vila rein

Slavlje ljubavi u domu poznate kolekcionarke umjetnosti Dagmar Meneghello

Impresivan dom jedne od najdugovječnijih hrvatskih kolekcionarki Dagmar Meneghello, prepun umjetnosti, biljaka i cvijeća, obasjan toplim podnevnim zrakama i obogaćen melodijama klasične glazbe, poslužio je kao savršena kulisa za proslavu Dana ljubavi, koju je upravo ovdje održao wellbeing brend Materia.

Kroz niz zajedničkih susreta i ljubavi prema životu i umjetnosti, gospođa Dagmar Meneghello i osnivačica Materie Maja Blažević odlučile su organizirati malo drugačije Valentinovo i na ovaj način prisjetiti se onih koje volimo, koje smo voljeli i kojih se s ljubavlju prisjećamo. Uzvanici su tako uživali u ambijentu punom ljubavi, prepunom umjetnina iz bogate privatne zbirke gospođe Meneghello, s preko 300 slika i 150 skulptura, skupljenih tijekom gotovo 60 godina života u uvali Palmižana. Susret je započeo vođenom izložbom od strane mladog Marka Totha Lovrića, koji je na inspirativan način i s puno znanja upoznao s radovima koji krase zidove ove senzacionalne povijesne vile Rein. U njoj je svojedobno živio i radio velikan hrvatske književnosti Miroslav Krleža i njegova supruga Bela. Trenutni postav u domu Dagmar Meneghello veliča strast, ljubav i hedonizam, sva uživanja u čarima zaljubljenosti i njihovih zanosa. Tijelo se kroz pet salona, s preko 300 slika i stotinjak skulptura razmatralo kao „Čudesni krajolik”, krajolik erotike koju naša tjelesnost neminovno nosi.

image
MARINA RENDULIć
image

Materia i Dagmar

Posebno za ovu prigodu sjajni barmen Karlo Ferenčak iz jedinog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom Noel osmislio je Koktel sjećanja s matchom. Osvježivši sve prisutne pobudio je, baš kao kolačić Madeleine kod Prousta, topla sjećanja i uspomene. Uz koktel, posluživala se i matcha kombucha, zdravi pjenušavi napitak. Slani i slatki zalogaji iz Noelove pekarne Bread and Deli posluženi su na prekrasnim tanjurima, koje su oslikali spontano i s puno ljubavi slikarice Nina Atević Murtić i Gabrijela Rukelj Krašković, kao i Marko Toth Lovrić.

image
MARINA RENDULIć
image

MATERIA, dagmar

MARINA RENDULIć

Želja dviju organizatorica bila je nadahnuti i podsjetiti uzvanike da je Valentinovo puno više od pukog romantičnog poimanja ljubavi, već ona obuhvaća prijateljsku i roditeljsku ljubav, ali i onu prema umjetnosti i ljepoti življenja, te samom sebi, u ovom beskrajnom kozmosu ljubavi. Sjećanja na ljubav i lijepe trenutke, koje su ovog Valentinova zajednički stvorili ne mogu izblijediti jer bez prošlosti nema budućnosti, a oni sadašnji čuvaju tu dragocjenu prošlost da se prelije na budućnost i oplemeni ju.

image
MARINA RENDULIĆ

Svojim stanom i svojevrsnom prezentacijom dijela svoje iznimno vrijedne zbirke umjetnina, u ozračju mediteranskog erosa, gospođa Dagmar Meneghello njeguje nažalost zaboravljenu kulturu zagrebačkih salona - time znamenita vila Rein postaje mjesto okupljanja brojnih intelektualaca, umjetnika, sveopćih štovatelja kulture kao nekoć, a već tradicionalna otvorena vrata (petkom i subotom od 16:00 do 19:00 sati) uvriježila su se u kulturni život Zagreba.

Linker
08. travanj 2024 10:48