VEDRAN PETEH CROPIX
Ženska snaga

Obiteljska tradicija: Iza Prve privatne gimnazije u Zagrebu kriju se žene s inspirativnom pričom

Ravnateljica zagrebačke Prve privatne gimnazije, Maja Breitenfeld, govori o radu škole koju je prije 30 godina osnovala njena majka.

Ravnateljica zagrebačke Prve privatne gimnazije, Maja Breitenfeld, govori o radu škole koju je prije 30 godina osnovala njena majka.

Umjesto uobičajenog zvuka zvona, početak i kraj sata u zagrebačkoj Prvoj privatnoj gimnaziji za 178 učenika i 25 profesora označavaju početni taktovi "Fride", velikog hita grupe Psihomodo pop. Stoga ne čudi da je među brojnim čestitkama u povodu nedavnog obilježavanja tri desetljeća osnutka te srednje škole među prvima stigla i videočestitka frontmena Davora Gobca, koji im je na gitari odsvirao početak pjesme.

"Čestitke su pristizale sa svih strana, od roditelja i bivših učenika, pa drugih škola i organizacija iz zemlje i inozemstva s kojima surađujemo. Bilo je zapravo dirljivo koliko nas se ljudi sjetilo, a gotovo svatko je napisao neki detalj koji još pamti" kaže Maja Breitenfeld, profesorica engleskog i talijanskog jezika, koja je na mjestu ravnateljice 2017. naslijedila svoju majku, profesoricu talijanskog i francuskog jezika Jasenku Breitenfeld, vlasnicu i osnivačicu škole. Prije osnutka vlastite škole Jasenka Breitenfeld bila je profesorica u Gornjogradskoj gimnaziji, pa mentorica na Katedri za romanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, potom viša predavačica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a 1990. je imenovana savjetnicom na Odjelu međunarodne suradnje u Ministarstvu prosvjete, kulture i sporta.

image

ravnateljica Maja Braintelfeld, kćerka Dora Cecelja i unuke Mia i Iris.

VEDRAN PETEH CROPIX

Osnivajući vlastitu školu, vjerojatno nije ni slutila da će njezinu profesorsku tradiciju u istoj školi nastaviti kći Maja Breitenfeld te najstarija unuka. Majina kći Dora Cecelja, profesorica engleskog jezika i komparativne književnosti, prvo je bila učenica u bakinoj gimnaziji, a danas u njoj predaje. Obiteljsku tradiciju bi mogla jednog dana nastaviti i starija Dorina kćer Mia, Jasenkina praunuka, koja jedva čeka jesen, kada će krenuti u prvi osnovne, a na pitanje što želi biti, bez oklijevanja odgovara - profesorica u Prvoj privatnoj gimnaziji.

Tradicija srednjoškolskih i sveučilišnih predavača u ovoj je obitelji zaista impresivna - ravnateljica Maja Breitenfeld peta je generacija profesora u obitelji u kojoj ih je ukupno 12, uključujući i jednog "pridošlicu", supruga njezine kćeri Vedrana Cecelju, koji predaje gitaru u muzičkoj školi. Uz žene profesorice - s iznimkom Majine bake, koja je bila liječnica, baš kao i Majin otac, neuropsihijatar Darko Breitenfeld, te brat Tomislav, neurolog - u profesuri na fakultetu su, uz tatu i brata, bili i Majin djed i stric.

"Brat i ja smo odrastali u obitelji u kojoj nas nitko ni na što nije prisiljavao, već smo razgovarajući s roditeljima o njihovim poslovima odlučili što će tko od nas studirati i raditi" prisjeća se Maja Breitenfeld, dodajući da je sličan odnos njezina majka uspostavila i u Prvoj privatnoj gimnaziji, gdje se i učenici i profesori raduju dolasku i radu u školi. Uz redovnu nastavu, u školi je omogućeno i stjecanje certifikata za strane jezike - Preparation Centre for Cambridge ESOL Examinations, što je najugledniji europski certifikat iz poznavanja engleskog, kao i pripreme za IELTS i Goethe certifikate (njemački).

image

Maja Breitenfeld

PRESS

Gimnazijalcima je to vrlo važno ako žele studirati ili se zaposliti izvan Hrvatske. Prva privatna gimnazija ujedno je jedina hrvatska škola koja sudjeluje na međunarodnim debatnim konferencijama - na Harvard Model United Nations (simulacija rada UN-a u organizaciji harvardskih studenata u Bostonu) i Yale Model United Nations u SAD-u te gimnazije Rysensteen, najbolje u Danskoj. Također redovito sudjeluju na međunarodnoj konferenciji United Global Education Network, koja okuplja najuglednije gimnazije sa svih kontinenata. Za svaku se konferenciju moraju dobro pripremiti, naučiti braniti stavove zemlje koju predstavljaju na konkretnu temu, formirati blokove, pregovarati, davati primjedbe, što im je sjajno iskustvo. Na posljednje su dvije odabrani kao jedni od govornika, gdje su predstavili i način rada u njihovoj Prvoj privatnoj gimnaziji kroz interdisciplinarnu nastavu te interdisciplinarne sate, koja je oduševila i profesore danske gimnazije.

"Stoga su prilikom učeničke razmjene željeli vidjeti što više takvih sati te da im objasnimo način na koji ih provodimo. Naš pristup nastavi koja se odvija u malim grupama, a ponajviše inzistiramo na tome da učenici nauče učiti s razumijevanjem. Potičemo kreativnost i razvoj kritičkog mišljenja na redovnoj nastavi u svim predmetima, otkrivamo što kojem učeniku najviše leži i potičemo ga da ustraje u tome kroz nastavu naprednih predmeta, a organizirali smo i više od 20 izvannastavnih aktivnosti " pojašnjava Maja Breitenfeld, dodajući da o trudu profesora i učenika najbolje govore brojke jer 82 posto učenika upisuje prvi izbor na željenom fakultetu.

Uz pripreme za državnu maturu, redovita je i dopunska, odnosno konzultativna nastava pa učenici ne trebaju dodatne instrukcije. Stoga će i buduće generacije, uvjerena je ravnateljica, rado prihvatiti moto škole "otključaj svijet znanjem", kojeg se, uz svesrdnu pomoć profesora, drže svi učenici, a zahvaljujući njemu stekli su dovoljno znanja, vještina i kreativnosti te postali obrazovani i sposobni pojedinci za koje ne postoje nerješive situacije.

Linker
26. travanj 2024 01:52