Unsplash
Nemojte to raditi

Dolazite u napast pa sami skidate gel s noktiju? Evo zašto to nikako nije poželjno

Da, skidanje gel manikure u kućnoj radinosti možda je praktičnije i brže nego čekati svoj termin u kozmetičkom salonu, ali takva navika može vam zauvijek uništiti nokte.

Ako ste fan geliranih noktiju, sigurno vam se barem jednom u životu dogodilo da dođete u napast sami skinuti gel ili barem dio njega. Ovo vam se možda dogodilo ako vam je nokat slučajno puknuo ili ste ih se zasitili, a nije vam se dalo ići na profesionalno skidanje. No, takva navika može vas stajati zdravlja noktiju koji zbog nestručnog skidanja gela mogu jako boljeti i biti osjetljivi još mjesecima nakon toga.

Za razliku od običnog laka, gel-lak je čvrst jer se 'zapeče' na noktima pa ga nije tako lako skinuti, čak ni u salonu. Gel na noktima obično traje dva do tri tjedna, a nakon toga se ili mora potpuno odstraniti ili obnoviti novim. "Prvi znak da gel treba zamijeniti je vidljiv izrast vašeg prirodnog nokta, puknut ili oštećen gel. Nokti variraju od osobe do osobe, ali svakako bi se trebali obnoviti svaka dva do tri tjedna", objasnila je celebrity manikuristica Jenni Draper.

Ne skidajte gel sami

U slučaju da se gel počne odvajati od noktiju, napominje Draper, trebali biste što prije otići kod vaše manikuristice, a ne sami odvajati gel od zdravog nokta. Kako biste produžili vijek trajanja gel manikure, Draper savjetuje da ih svakodnevno mažete prirodnim uljem jer ćete tako spriječiti isušivanje i podizanje.

"Samouklanjanje gela može biti vrlo zadovoljavajuć osjećaj, ali važno je zapamtiti da trganjem gela ne uklanjate samo njega, već i sloj vašeg nokta. To ih oslabljuje, oštećuje i nokti su bolni na dodir", objasnila je. Tada ih više ne možete popraviti već samo čekati da izrastu i oporave se, a to može potrajati i do šest mjeseci.

"Bilo koji salon znat će ukloniti gel na pravilan način. Nokte treba držati u otopini na bazi acetona oko deset minuta. Nakon toga bi se gel trebao lako podignuti, bez upotrebe sile. Nokte se potom treba hidratizirati", rekla je Draper.

Ako je kasno i već ste sami skinuli gel s noktiju, ipak možete napraviti nekoliko stvari kojima ćete olakšati i sebi i noktima.

Napravite kupku

Pomiješajte zagrijano maslinovo ulje s nekoliko kapljica tekućeg vitamina E i jednom žlicom mlijeka. Držite nokte u toj tekućini 10 do 15 minuta. Tretman ponavljajte jednom tjedno dok se nokti ne oporave.

Bogata hidratacija

Nakon kupke namažite ruke i nokte bogatom hidratantnom kremom ili nekim prirodnim uljem poput bademovog ili arganovog. Kako bi krema bila učinkovitija, prespavajte u rukavicama.

Linker
15. travanj 2024 08:07