kućni trikovi

Ovako se peru prostirke za kupaonicu kako bi bile svježe, mekane i bez bakterija

Pravilno pranje prostirki važno je koliko i temeljito pranje ručnika jer se na njima zadržava prašina, vlaga i mikrobi.

Kupaonica je jedna od prostorija u kojoj provodimo najviše vremena pa ju je potrebno redovito čistiti. No, ne smijemo zaboraviti ni njezin važan segment - tepih na koji stanemo kada se otuširamo. Osjećaj kada stanemo na čistu, mekanu prostirku ili kupaonski tepih poseban je pa je izrazito važno da ga često i temeljito peremo.

Možda mislite da ga je dovoljno usisati i oprati u perilici, no metoda pranja ovisi o materijalu od kojeg je načinjen. Prvo što trebate napraviti jest provjeriti piše li na deklaraciji da se prostirka pere ručno ili strojno.

Većina vrsta prostirki za kupanje, uključujući pamuk, šenil i memorijsku pjenu, može se prati u perilici rublja. Ako vaš tepih ima podlogu od gume ili lateksa, sigurno ga je staviti u perilicu osim ako se ne počne trusiti.

Ako se to dogodi, vrijeme je da kupite novu prostirku jer bi se podloga mogla odvojiti u perilici. Bez obzira na to, podlogu biste trebali mijenjati svake dvije godine.

image

Prostirku u kupaonici potrebno je redovito prati.

Deposit Photos

Pranje prostirke u perilici

Strojno pranje najbrži je i najlakši način da vaše prostirke budu čiste i bez bakterija. Prije nego ih stavite u perilicu, s njih otresite sve mrvice i mucice. U perilici ih operite na redovnom ciklusu pranja, ali na hladno. Koristite uobičajeni deterdžent za rublje i izbjegavajte ocat ili izbjeljivač koji mogu oštetiti tkaninu.

Prostirke za kupanje mogu postati teške kad se natope vodom, stoga u perilici nemojte prati više od dvije odjednom.

Prostirke od pamuka, šenila i poliestera mogu se staviti u sušilicu na niskoj razini. One od memorijske pjene obavezno objesite kako biste održali njihov oblik, a one s gumenom podlogom uvijek sušite na zraku, nikako u sušilici.

Pranje prostirke ručno

Ako nemate perilicu ili vaša kupaonska prostirka zahtijeva ručno pranje, evo kako to učiniti:

  1. Otresite sve ostatke s prostirke.
  2. Napunite veliku posudu, kadu ili umivaonik hladnom vodom i u njoj rastopite žličicu deterdženta za pranje rublja.
  3. Pustite da se prostirka namače oko 15 minuta.
  4. Bacite vodu sa sapunicom, a prostirku zatim isperite čistom vodom.
  5. Ocijedite višak vode te ostavite prostirku da se osuši.

Koliko često prati prostirke?

Jednom tjedno je optimalno i to onda kada perete kupaonicu. Ako je vaša kupaonica previše vlažna, iznesite prostirke na zrak da se osuše nakon tuširanja ili kupanja jer će to spriječiti razvoj plijesni i bakterija.

Linker
18. travanj 2024 18:28