Opasno stanje

Stručnjakinja otkriva kako izbjeći toplotni udar kod pasa

U vrućim danima naši ljubimci posebno su osjetljivi, tu su posebno ugroženi psi, koji bez obzira na vremenske uvjete moraju izaći iz kuće. Samo malo nepažnje dovoljno je da pas zaradi toplotni udar.

Dani s ekstremno toplim temperaturama muče i ljude, ali i životinje. Za razliku od nas, oni ne mogu verbalno izraziti da im je prevruće, stoga je na vlasnicima da dvostruko paze na svoje četveronožne ljubimce. Toplotni udar posebno je ozbiljno stanje, opasno za život, događa se kad se životinja pregrije i ne može se riješiti viška topline.

Za razliku od ljudi, koji se hlade znojenjem i imaju znojne žlijezde po cijelom tijelu, psi imaju znojne žlijezde samo na jastučićima šapa pa se većim dijelom hlade dahtanjem.

Posebno su osjetljive pasmine sa spljoštenom njuškom (francuski buldog, engleski buldog, bokser, mops, pekinezer itd.), pretile životinje i životinje koje pate od kardiovaskularnih bolesti.

Saša Španović, veterinarka i vlasnica firme za šetanje i čuvanje kućnih ljubimaca za Gloria.hr objasnila je kako izbjeći toplotni udar i kako se potruditi da do njega ne dođe. Savjete pogledajte u videu.


Kako prepoznati toplotni udar kod pasa?

  • Životinja postaje nemirna
  • Snažno dahtanje s jezikom koji visi
  • Ubrzani otkucaji srca
  • Drhtanje, teturanje i čak grčevi
  • Povraćanje i proljev
  • Tjelesna temperatura više od 40 stupnjeva Celzija
  • Krv u stolici


Što učiniti u nuždi?

Odvedite psa na hladnije, sjenovito mjesto, maknite ga sa sunca. Ponudite životinji vodu da pije. Krzno mu vlažite do kože hladnom vodom (nikako ledenom). Nemojte ga zamatati mokrim krpama, da ne spriječite odvođenje topline. Čak i ako ste uspješno ohladili psa - što prije posjetite veterinara. Ako psa vodite u auto, obavezno ga prvo rashladite.

Linker
22. travanj 2024 12:08