UNSPLASH
novi američki san

Živite li DINK stilom života? Prakticira ga sve više parova milenijalaca, evo o čemu je riječ

DINK parovi se ne moraju odreći društvenog života, a svoj novac raspoređuju kako žele jer - nemaju djecu.

DINK parovi se ne moraju odreći društvenog života, a svoj novac raspoređuju kako žele jer - nemaju djecu.

"Dual income, no kids", odnosno "dvostruki prihod, bez djece", puni je naziv skraćenice DINK koji označava novi stil života među parovima, najviše milenijalcima. No, DINK je puno više od samog života bez djece i mnogi ga nazivaju novim američkim snom.

Naime, istraživački centar Pew proveo je istraživanje među odraslim američkim parovima, doznavši da dvije trećine njih nema djecu niti ih planiraju imati. Taj trend već je neko vrijeme prisutan i u Europi pa je tako u Njemačkoj 2019. zabilježeno osam milijuna parova bez djece, a samo godinu nakon toga broj je narastao na 8.62 milijuna.

DINK, dakle, predstavlja način života u kojem su oba partnera financijski neovisna, no ne žele djecu jer žele zadržati slobodu, razviti karijeru i ne žele svoj zarađen novac trošiti na dijete. Osim toga, dijete je velika odgovornost na koju mnogi parovi nisu spremni.

image

DINK parovi svoj novac i vrijeme troše samo na sebe.

UNSPLASH

DINK parovi mogu i ne moraju biti u braku, a mogu biti istospolni ili heteroseksualni par. Za DINK parove eliminiraju se troškovi hrane, odjeće i dugotrajnog obrazovanja koji su često povezani s odgojem jednog ili više djece. To daje paru priliku da uštedi novac i rasporedi ga negdje drugdje.

No, Jay Zigmont, osnivač službe za financijsko planiranje Childfree Wealth i autor knjige Portraits of Childfree Wealth, kaže da život bez djece ne znači da ćete se nužno obogatiti.

"Biti bez djece ne znači automatski da ste bogati. Razlika je u tome što ako osoba bez djece jedva drži glavu iznad vode, da ima dijete, utopila bi se", objašnjava Zigmont.

Linker
27. travanj 2024 23:19