Inspiracija

Savjeti za tradicionalno i suvremeno dekoriranje blagdanskog stola

Sada kada nam Božić kuca na vrata, odrađujemo zadnje pripreme za savršeno uređivanje doma u pravom svečanom, blagdanskom duhu.

Uživamo u blagdanskom dekoriranju doma i kreiranju svečane i intimne atmosfere koju ćemo podijeliti s najbližima. Uz malo truda lako je pretvoriti dom u božićnu bajku, a ukrašavanje se ne odnosi samo na božićnu jelku - blagdanski stol centralno je mjesto okupljanja kojem u ovom periodu godine posvećujemo više pažnje. Inspiraciju je danas puno lakše pronaći na društvenim mrežama, a mi smo savjete potražili kod Lela Design studija. Vlasnica Mirela Lela Mikšić otkrila nam je nekoliko trikova za uređenje tradicionalnog i suvremenog blagdanskog stola te izdvojila najpopularnije detalje.

"Od prekrasnog modernog izgleda do sjaja i glamura, mišljena smo da je prirodan i neutralan blagdanski stol za svaki ukus. Kao što je ovogodišnja nit vodilja naše blagdanske kolekcije ‘Art of nature‘ bila priroda i prirodni materijali, na isti način se vodimo i kod uređenja blagdanskog stola. Prevladavaju zemljani tonovi, lagane i neupadljive boje, materijali iz prirode i mirisi kojima unosimo prirodu u naš dom", ističe Mirela. Pregršt zelenila koje unosi zimske mirise uz jednostavnu boju lana ili bež nijanse jednostavan je, a potpuno efektan način za ukrašavanje.

image
NIKOLA MATIĆ

Kada su u pitanju najtraženije biljke i dekoracije, Mirela u ovom blagdanskom periodu izdvaja amarilise, bogati cvijet koji izgleda sjajno u bijeloj kao i crvenoj boji.

"Amarilis postaje cvijet koji sve više ljudi voli imati u vazama za blagdane. Tu bismo još svakako izdvojili neizostavan Ilex, koji je sa svojim crvenim bobicama pravi blagdanski klasik".

S obzirom da smo najčešće ograničeni vremenom, a predbožićni tjedan gotovo uvijek prolazi u žurbi, potražili smo savjete i za last minute ukrašavanje.

image
NIKOLA MATIĆ

"Za početak, potreban vam je laneni stolnjak kojim ćete prekriti stol, zatim uzmite nekoliko svijeća - poigravanje sa svijećama različitih oblika i veličina daje posebnu notu kod dekoriranja blagdanskog stola. Uz kompoziciju svijeća dovoljna je vaza s par cvjetova ili dekorativno zelenilo koje se proteže duž stola. U ovom slučaju, što se tiče dekorativnog zelenila neka to bude svježi pinus ili neodoljivo mirisna mirta, lovor ili pak silber čiji miris odmah asocira na Božić. Uz tanjur neka se nađe maleni personalizirani poklon koji će gostu odmah baciti osmijeh na lice", savjetuje Mirela.

image
NIKOLA MATIĆ

A za one koji nisu ljubitelji klasike, savršeno rješenje je minimalizam, odnosno skandinavski stil uređenja koji je sve popularniji i na našim prostorima. Neutralne i zemljane boje te akcenti prirodnog zelenog bilja su nepogrješiv izbor.

Linker
24. travanj 2024 00:22