Stanovnici i zaposlenici imat će osjećaj kao da su u šumi

 ATRIUM LJUNGBERG AB/FERRARI/PROFIMEDIA
ZELENA REVOLUCIJA

Stanovnici će imati osjećaj da su u šumi: Pogledajte kako izgleda Stokcholm Wood City

Skandinavski arhitektonski studiji Henning Larsen i White Arkitekter potpisuju projekt kojim se gradi sedam tisuća ureda i dvije tisuća stanova.

Skandinavski arhitektonski studiji Henning Larsen i White Arkitekter potpisuju projekt kojim se gradi sedam tisuća ureda i dvije tisuća stanova.

Sve je spremno za početak gradnje Stockholm Wood Cityja - najvećeg urbanog naselja koje je će biti izgrađeno kompletno od drveta. Projektnu dokumentaciju potpisuju skandinavski arhitektonski studiji Henning Larsen i White Arkitekter, a njihov je cilj da se stanovnici i zaposlenici tog dijela švedske metropole u njemu osjećaju "kao da su u šumi".

Štokholmski drvengrad nalazit će se u kvartu Sickla, a izvođač radova, koji bi prema planu trebali započeti za dvije godine, opisuje ga kao najveći građevinski pothvat s drvenom građom na svijetu. Prostirat će se na 250 tisuća četvornih metara, a gradit će se ukupno 7 tisuća uredskih prostora, dvije tisuće stanova, te trgovine i ugostiteljske objekte, poput restorana i barova.

image

Dvije tisuće stanova i sedam tisuća ureda gradi se u fazama

ATRIUM LJUNGBERG AB/FERRARI/PROFIMEDIA

"Što se tiče kvalitete poslovanja i stanovanja, korisnici će uživati u svom urbanom komforu, a cijeli projekt se temelji na minimalističkoj estetici i funkcionalizmu skandinavskog dizajna", kaže Atrium Ljungberg. Arhitekti su inovativno inkorporirali prirodne elemente u strukturu građevina, pa tako svaka zgrada ima zeleni krov i prostrane prozore kako bi se kupala u dnevnom svjetlu, a premda je osnovni građevni element masivno drvo, zadovoljeni su najviši standardi zaštite od požara.

image

Cijeli kvart od drveta gradi se u Stockholmu

ATRIUM LJUNGBERG AB/FERRARI/PROFIMEDIA

"Drvena konstrukcija znači da se, koliko god je to moguće, smanjuje negativni utjecaji na klimu prilikom gradnje i cijelog životnog vijeka zgrade, a ne treba ni spominjati da će proces izgradnje biti tiši i brži nego kod drugih građevina tog tipa", dodao je Ljungberg. Kompletno naselje bit će energetski samodostatno, a gradit će se u fazama: dovršenje i useljenje u prve zgrade očekuje se u 2027. godini.

Linker
26. travanj 2024 18:05