Odvažite se na promjenu

Pedeset nijansi plave: Blond kosa veliki je hit ove godine, a obožavaju je i velike svjetske zvijezde

I ova sezona donijela je nekoliko novih blond hitova - od ledene i medene do boje karamele i lješnjaka - koji su oživjeli sjećanje na najpopularnije plavuše u povijesti, među ostalim i na rokericu Debbie Harry.

Legendarna rečenica ‘Plavuše se bolje zabavljaju’ mnogo je starija nego što većina ljudi misli i nema veze s istoimenim album Roda Stewarta iz 1978. Nije proizašla ni iz lika i djela jedne od najpoznatijih plavuša svih vremena, Marilyn Monroe, ali smišljena je u njeno vrijeme - pedesetih.

Tada su se, naime, pojavile prve boje za kućno bojanje kose, kad je najviše pažnje privukao brend Clairol sa svojim proizvodima i kampanjom u kojoj su uvjeravali da se plavuše, naravno one koje koriste njihove proizvode, bolje zabavljaju od svih ostalih žena (premda mnogima nije bilo zabavno kad su nevještim rukovanjem ne baš savršenim bojama u kućnoj radinosti spalile kosu).

image

Debbie Harry

RICHARD YOUNG/SHUTTERSTOCK

Jedna od onih čiji su život obilježili dobra zabava i izbjeljivanje kose legendarna je Debbie Harry, pjevačica rock benda Blondie - koja je 80-ih imala status blond ikone, baš kao u prethodnim dekadama Jean Harlow, Merlinka, Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, Farrah Fawcett... Blondie priznaje da se u to doba, kad bi godišnje provodila po devet mjeseci na turnejama, sama farbala.

- Koristila sam set za izbjeljivanje, i tu kombinaciju amonijaka i izbjeljivača držala sam na kosi pola sata. Tako bih postigla onu svoju poznatu platinastu nijansu. Bez obzira na žestoke kemikalije, kosa mi je bila zdrava, jedino što bi se na koncertima, dok bih plesala i znojila se, nekako objesila. No to je u doba punka bilo sasvim prihvatljivo - kaže Debbie Harry.

image

Nakon androgine faze glumica Kristen Stewart opet ima ženstvenu frizuru.

CBS/FERRARI/PROFIMEDIA

Čitajte i: Sjaj koji traje mjesecima: Sve što trebate znati prije nego što se odlučite za trajno ravnanje kose

Otada do danas formule preparata za bojenje drastično su se promijenile, mnogo se više zna o tome kako ljudska kosa reagira na pojedine kemijske spojeve, a iz tih spoznaja proizašle i brojne nijanse plave - svaka sezona donese neki novi blond hit.

Postoji vjerojatno 50 nijansi plave, od jako svijetlih do tamno blond, nekad “skreću” prema bijelim, nekad prema žutim tonovima, nekad prema crvenom, smeđem, narančastom, ružičasto-zlatnom... Imamo karamel-plavu, medeno plavu, dječje plavu, nordijski plavu, pepeljasto plavu, ledeno plavu, bakreno plavu; boju ružičastog zlata, boju šampanjca, boju lješnjaka, boju pijeska; Barbie blond, vatreno blond i bloranž (kombinacija plave, pink i narančaste, oranž) - nekad je odabrana nijansa plošna, a nekad prošarana pramenovima pa kosa dobiva “dubinu”.

image

Sydney Sweeney, zvijezda serije ‘Euforija’.

ROB LATOUR/SHUTTERSTOCK

Za koju god nijansu ili tehniku farbanja se odlučili, važno je znati da plava, zbog jačeg hidrogena, zahtijeva više njege od svih ostalih boja kose. Zbog toga se razvijaju sve sofisticiraniji preparati koji obnavljaju oštećenu (plavu) kosu.

Primjerice, Schwarzkopf ima poznatu BlondME liniju, koja se temelji na jedinstvenoj bonding tehnologiji s magnezijevim citratom, koji stvara nove ionske veze unutar vlasi, a u sastavu su i neka prirodna ulja koja ispunjavaju kosu prirodnim lipidima i zaglađuju njenu površinu. I brend Medavita ima svoju formulu za plavuše - to je linija Blondie, koja sadrži hijaluronsku kiselinu, kolagen, ceramide i proteine iz biljke amarant, koji su bogati željezom i aminokiselinama pa obnavljaju strukturu vlasi i sprječavaju naelektriziranost.

image

MEDAVITA All Blondes Bonding šampon i krema za zaglađivanje kose - s hijaluronom, kolagenom, ceramidima i proteinima amaranta.

MEDAVITA
image

KERASTASE Chroma Absolu linija čuva boju i održava
kvalitetu kose, a njena formula se bazira na spoju triju kiselina i ekstraktu biljke centella asiatica.

KERASTASE
image

KEUNE šampon za obojenu kosu u novoj ambalaži, dizajniranoj u povodu 100. godišnjice brenda, 56,90 kn.

KEUNE
image

ACCA KAPPA četka za raščešljavanje duge plave kose, 239 kn.

ACCA KAPPA
Linker
19. travanj 2024 06:42