Arnel Hasanović / Unsplash
Vrijedi znati

Jeste li sigurni da znate pravilno prati kosu? Nije tako jednostavno, frizeri otkrivaju svoje tajne

Uz pranje zubiju i tijela, pranje kose jedna je od prvih higijenskih navika koju naučimo te rijetko mijenjamo tehniku pranja. Šamponiranje, ispiranje pa opet šamponiranje i ispiranje te na kraju stavljanje regeneratora. Ne zvuči kao znanstvena fantastika, zar ne? Možda biste pomislili da pranje kose nije nešto čemu biste morali pridavati previše pažnje, no poznati londonski frizerski duo - Nick Latham i Sean Nother tvrde da biste itekako trebali.

Vlasnici The Hair Boss salona u Londonu kažu da je pranje kose puno zahtjevnije nego što se misli. "Ono najvažnije što smo naučili tijekom godina jest da nema "ispravnog" načina za pranje kose. Ne postoje jednostavne smjernice baš za svaku kosu. Ako, primjerice, vašoj kosi odgovara pranje svaki dan, to ne znači da će i vašoj kovrčavoj prijateljici odgovarati isto", objasnili su.

Latham i Nother smatraju da način na koji ćete prati kosu ovisi o mnogo faktora, među kojima su najvažniji tip kose i vaš životni stil. No, frizeri kažu da jedino ovo pravilo vrijedi za sve - uvijek šamponirajte dvaput i regenerator stavljajte samo na vrhove. "Dvostruko šamponiranje slično je kao dvostruko čišćenje kože. Prvo otapa nečistoće i mrtve stanice kože, dok ih drugo potpuno uklanja", rekao je duo.

Pexels

Pri šamponiranju, napomenuli su, budite jako nježni. Dakle, izbjegavajte potezati korijen kose, ne koristite nokte te vršite minimalan pritisak na tjeme. Dok šamponirate kosu, lagano masirajte vrh glave minutu do dvije te potom dobro isperite kosu. Prebrzo izbijanje sebuma na tjemenu može biti i posljedica lošeg ispiranja pa na to obratite posebnu pažnju.

"Vjerojatno ste čuli za trik ispiranja kose hladnom vodom. Da, to je odlična ideja jer hladna voda pomaže zatvoriti kutikule. Osim toga, razbudit će vas", poručili su londonski frizeri. Regenerator, istaknuli su, stavite samo na vrhove jer kosa na tjemenu nije oštećena kao na krajevima.

Neki od nas imaju potrebu prati kosu svaki dan, što prema nekim stručnjacima i frizerima i nije preporučljivo jer možemo ući u začarani krug pretjeranog mašćenja upravo zbog toga što s tjemena konstantno skidamo zaštitni sloj i oduzimamo mu vlagu. "Ako kosu perete svaki dan, ne morate je dva puta šamponirati. Kovrčava kosa je suša od ostalih tipova pa ne zahtijeva često pranje. Kako biste si olakšali, kosu počešljajte pod tušem, dok je još mokra jer ćete tako spriječiti čupanje i petljanje. Ako pak imate tanku kosu, izbjegavajte jako mirisne šampone i balzame koji su bogati parabenima jer otežavaju kosu te ne stavljajte puno regeneratora", poručili su frizeri.

Linker
20. travanj 2024 06:02