Kreativna zona

Ručno rađeni papir: Puljanka pretvara staru papirologiju u vizitke, pisma, pozivnice...

Puljanka Ana Cvitić iskorištenu papirologiju i odbačeni tekstil pretvara u elegantne vizitke, ljubavna pisma i pozivnice za vjenčanja, obojene nježnim pigmentima raznih vrsta cvijeća i lišća.

Puljanka Ana Cvitić cijelo je desetljeće vodila vlastiti studio za grafički dizajn, a onda se prije godinu i pol odlučila za veliki zaokret u životu - počela je proizvoditi, jedina u Hrvatskoj, ručno rađeni papir. Danas je njezin brend Moj papir poznat po unikatnim vizitkama, pozivnicama za vjenčanje, čestitkama, karticama zahvale... Izrađuje ih od već korištenog papira, pamuka, lana i konoplje. Boji ih prirodnim pigmentima od dehidrirane mljevene kadulje, ružmarina, cvijeta nevena i maka, sjemenki mrkve, listova masline, bobica aronije, sokom od cikle...

"Diplomirala sam produkt dizajn na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu i već se u vrijeme studija zaljubila u papir, njegovu taktilnost i finoću. Papir kakvog danas poznajemo nastao je 105. godine u Kini, kada je car od svog ministra tražio da mu napravi nešto na čemu će moći pisati. Prvi papir proizveden je procesom kuhanja pamučnih krpa, kore drveta i starih ribarskih mreža, a ono što je fascinantno je da je industrijski postupak jednak i danas. Jedina razlika je što se od 18. stoljeća masovno proizvodi od celuloze iz drveta", otkriva Ana Cvitić.

image
Moj papir
image
Moj papir

Život ju je ipak odveo u drugom pravcu - pokrenula je studio za grafički dizajn u Puli, no posao je nije ispunjavao. Mnogo stresa, kratki rokovi, malo vremena za obitelj, svakodnevno "štancanje" jelovnika, cjenika i reklama, sve to je presudilo da se vrati prvoj ljubavi - papiru.

image

Papir se prvo moči, a potom stavlja u stroj koji radi pulpu, gustu kašu iz koje će nastati novi

ELENA LEGOVIC

"Bila sam potpuno zasićena poslom kad sam na internetu slučajno naišla na fotografije nekih prekrasnih papira. Počela sam kopati i pronašla tutoriale, a potom preko Amazona naručila knjigu i upisala online tečaj izrade papira. U svemu me podržao suprug Sandi, elektrotehničar, koji je nedavno konstruirao naš kućni hollander beater - stroj koji sliči na pekarsku miješalicu za tijesto, a služi za izradu velike količine pulpe, guste kaše iz koje se radi papir od starog pamučnog tekstila. Primjerice, od odbačenih plahti i majica", govori Ana.

image
Moj papir

Njezini najčešći klijenti su mali obrti, OPG-ovi, cvjećari, proizvođači prirodne kozmetike i čajeva - redom ekološki osviješteni mladi ljudi svjesni problema s kojima se suočava naš planet. Recikliranje, održivost i kružna ekonomija za njih su, kao i za Anu, bitne stvari.

"Svaki se papir može personalizirati. Primjerice, u njega se mogu dodati organske sjemenke s nečijeg OPG-a pa kad se posadi, iz njega izrastu biljke s tog imanja. Također, mogu ga obojiti bojom biljke ili cvijeta koji klijent želi. Uživam u ovom poslu jer ima dublji smisao, a trenutačno me posebno zanima slow fashion. Planiram se povezati s krojačkim salonima i malim modnim brendovima koji koriste organske materijale, jer bih željela od njihovog tekstilnog otpada izrađivati papir. Voljela bih im od njihovih "krpica" napraviti vizitke, što bi bio pravi zero-waste projekt", kaže Ana Cvitić.

image
Moj papir
Linker
25. travanj 2024 08:05