovo ako imate zdravstvenih tegoba. Primjerice, intermittent fasting ne preporučuje se kod bolesti štitnjače i drugih hormonskih poremećaja niti u razdoblju velikih hormonskih promjena poput perimenopauze i menopauze, jer može dodatno iscrpiti organizam. Prema mom iskustvu, isprekidani post bolje funkcionira kod muškaraca nego kod žena, vjerojatno zato što žene imaju znatno složeniji hormonski sustav.

AKTUALNO PITANJE

U pročišćavanju organizma jako je moderan takozvani intermittent fasting (isprekidani post) koji se provodi naizmjeničnim suzdržavanjem i konzumiranjem hrane, u određenim vremenskim razmacima. Uklapa li se to u detoks?

- U praksi imam i pozitivnih i negativnih primjera. Neki su samoinicijativno počeli prakticirati takav post i to im odgovara, no ima i onih koji su upali u začarani krug jedenja i nejedenja i ne osjećaju se dobro. Takav način prehrane ne bi trebalo provoditi bez savjetovanja s nutricionistom, pogotovo ako imate zdravstvenih tegoba. Primjerice, intermittent fasting ne preporučuje se kod bolesti štitnjače i drugih hormonskih poremećaja niti u razdoblju velikih hormonskih promjena poput perimenopauze i menopauze, jer može dodatno iscrpiti organizam. Prema mom iskustvu, isprekidani post bolje funkcionira kod muškaraca nego kod žena, vjerojatno zato što žene imaju znatno složeniji hormonski sustav.

Linker
26. travanj 2024 03:53