Natalie Portman
 

 CRASH/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Živi održiv život

Veganska modna kraljica: Slavna glumica kupuje samo rabljenu odjeću, već 20 godina ne nosi kožu

Za glumicu je „zeleni” način života izuzetno važan - vegetarijanka je postala s devet godina, veganka 20 godina kasnije, a takvom pogledu na svijet uči i svoju djecu.

Za glumicu je „zeleni” način života izuzetno važan - vegetarijanka je postala s devet godina, veganka 20 godina kasnije, a takvom pogledu na svijet uči i svoju djecu.

U holivudskim je krugovima glumica Natalie Portman već dugo poznata kao veganska modna kraljica, a sada je u razgovoru za The Hollywood Reporter otvoreno govorila o održivom načinu života i tome kakve korake poduzimaju ona i njezina obitelj kako bi živjeli što je „zelenije” moguće. Sa suprugom, baletnim plesačem i koreografom Benjaminom Millepiedom, i njihovom djecom, dvanaestogodišnjim Alephom i šestogodišnjom Amaliom, često razgovara o klimatskim promjenama i životnim izborima, a kako i tekstilna industrija snažno utječe na okoliš, tako je Natalie odlučila kloniti se materijala i tkanina životinjskog porijekla i nastoji kupovati samo rabljenu odjeću.

image

Ekološko odijevanje može biti itekako atraktivno: Natalie Portman i suprug Benjamin Millepied

ASH KNOTEK/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

„Nisam kupila niti nosila baš nikakve odjevne predmete od kože, krzna i drugih materijala životinjskog porijekla u posljednjih 20 godina. Kupujem rabljene komade odjeće i to samo kada je prijeko potrebno i, naravno, popravljam oštećene”, rekla je 41-godišnja glumica i dodala kao primjer održivog načina življenja da je baš nedavno radije kupila korištenu torbicu nego novu.

Takav je stil života za Natalie Portman prirodan. Zvijezda „Crnog labuda” postala je vegetarijanka još kao djevojčica od devet godina, a na veganstvo je prešla prije dvanaest godina nakon što je pročitala knjigu Jonathana Safrana Foera „Jesti životinje” ("Eating Animals"). Od tada redovito i na crveni tepih izlazi u nošenoj odjeći, odjeći od veganskih materijala i napravljenoj po mjeri kod dizajnera koji poštuju i dijele njezine poglede na svijet.

image

Natalie Portman uči djecu "zelenom" životnom stilu

BROADIMAGE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Njezino je veganstvo, kako je objasnila, velikim dijelom potaknuto brigom za okoliš, ali i dobrobiti životinja. Ne zadržava se na prehrani i odijevanju; glumica koristi aplikaciju za dijeljenje automobila koja uključuje samo električna vozila, a kod planiranja putovanja uvijek nastoji putovati vlakom. Ako je let neizbježan, onda su to dulji boravci, kako bi se „putovanje opravdalo”. Natalie u djeci nastoji probuditi ljubav za znanjem i uopće mudrim životnim izborima, a jedan od takvih su i knjižnice. „One su važne za moju obitelj. To su mjesta na kojima možemo dobiti radost i veći izbor dijeljenjem, a ne posjedovanjem. Svi učimo, to je proces i očito nije savršen, ali najvažnije je da je svijest tu”, zaključuje glumica.

Linker
03. svibanj 2024 10:24