Zlatni savjet

Zaboravljeni krojački trik: Uz dvije igle savršeno zašijte gumb

Domaća dizjanerica koja rado dijeli svoje znanje za održavanje i popravke odjeće za čitatelje Gloria.hr detaljno je objasnila stari trik za uredno i funkcionalno zašivanje gumba, uz pomoć dvije igle.

Postoje mali trikovi krojačkog zanata, koje su naši stari znali, učili su to ili kod kuće ili (čak) u školi, a danas su ih mnogi zaboravili. Tako nekad nije bio nikakav bauk zašiti gumb i to tako da je funkcionalan, a ne da je previše zategnut pa zapravo ničemu ne služi. Ono što svaka spretna krojačica zna jest da se gumb našiva s dvije igle, a ako se pitate kako to funkcionira, dizajnerica Ivona Šorša objasnila je ovaj zlata vrijedan trik.

image

Ivona Šorša održava i radionice o popravcima te održavanju odjeće

DAROKNA

Ispravno našivanje gumba

"Kako bi našiveni gumb mogao proći kroz svoju rupicu na drugom dijelu odjevnog predmeta koji želimo zakopčati, između materijala i gumba mora biti dovoljno prostora. Ne previše, ali ipak ga mora biti! Zato je odličan stari trik s dvije igle - jednu koristimo za šivanje, a drugu za malu pomoć", kazala je Ivona.

image

Trik s dvije igle

DARKONA

STEP BY STEP:

  1. Nakon što provučemo iglu s koncem kroz materijal i prvu rupicu gumba, na njegovu sredinu postavljamo drugu iglu i konac provlačimo preko nje pa u drugu rupicu.
  2. Iglu s koncem provlačimo kroz treću rupicu, odozgora prema gore, pa preko druge igle na sredini gumba, dolje kroz četvrtu rupicu.
  3. Postupak ponavljamo nekoliko puta, a po završetku omatamo ostatak konca na igli ispod našivenog gumba, između gumba i materijala. Kada smo učvrstili konac čvorićem na donjoj strani, izvadimo drugu iglu i to je to!

"Sada smo sigurni da će gumb imati dovoljno prostora za svoj posao", u detalje je objasnila vlasnica mladog brenda Darkona koja na svojim društvenim mrežama često dijeli savjete za popravke i izradu odjeće.

Linker
16. travanj 2024 09:14