Vrijedan dio rutine

Ako ne volite ulja u njezi kože, imamo rješenje: Jedan sasvim prirodan sastojak riješit će vas dehidrirane kože i vratiti joj mladenački sjaj

Suha i dehidrirana koža uz ovlaživače zahtijeva i ulja koja najbolje mogu "zaključati" vlagu u koži, no neki ih smatraju preteškima i premasnima. Srećom, postoji alternativa u obliku skvalana, takozvanog "neuljnog ulja" koje će vašoj koži vratiti sjaj i elastičnost.

Svaka dobra rutina njege kože uključuje ulja koja su po mnogo čemu korisna za kožu. Omekšavaju je, daju joj prirodan sjaj, "zaključavaju" vlagu ako se nanose na vlažnu kožu, a redovitim korištenjem mogu izbalansirati proizvodnju sebuma kod masne kože. No, protivnici ulja u njezi kože kao glavni razlog za njegovo korištenje najčešće će navesti to što je premasno i nedovoljno se brzo upija.

Ako ste među njima, postoji rješenje i to u obliku takozvanog "neuljnog" ulja poznatog pod nazivom skvalan. Riječ je o derivatu skvalena,polinezasićenog ugljikovodika koji se prirodno proizvodi u našoj koži, no nakon dvadesete godine njegova proizvodnja počinje opadati. To je jedan od razloga pojavljivanja prvi znakova starenja poput bora i finih linija, koža postaje umornija i gubi prirodni sjaj. Uz hijaluronsku kiselinu i retinol, skvalan nam može pomoći da što dulje odgodimo bore, vratimo stari sjaj i kožu održimo mladolikom i elastičnom.

Brzo se upija, nije mastan i traje jako dugo

Osim u našoj koži, skvalen se kao tekući ugljikovodik nalazi u jetri morskih pasa, od kamo se stoljećima prije vadio i iz njega derivirao skvalen, što je, logično, dovelo do masovnog izlovljavanja ovih životinja koje su vremenom postale ugrožene. Međutim, kozmetički brendovi našli su humanije rješenje koje je zadovoljilo obje strane - i potrošača i trgovca. Skvalan se počeo izvlačiti iz biljnih izvora, posebice maslinovog ulja, te je danas čest sastojak kozmetičkih proizvoda, a možemo ga naći i samostalno.

Zašto će vam skvalan obogatiti beauty rutinu? Prvenstveno jer nije mastan, brzo se upija u kožu, nema miris i traje jaaako dugo. Potrebne su samo dvije-tri kapljice u večernjoj rutini da se ujutro probudite s predivnom, nahranjenom i hidratiziranom kožom. Drugim riječima, skvalan sprječava istjecanje vlage iz kože, imitira sebum pa će od njega koristi imati i masna, ali i suha, dehidrirana koža. Kako bismo vam olakšali potragu za ovim moćnim sastojkom, pronašli smo nekoliko hvale vrijednih proizvoda.

Skintegra Naro biljni skvalan, 89 kuna

The Ordinary biljni skvalan, 45,65 kuna

Biossance skvalan s vitaminom C i ekstraktom ruže, 302 kune

The Inkey List skvalan, 74 kune

Indie Lee skvalan, 116 kuna

Mayam skvalan od maslinovog ulja, Terra Organica, 59,90 kuna

Linker
19. travanj 2024 07:43