Za brži rast

Od kamenica do svile: Ovo je šest ključnih savjeta profesionalaca za sve one koji žele pustiti dugu i zdravu kosu

Ako se želite posvetiti puštanju duge kose, kako tvrde frizeri, za očuvanje zdravlja i duljine potrebno se ozbiljno posvetiti njegovanju vlasi - iznutra i izvana.

Onog dana kad odlučite da ćete puštati kosu, zapravo je dan kada morate ozbiljno početi brinuti u njoj. Svima koji žele prestati eksperimentirati s duljinama, u interesu je imati prirodnu, zdravu i bujnu kosu - a da bi se kosa potaknula na što bolji rast i zadržalo njeno zdravlje bez ‘diranja‘ duljine potrebne su određene žrtve. Poznati frizeri svojim zvjezdanim klijenticama daju iste savjete koje su podijelili s čitateljicama Voguea.

Od tretmana regeneratorom do zdrave ishrane profesionalaci ističu šest ključnih savjeta koje treba početi primjenjivati istog trena, ako želite kroz neko vrijeme ‘uzgojiti‘ zdravu i dugu kosu.

Redovito obavljajte mikro-podrezivanja

Kada ovaj stručnjak kaže mikro podrezivanje stvarno tako i misli, takvu vrstu šišanja on naziva i ‘prašenjem‘ jer savjetuje da bi se umjesto standardnog podrezivanja od barem 2 - 2,5 centimetra, škarama trebalo skinuti tek osmina toga, odnosno oko 30 milimetara s vrhova kose.

image
Puštanje duge kose zahtijeva dodatan trud.
UNSPLASH

Kada vam vaš frizer tako ‘opraši‘ kosu, na podu gotovo ni nećete vidjeti ostatke kose. Tako pažljivo skraćivanje zadržava duljinu, ali istovremeno i uklanja popucale vrhove koji nastaju zbog vanjskih utjecaja, sušenja i ravnanja ili čak ‘samo‘ stresa. Ako ih se ne ukloni, ispucali vrhovi mogu se popeti više po vlasi te ako se čeka predugo između podrezivanja, na kraju će se morati odrezati mnogo više kose. Većina profesionalnih frizera preporučuje barem tri ‘oprašivanja‘ godišnje i redovito podvrgavanje tretmanima protiv pucanja vrhova kose.

Čitajte i: Ulje za kosu: Kako pravilno koristiti ovog tajnog pomagača u dobivanju besprijekorne i sjajne kose

Jednom tjedno napravite tretman za liječenje kose

Ovaj savjet jednoglasno dolazi od svih frizera je taj da jednom tjedno kosi moramo priuštiti dubinski tretman s nekim od proizvoda namijenjenih liječenju kose. To su regeneratori i maske za dubinsku njegu, a vrhunski frizeri svjetskih zvijezda već su izbacili i svoje linije proizvoda. No, svatko od nas već dovoljno poznaje vlastitu kosu i koji joj proizvodi odgovaraju, a ako ste u dilemi svakako se posavjetujte sa svojim frizerom. Osoba koja se brine o vašoj kosi godinama, sigurno će vam znati preporučiti koja će vam maska ili kura najbolje odgovarati.

Najviše se pažnje posvetiti i proizvoda treba nanijeti na vrhove kose - oni su tu najdulje, najosjetljiviji su i najsuhlji. Novi inovativni proizvodi obilovanje su ujedno obogaćeni i sastojcima za njegu. Tako njegovanje postaje dnevna rutina što kosa itekako voli.

image
Za dugu i zdravu kosu ključna je redovita dubinska njega.
UNSPLASH

Prionite na čišćenje

Temeljito pranje i čišćenje kose je temelj svakog režima njege - a treba započeti i prije nego zakoračite u tuš. Odabir odgovarajućih proizvoda je ključan korak. Birajte proizvode bez sulfata koje ne isušuju vlasište i vlasi te zadržavaju vlagu u kosi. Postoji razlog zašto vam u frizerskom salonu kod pranja izmasiraju i vlasište - to nije zato da bi vas zabavili dok se ne oslobodi stolica, nego da se potakne što bolja cirkulacija i stimuliraju folikule kose - što sve vodi ka bržem rastu. Ako uvedete u praksu da pri svakom pranju izdvojite koju minutu za nježnu masažu tjemena i vlasišta - zamislite samo koliko će to blagodati donijeti vašoj kosi.

Čitajte i: Frizure kakve želimo! Poznate Hrvatice spremno dočekuju proljeće i otkrivaju najvruće trendove

Jedite zdravo

Još jedan temelj općem zdravlju organizma, pa tako i zdravlju kose, vraća se na onu staru - ono smo što jedemo. Ishrana koja pogoduje zdravlju kose je ujedno i najispravnija prehrana koju možemo odabrati, a bazira se na cjelovitim namirnicama, uglavnom bazirana na one biljnog porijekla.

Posebnu blagodat donijet će hrana bogata željezom, cinkom, vitaminom C i B, kao i omega 3 masnim kiselinama. U hrani to bi bile: kamenice, školjke, grahorice i jaja zbog proteina, zatim paprike, kao i tamnozeleno lisnato povrće koji su puni vitamina C, za omega 3 kiseline preporučuje se divlji losos ili sjemenke konoplje.

image
Čak i posteljina na kojoj spavamo može naštetiti kosi.
UNSPLASH

Pomozite si i suplementima

Kada se govori o lijepoj kosi i noktima neizostavan je biotin, koji sudjeluje u tvorbi keratina. Osim njega, za dugu i snažnu kosu, potražite proizvode koji sadrže riboflavin i vitamin B2.

Spavajte na svili

Nije šala, tvrde frizeri, najbolje za rast kose je odabrati posteljinu od svile. Pamuk tijekom noći isisava vlagu iz kose, zato je mnogo bolja opcija spavati na jastučnici od svile. Taj materijal zadržava vlagu u kosi, smanjuje trenje čime smanjuje i štetu.

Linker
17. travanj 2024 22:36