FKA twigs

 SHUTTERSTOCK
"seksualni objekt"

U Velikoj Britaniji zabranili reklamu s FKA twigs, a ona im poručila: "To su dvostruki standardi"

"Calvin‘s or nothing" kampanju s pjevačicom u glavnoj ulozi, britanska agencija za oglašavanje ukinula je zbog samo dvije pritužbe. Na plakatu je pozirala s košuljom prebačenom preko tijela ispod koje se nazire bočna strana stražnjice.

"Calvin‘s or nothing" kampanju s pjevačicom u glavnoj ulozi, britanska agencija za oglašavanje ukinula je zbog samo dvije pritužbe. Na plakatu je pozirala s košuljom prebačenom preko tijela ispod koje se nazire bočna strana stražnjice.

Reklamnu kampanju modnog brenda Calvin Klein, koju krasi 36-godišnja britanska pjevačica FKA twigs, ASA (Advertising Standards Authority) službeno je zabranila u Velikoj Britaniji, uz obrazloženje da je pjevačica predstavljena kao "stereotipni seksualni objekt". ASA je organizacija koja se brine da reklame u Velikoj Britaniji budu odrađene prema zadanim zakonskim propisima.

Iako je sama kampanja "Calvin‘s or nothing", krenula još u ožujku lani, a među glavnim zvijezdama cijelog projekta osim britanske pjevačice, bili su manekenka i reality zvijezda Kendall Jenner, južnokorejska pjevačica Jennie te glumci Michael B. Jordan i Aaron Taylor-Johnson.

Fotografija s FKA twigs tako je objavljena još u travnju, a prikazuje pjevačicu, čije je puno ime Tahliah Debrett Barnett, kako pozira s košuljom prebačenom preko tijela ispod koje se nazire dio grudiju i bočna strana stražnjice. Kako prenosi The Guardian, dvoje ljudi se žalio na reklamu poznatog brenda, tvrdeći da previše seksualiziraju mladu pjevačicu.

O samoj zabrani oglasila se i glazbenica na Instagramu gdje je istaknula da postoje dvostruki standardi u modnoj industriji. "U ovoj kampanji ne vidim "seksualnu objektivizaciju", već lijepu, snažnu ženu čije je tijelo prošlo više boli nego što uopće možete zamisliti", napisala je uz fotografiju sada zabranjene kampanje.

Nadalje, 36-godišnjakinji je podršku preko društvene mreže X, prije poznata kao Twitter, pružila glumica Michaela Coel iz serije "Mogu te uništiti". Tridesetšestogodišnja britanska glumica objavila je fotografiju reklame uz opis: "Hrabra. Otvorena. Snažna. Bez straha. Bez srama."

Osim FKA twigs, dvoje podnositelja tužbe je također prijavilo i kampanju 28-godišnje manekenke i reality zvijezde Kendall Jenner, a u njoj su joj grudi bile prekrivene rukama i nosila je samo Calvin Klein gaćice. Ipak, ASA organizacija smatra da su fotografije na kojima se nalazi Jenner prihvatljive, tvrdeći da nije prikazana kao "seksualni objekt".

O svemu ovome oglasio se i modni brend te je komentirao reklame od Jenner i FKA twigs. "Fotografije pjevačice i manekenke nisu vulgarne, već prikazuju samouvjerene i snažne žene koje su se odlučile poistovjetiti s brendom." Također su dodali da su prekrivena sva osjetljiva područja tijela, a kako kažu, fotografija pokazuje isti stupanj golotinje koji su koristili i u prethodnim kampanjama.

Slično je mislila i FKA twigs kada je dala intervju za prestižni magazin The Rolling Stones nedugo nakon što je snimila reklamu. "Snimajući ovu kampanju mogu biti ono što jesam, a to je snažna žena. Kada budem u svojim šezdesetima, tada ću moći pokazati ovu fotografiju svojim unucima i reći im: "Vaša baka je bila jaka žena"", kazala je pjevačica koju pamtimo po hitovima "Tears In The Club" i "jealousy".

Linker
27. travanj 2024 10:48