UNSPLASH
Prilika za učenje

Polaznik Akademije otkriva nam: ‘Primjena Leana dovodi do poboljšanja svih poslova procesa‘

Najveća prednost Lean Akademije je sistematičnost pristupa rješavanja problema s kojima su kompanije suočene, a o svojem iskustvu govorio nam je jedan od polaznika.

Najveća prednost Lean Akademije je sistematičnost pristupa rješavanja problema s kojima su kompanije suočene, a o svojem iskustvu govorio nam je jedan od polaznika.

Tvrtka Culmena organizira treću generaciju Lean Akademiju koja će se održati od lipnja do studenog 2023. u pitoresknom Šibeniku, i to na samom žarištu buduće provedbe Lean alata - ISKRA Shipyard. Lean Akademija namijenjena je svima koji žele proširiti svoje znanje o Lean metodologiji i primijeniti ga u praksi kako bi postigli bolje poslovne rezultate, a ovogodišnje izdanje ima ukupno dvanaest predavanja koja će se održavati u blokovima po dva dana te će tijekom predavanja biti prilike naučiti o osnovama Lean metodologije. O Lean akademiji razgovarali smo s jednim od polaznika - Josipom Škorom koji dolazi iz poduzeća AD Plastik, a istaknuo je da se na akademiju prijavio zbog želje i potrebe za usavršavanjem.

"Želim se razvijati u svom području, jer radeći u nekoliko renomiranih hrvatskih kompanija uvidio sam koliko im nedostaje pristupa koje vas uči Lean. Očekivanja su bila velika, bitno je da Uprave, management i na kraju svi zaposlenici uvide prednosti i benefite primjene Leana u svojim poduzećima, jer primjena Leana dovodi do poboljšanja svih poslova procesa, što se kasnije osjeti na financijskim aspektima i na zadovoljstvu svih zaposlenika", ističe Josip.

Što je to LEAN?

Iako se pojam Lean najčešće veže uz proizvodnju i proizvodne procese, ova japanska metodologija uspješno se primjenjuje i u uslužnim poduzećima te je primjenjiva u svim poslovnim procesima poduzeća kao i u odnosu s dobavljačima. Također, odlični rezultati primjene vidljivi su i u financijskim institucijama, metaloprerađivačkoj i elektroindustriji, industriji lijekova, prehrambenoj industriji, školstvu, zdravstvu, turizmu, javnoj upravi, građevini i uslužnim djelatnostima.

Poduzeća mogu imati čak do 85% aktivnosti koje predstavljaju čisti gubitak i koje troše dragocjene resurse. Kada se to izrazi u novcu, tada je jasno da se nešto mora učiniti da se te aktivnosti smanje ili neutraliziraju. Lean ima jasno definirane vrste gubitaka koji dovode do ovakve situacije te alate kojima se ti gubitci uklanjaju. U središtu Lean metodologije su procesi i postizanje izvrsnosti.

image

Lean Akademija

PRESS

"Najveća prednost Lean Akademije je sistematičnost pristupa rješavanja problema s kojima su kompanije suočene, počevši od osnovnih elementarnih stvari kao što su urednost, čistoća, jednostavnija funkcionalnost, brzina, efikasnost" objašnjava Josip i dodaje "Ostale metodologije nemaju tako sistematični pristup i obično su fokusirane na rješavanje problema kada on nastane, nema kontinuiranosti održavanja procesa, nemaju primijenjene alte za sve moguće situacije."

O procesu LEAN Akademije

Na upit kako izgleda jedan dan na Lean Akademiji, Josip odgovara: "Počne s meni najdražom rečenicom ‘Kiflice su vam tu u kutiji, slobodno uzmite‘ i onda se kreće na rad. Ponovimo gradivo od zadnji puta, postavimo si određena pitanja, izmijenimo komunikaciju i idemo po temi koja je predviđena za taj dan. Svaki put je nešto drugo, nema ‘šprance‘, jednom je to teoretsko predavanje u dvorani uvijek popraćeno s vježbama i primjerima, gdje smo mi polaznici ‘glavni akteri‘ tih primjera, a drugi put je posjeta konkretnoj tvornici gdje obavimo i predavanje, vježbe i obilaske sa svim zapažanjima koje kasnije kada se vratimo u dvoranu moramo prezentirati. Uvijek je nešto novo, zanimljivo i korisno" objašnjava Josip.

"O Lean edukaciji mogu reći da me „obogatila“ znanjima i vještinama, a o profesoru Štefaniću i cijelom njegovom timu imam samo riječi hvale. Hvala im na tome" dodaje.

Kako je bilo na Akademiji prijašnjih godina, pitali smo g. Nedeljka Štefanića, profesora na Fakultetu strojarstva i brodogradnje i jednog od članova uprave Culmene. ‘‘Polaznici prve dvije generacije kroz pilot projekte u svojim poduzećima postigli su velika poboljšanja u proizvodnjama, ali i u ukupnom poslovanju te ostvarili vrhunske rezultate kroz pilot projekte za vrijeme akademije, gdje su neke uštede iznosile i do milijun kuna na godišnjoj razini‘‘, objašnjava Štefanić.

image

prof. dr. sc. Nedeljko Štefanić, Culmena

PRESS

Danas Lean Akademija broji 37 verificiranih menadžera, dok je završeni broj Lean pilot projekata je 21. Prosječni ROI za vrijeme Lean akademije je 4,76 po polazniku, a na godišnjoj razini 14,29 po polazniku. Neka od poduzeća koja su do sada prisustvovala su Končar D&ST, Gumiimpex, C-A-D, Kofein, Bauwerk group, Spin Valis, NOKIA, Harburg-Freudenberger Belišće d.o.o i Končar – Električna vozila d.d., Podravka, Multinorm, Elka, Pastor, Metal Solution, AD Plastik, Anton Paar i Jamnica.

Predavanja održavaju iskusni predavači, koji će polaznike upoznati s Lean metodologijom, alatima, metodama i trendovima. "Lean Akademija pomogla mi je u stvarima da bolje sagledam aspekte pristupa rješavanju problema i kako ih konstantno održati dobrima i kako dalje i kada se to stanje popravi - dalje ga poboljšavati", govori Josip.

Ne propustite ovu izvrsnu priliku za usavršavanje, a sva pitanja i prijave šaljite na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.! Culmena djeluje u području inovacija, razvoja i konzaltinga već 18 godina, a područja rada, uz LEAN Akademiju, na koje su usmjereni i u kojima ostvaruju značajne rezultate za klijente su:

• LEAN Management,

• PAMETNE TVORNICE i digitalna transformacija

• LEADERSHIP i komunikacije te

• GREEN tehnologije.

Saznajte više na Culmena.hr


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x Culmena

Linker
02. svibanj 2024 02:51