iStock
ZNANSTVENO DOKAZANO

Jeste li znali da je redovitom tjelovježbom moguće usporiti starenje?

Stalno odgađate vježbanje i sami sebe uvjeravate da ćete početi od „idućeg ponedjeljka“, ali on nikako da dođe? Možda će vas inspirirati činjenica da je vježbanje ključno za mladolik izgled – što su potvrdila i brojna znanstvena istraživanja – pa ako želite usporiti starenje, vrijeme je da se pokrenete.  

Jedno od posljednjih istraživanja, objavljeno ove godine u časopisu Science Advances, koje su proveli belgijski istraživači na grupi vježbača dokazuje da se pojačanom fizičkom aktivnošću povećava razina enzima koji produljuje telomere.

Kakve to veze ima sa starenjem? Telomere su specijalizirane strukture koje se nalaze na krajevima kromosoma, a zadaća im je zaštita kromosoma i osiguravanje njihove stabilnosti. One igraju ključnu ulogu u procesima starenja te u nastanku mnogih bolesti - zato, vježbajte za zdravlje i mladolik izgled.

Ako niste veliki obožavatelji teretana i dvorana u kojima je više ljudi no što bi trebalo biti, donosimo vam prijedloge za vježbanje u svoja četiri zida i jedan koji je odlična kombinacija ritma, glazbe i vježbanja.

Jillian Michaels

Ova američka trenerica poznata je po prilično intenzivnim treninzima koji kombiniraju kardio i vježbe snage, zahvaljujući kojima je top forma u kratkom roku zagarantirana. Kako izgleda, nije niti čudo da nitko ne vjeruje da joj je više od četrdeset godina.

Beyonce

Da Beyonce odlično izgleda ne treba posebno naglašavati, a ako ste među ljubiteljima njezine glazbe i plesanja, onda je za vas idealna njezina plesna rutina "Move Your Body" uz koju ćete se dobro zabaviti i oznojiti.

Bubnjanje

Pound je kardio trening inspiriran bubnjanjem koji su osmislile Amerikanke Kirsten Potenza i Cristina Peerenboom, a svi koji su ga isprobali tvrde da se radi o doista zaraznom programu. Kod vježbanja se koriste palice pa osim što vježbate istovremeno i bubnjate.

Ipak, osim intenzivnog treniga vrlo je važno da dan započnete što nježnijim buđenjem: probudite se 15 minuta ranije i započnite dan daleko od uređaja, kratkim istezanjem. Na posao, ako možete, hodajte, a pauze za ručak nemojte provoditi u uredu već iskoristite priliku i izađite na svježi zrak.

Isto tako, morate pripaziti na prehrambene navike jer one također utječu na proces starenja vašeg tijela - birajte voće, povrće i cjelovite žitarice, a svu hranu kuhajte polako kako bi se sačuvale hranjive tvari. U usporavanju procesa starenja vrlo su važni i antioksidansi kojima obiluju namirnice poput borovnice, brusnice, artičoka, ali i korijen bajkalske kapice za koji su istraživači dokazali da djeluje protiv slobodnih radikala, UVA zraka i zagađenja.

Promo

Upravo je ekstrakt korijena bajkalske kapice jedan od ključnih sastojaka Vichy SLOW AGE, prve Vichy dnevne njege koja djeluje na znakove starenja u nastajanju - jer je njega kože također jedan od ključnih čimbenika u usporavanju starenja. Ona je zahvaljujući ekstraktu korijena bajkalske kapice, probiotičkom sastojku bifidusu te Vichy mineraliziranoj termalnoj vodi hidratizirana, punija i zdravija.

Više o "sporom starenju" čitajte u specijalu "Vichy Slow Age"!

Linker
17. travanj 2024 07:01