PARTY KOŠULJA
100. party

Veliki party samo za Party Košulju: Zašto svi pričaju o jednom vintage komadu?

Nakon velikog partyja, košulja ide u Muzej grada Zagreba, no te ne označava kraj njezinog puta.

Nakon velikog partyja, košulja ide u Muzej grada Zagreba, no te ne označava kraj njezinog puta.

Bila je u devet zemalja, 15-ak puta su je na pozornici nosili razni glazbenici i DJ-evei, u publici je bila na dvadesetak koncerata, nošena je na privatnim proslavama pa čak i na jednom vjenčanju. Jedna vintage košulja metalik sjaja zaista "živi život" i partija već godinu dana, a njezin pohod obilježit će se velikim partyjem 17. lipnja, samo u njezinu čast. Priča ukratko ide ovako: nekoliko entuzijasta koji su vintage košulju pronašli na jednom buvljaku zamislili su da tu istu košulju čije metale niti intrigiraju sve prolaznije u izlaske nosi 99 različitih osoba, a finalni party, onaj stoti po redu, organizira sama košulja. Upravo to se i dogodilo, a Party Košulja kroz posljednjih godinu dana postala je fenomen o kojem svi pričaju - i koju svi žele nositi.

Spomenimo i da je ista ta košulja skočila s pozornice na punk koncertu, ronila je, letjela avionom, a nedavno ju je nosio i Zoran Zarubica na koncertu Buč Kesidija ispred prepune Šalate. Možda najveće party dostignuće je njezino tulumarenje u kultnom berlinskom klubu Berghainu.

Nakon svih ovih zabava i provoda, kruna života Party Košulje je spomenuti 100. party u njezinoj organizaciji koji će u AKC-u Medika okupiti čak 10 izvođača alternativne glazbene scene na dva floora, za više od 300 ljudi. Dress code su u tzv. “PK sestrice”, odnosno košulje nalik Party Košulji, no organizatori nam kažu - PK ne diskriminira pa na party mogu ući i oni bez svoje PK sestrice. Bitno je da svi dijele isti cilj - dobar provod.

Osim samog partyja, isplaniran je cjelodnevni program koji počinje u 11 sati s buvljakom na kojem se prodaju PK sestrice. Cilj je na buvljaku imati, kako navode iz tajništva, "najveću kolekciju funky košulja i originalnih vintage komada" u kojima će posjetitelji moći doživjeti party trenutke svog života. U 20 sati je otvorenje izložbe na kojoj je će biti izloženo stotine fotografija partyjanja s fotoaparata koji je putovao uz PK. Naime, nositelji košulje bi uz PK dobili i mali kompaktni fotoaparat iz 2005. godine na kojem bi zabilježili trenutke kojih se i sami možda ne sjećaju. "Zahvaljujući tome, PK tajništvo posjeduje svjedočanstvo godinu dana partyjanja od strane 99 ljudi.", govori tajništvo. Inače, 99. po redu party Party Košulje planiran je na ovogodišnjem Prideu, kada će je nositi članica kolektiva House of Flamingo, Roxanne, na svom nastupu. U užurbanom rasporedu, tajništvo je pronašlo vremena za nas i odgovorili su nam na nekoliko pitanja.

Tko odlučuje tko može nositi PK, kako dolazi do svojih nositelja? Ne želi ići na svaki party, ili?

- PK fanovi su slali pozivnice za PK u njen sandučić. Poznato je da PK ne diskriminira partyje i da je PK jako spontana. S obzirom na to, nitko ne zna na koji party će PK na kraju otići i čiju pozivnicu će prihvatiti. Tajništvo je tu posredovalo i zbilja se radi o spontanim odlukama, često u zadnji trenutak.

Koji party joj je do sada omiljeni i ima li neku omiljenu anegdotu za podijeliti?

- Mi možemo samo nagađati gdje joj je bilo najbolje. Teško je izdvojiti, ali znamo da nije svaki party bio fantastičan. To je realnost i dio PK života, s kojim je ona ok i zbog kojih još više cijeni one fantastične partyje. Sudeći po svjedočanstvima s PK fotića, party 30 (Jeboton svirka), party 34 (Party kuća), 44 i 45 su bili fantastični. Balkalar svirka (75) u KSET-u, The Queer Icons Kiki Ball gdje ju je nosila Cura iz glazbenog dua Cura i Dečko (91), Buč Kesidi koncert (94) itd. Ima i važnih trenutaka prije nego joj se pridružio fotić, a to je prvenstveno nastup na koncertu Rundeka i ekipe u Beogradu, gdje ju je nosila saksofonistica Ana Kovačić.

image
PARTY KOŠULJA

Po pitanju anegdota - jednom je bila skoro ukradena pa se cijela vojska ljudi digla da ju vrati. PK fotić je bio izgubljen u Ljubljani na MENT festivalu, i nakon desetak dana uspješno vraćen u Zagreb. Imala je plan završiti na TV-u dva puta, oba puta neuspješno i to ostaje njena neostvarena želja.

S obzirom na broj partyja na kojima je bila, kako se nosi s mamurlukom i može li s nama podijeliti neki lijek protiv mamurluka? Je li doživjela neke nezgode, ozljede...?

- Znamo da je malo izgubila sjaj i da je tri puta izgubila gumb. Prvi puta na Gulaš disko festivalu pa su dragi košutelji koji su ju tada imali uspjeli pronaći identične gumbe koje su kupili i prišili nazad. Drugi puta u jednom od klubova u Berlinu, gdje je košuteljica Lora na plesnom podiju u mraku s mobitelom tražila gumb - i pronašla ga. Treći gumb nitko ne zna gdje je nestao, tajništvo je primijetilo da nedostaje i prišili su novi.

image

Mata Dalmata u Party Košulji

MARTINA MARIĆ
Kada prođe i 100. party, što bi voljela ostvariti, koji su planovi za budućnost?

- Nakon stotog partyja ide u Muzej grada Zagreba u zbirku tekstila. Tamo će odmarati i stanovati sve do iduće godine u ovo vrijeme, kada PK želi izaći iz muzeja, aktivirati fanove i napraviti 101. party. Ideja je da PK svake godine otvori ljetnu sezonu partyjanja.

Linker
06. svibanj 2024 04:06