Zero waste

Održivo je i ekonomično: Kako smanjiti otpad u kupaonici i pritom uštedjeti

Život bez otpada čini se neizvediv, no, moguće je! Ako višekratno koristite ambalažu i pažljivo birate proizvode, možete i uštedjeti na kućnom budžetu.

Zero Waste koncept, odnosno način života bez stvaranja otpada, popularizirao se u posljednjih nekoliko godina. Iako se čini vrlo kompliciran, provodi ga sve više ljudi kojima je budućnost ovog planeta važnija od gomilanja odjeće, plastike, papira i ostalih stvari.

Život bez otpada možda se čini kao novotarija, trend, no tako su živjeli naši stari koji su, primjerice, od neiskorištenih namirnica radili kompost, vraćali boce od mlijeka u dućan ili direktno kod mljekara, sami brali bilje i od njega radili čaj (a ne koristili čaj u vrećicama), koristili višekratne vrećice i slično.

Cilj "zero wastea" je poticanje ponovnog korištenja kupljenih proizvoda kako bi se smanjili deponiji otpada te kako on ne bi završio u šumama, na livadama, u morima i oceanima.

Svatko od nas može već sada osvijestiti koliko stvara smeća te promjenom nekih navika utjecati na boljitak vlastitog života, onih oko nas i našeg planeta.

Kupaonica je uz kuhinju prostorija u kojoj stvaramo velike količine plastičnog otpada poput bočica od gelova za tuširanje, pranje ruku, jednokratnih blazinica i štapića za uši, boca od omekšivača i deterdženta za rublje... Međutim, moguće je stvoriti "zero waste" kupaonicu uz nekoliko korisnih savjeta koje donosimo u nastavku.

Deterdženti u rinfuzi

U nekim trgovina poput Žabac Food Outleta možete pronaći deterdžente za rublje i suđe, omekšivače i sredstva za čišćenje u rinfuzi kojima napunite vlastitu ambalažu. Ovime čuvate okoliš i štedite novac jer su sredstva za pranje rublja i čišćenje kućanstva sve skuplja.

image

Tvrdi sapuni zamijenit će gelove za tuširanje, pranje kose i ruku.

DEPOSIT PHOTOS

Tvrdi sapuni umjesto gelova

Malo tko danas čisti svoje tijelo tvrdim sapunima jer smo svi navikli na gelove za tuširanje, no oni najčešće dolaze u plastičnoj ambalaži. Sapuni su praktična prirodna alternativa gelovima i pjenama jer su obično zapakirani u papirnatu ambalažu koja se može reciklirati ili ih tijekom kupnje možemo zamotati u vlastitu krpicu od prirodnog materijala i tako pohraniti.

Šampon i regenerator

Isto vrijedi i za šampone i regeneratore koje mogu zamijeniti oni u krutoj izvedbi. Također dolaze u eko pakiranju, dugotrajniji su i ne sadrže mnoštvo štetnih sastojaka, već hranjiva ulja i maslace koji njeguju kožu. Osim toga, smanjuju nered u kupaonici jer ne zauzimaju puno prostora te se ne prolijevaju.

Perive blazinice, štapići za uši, spužvice

Jeste li znali da se jednokratne blazinice najčešće izrađuju od tretiranog pamuka koji nije biorazgradiv? Zato ih zamijenite višekratnim koje se peru u perilici rublja, a jednako dobro skidaju šminku. Nadalje, umjesto običnih plastičnih štapića za uši koristite višekratne izrađene od silikona koji se može prati, kao što su oni brenda LastSwab.

Ako tijekom kupanja ili tuširanja koristite spužvice i mrežice, možete ih zamijeniti spužvicama i krpicama za pranje od prirodnih materijala.

Britvice

Jednokratne britvice su u potpunosti izrađene od plastike te su štetne za naš ekosustav. Zato bismo trebali koristiti brijače sa žiletima kojima su se brijali naši djedovi. Jest da s njima moramo biti oprezniji, ali rezultat je puno bolji od brijanja običnom britvicom. Osim toga, dugoročno su isplativiji jer mogu trajati cijeli život.

image

Plastične četkice zamijenite onima od bambusa.

DEPOSIT PHOTOS

Četkice za zube

Umjesto plastične četkice isprobajte prirodnu četkicu od bambusa, a klasičnu pastu zamijenite s pastom na prirodnoj bazi ili tableticama za čišćenje zubi. Ove proizvode najčešće možete naći u eko trgovinama ili biljnim ljekarnama.

Dezodoransi

Bez dezodoransa ne možemo, no oni u spreju, roll-onima i sticku sadrže otrovne sastojke i pridonose brojnim zdravstvenim problemima. Srećom, u drogerijama možemo pronaći mnoštvo brendova koji nude dezodoranse na prirodnoj bazi i u pakiranju koje se može reciklirati.

Linker
25. travanj 2024 12:06