Paula Šik

 PRESS/OPTIKA ANDA
DAN ŽENA

Paula Sikirić o stereotipima s kojima se susretala: "Koliko te pokolebaju, toliko te ojačaju"

Povodom Dana žena razgovarali smo s našom poznatom influencericom Paulom Šik koja nam je otkrila kako se ona kroz život nosila s predrasudama.

Povodom Dana žena razgovarali smo s našom poznatom influencericom Paulom Šik koja nam je otkrila kako se ona kroz život nosila s predrasudama.

Biti žena u današnje vrijeme i dalje nije lako. Iako se situacija kroz godine poboljšala, još itekako ima mjesta za napredak. Pitamo li bilo koju ženu koju poznajemo susreće li se i danas s različitim predrasudama, sigurno će imati potvrdan odgovor. A iako bi o tome problemu trebalo govoriti svaki dan, Dan žena koji se obilježava svake godine 8. ožujka idealna je prilika za to. Predrasude proizlaze iz duboko ukorijenjenih društvenih normi i stereotipa tako da i dalje utječu na svakodnevni život žena. Jedna od najčešćih predrasuda s kojima se žene suočavaju jest nesrazmjerna plaća u odnosu na muškarce koji obavljaju iste ili slične poslove. Stereotipi o tome da su manje ambiciozne ili manje sposobne za vođenje rezultiraju manjim brojem žena na rukovodećim pozicijama. A očekivanja društva i dalje nameću pritisak na žene da usklade obiteljski život i profesionalne obveze jer bi upravo žena trebala držati "tri ugla kuće". Gotovo da nema žene koja se nije susrela i pomalo nerealnim očekivanjima oko vlastitog izgleda. Nerijetko mora biti dovoljno lijepa, dovoljno mlada i privlačna i to sve prema ponekad vrlo nerealno postavljenim standardima ljepote. A upravo o stereotipima s kojima se u životu susrela razgovarali smo s influencericom i brand ambasadoricom Optike Anda, Paulom Sikirić.

image
PRESS/OPTIKA ANDA

"Vjerojatno najveći stereotip s kojim sam se susrela je da ako držim do sebe i ako sam njegovana, kako to znači da nisam nužno najinteligentnija ni pametna. Stereotip; Lijepa, ali glupa jer ne možeš imati i ljepotu i pamet", rekla nam je Paula. No, nije dala da je to pokoleba u njezinim odlukama ili da je predrasude drugih sputavaju.

image

Lana Klingor i Paula Sikirić i same su se sretale s brojnim predrasudama

PRESS/OPTIKA ANDA

"Uvijek sam se dokazivala i radila baš u inat stereotipima. Svima sam dokazivala da njegovane cure mogu proći s 5.0. Poslije sam pokazala i da mogu biti voditeljica na poslu… Ali iskreno, kasnije kada sam odrasla sam došla do toga da me više nije bilo briga. Nek‘ misle da sam glupa, meni je lakše doći do svoga cilja", kaže poznata influencerica.

Modna stilistica koju na Instagramu prati više od 108 tisuća ljudi, jedno je od zaštitnih lica hvalevrijedne kampanje koju je upravo za Dan žena pokrenula Optika Anda. “Tvoj pogled ruši sve stereotipe" na simpatičan način progovara o situacijama u kojima se žene nerijetko nađu. Uz Paulu, u kampanji su i Lana Klingor Mihić te Dora Martinović, koje su uskočile u uloge Anda djelatnica i pokazale s kakvim se predrasudama žene svakodnevno susreću. No, Paula nam je naglasila kako je najvažnije fokusirati se na sebe, a ne na tuđa mišljenja.

"Stereotipi uvijek postoje i postojat će. Koliko te pokolebaju, toliko te ojačaju. Ono u što vjeruje neka određena grupa ljudi je potpuno nebitno spram onog što ti nosiš u sebi. Treba osvijestiti svoju vrijednost i samim time se ruše svi stereotipi", kaže Paula. Ipak, naša influencerica je sigurna u jedno - ne misli da je preteško biti žena u današnje vrijeme.

image

Paula je kampanji "uskočila" u ulogu trgovkinje

PRESS/OPTIKA ANDA

"Zasigurno u poslovnom svijetu je muškarcima lakše, ali sam do sad naučila, kako se postaviš, tako te tretiraju. Svakako, voljela bih da smo ravnopravnije", zaključila je Paula.

I da, predrasuda i stereotipa će uvijek biti, no ne zaboravite "Tvoj pogled ruši sve stereotipe", a promjena gotovo uvijek kreće iz nas samih. Zato drage naše žene, samo hrabro. Žene mogu sve, pa i rušiti predrasude po putu.


Sadržaj je sastao u suradnji Gloria x Optika Anda

Linker
26. travanj 2024 03:24