Najvažniji termini

'Prirodni' šamponi i regeneratori nisu uvijek i 'organski': Evo kako ih razlikovati

Prije nego se odlučite na korištenje prirodnih proizvoda za kosu, važno je razlikovati nekoliko ustaljenih termina koje možemo pronaći na ambalažama. Jer 'prirodan' šampon ne mora uvijek značiti nedostatak štetnih kemikalija kao ni to da nije testiran na životinjama.

Kao što nam treba ozbiljan detox u modi, odnosno okretanje održivim brendovima kako bismo očuvali ovaj planet od daljnjeg zagađenja, tako bismo iz svoje kozmetičke rutine trebali izbaciti proizvode sa štetnim kemikalijama. Parabeni, mineralna ulja, ftalati redovito se nalaze u preparativnoj i dekorativnoj kozmetici, a ne čine uslugu ni našem organizmu niti planetu.

Jedni od najvećih zagađivača otpadnih voda koje koristimo svaki dan su preparati za kosu koje koristimo na svakodnevnoj bazi. No, prije nego ih izbacite iz kupaonice i prebacite se na one 'prirodne', važno je razlikovati nekoliko termina kako biste znali izabrati one prave.

Prirodno

john masters organics Instagram

Mnogo kozmetičkih brendova razbacuje se ovom rječju kojom nas mame da kupimo njihov proizvod, iako često ne znamo što ona zapravo znači. Prirodni šampon ne bi trebao sadržavati sulfate, druge agresivne tenzide, silikone i parabene već samo prirodne sastojke, no sama riječ ne garantira da u njemu nema drugih štetnih sastojaka koji zamjenjuju ove najpoznatije.

Organsko

Organski šamponi i regeneratori ne sadrže sintetske mirise i konzervanse te obično imaju Ecocert certifikat da su prošli rigoroznija testiranja. Sastojci za ove proizvode moraju biti uzgojeni u prirodi te se u njihovoj blizini ne smiju koristiti pesticidi niti umjetna gnojiva. Dakle, prirodna kozmetika ne mora nužno biti organska.

Vegansko i Cruelty free

Lush Instagram

Pod terminom 'vegansko' podrazumijeva se sve što ne sadrži sastojke životinjskog podrijetla (želatina) niti sastojke koji se dobivaju od životinja (pčelinji vosak), dok 'cruelty free' znači da proizvodi nisu testirani na životinjama. Danas su mnogi brendovi i veganski i cruelty free, makar ne mora značiti da neki veganski proizvodi nisu testirnai na životinjama.

Eco-friendly

'Eco-friendly' oznaka odnosi se na ambalažu koja se može reciklirati ili na sastojke u proizvodu koji nisu štetni za okoliš nakon odlaganja. U galeriji pogledajte neke od prirodnih, odnosno organskih proizvoda za njegu kose.

Linker
16. travanj 2024 21:34