Getty Images/iStockphoto
Učinkovit protiv prištića

Aktivni ugljen za ljepotu: 3 načina na koja ga možete dodati u svoju rutinu

Jedan od najvećih prirodnih pročišćivača organizma je ugljen koji se od pamtivijeka koristi u mnoge svrhe. U posljednjih nekoliko godina iskače iz svakog beauty proizvoda zbog nevjerojatnog učinka na kožu - pogledajte kako ga se sve može koristiti.

Jedan od najvećih prirodnih pročišćivača organizma je ugljen koji se od pamtivijeka koristi u mnoge svrhe. U posljednjih nekoliko godina iskače iz svakog beauty proizvoda zbog nevjerojatnog učinka na kožu - pogledajte kako ga se sve može koristiti.

Iako možda ne izgleda previše privlačno, aktivni ugljen prirodni je apsorbens toksina i nečistoća. Osim za pranje rublja, od davnina se koristio za ublažavanje nuspojava trovanja želuca te čišćenje lica i tijela od suvišnog sebuma, prljavštine i prištića. Koliko je snažan pokazuje i činjenica da se u Prvom svjetskom ratu koristio u plinskim maskama kako se vojnici ne bi otrovali kemijskim supstancama.

Flickr

Posljednjih godina se ugljen počeo masovno pojavljivati u kozmetičkim proizvodima kao 'aktivni ugljen', što znači da je zagrijan na temperaturu od oko 982 °C stupnja kako bi se povećala njegova sposobnost apsorpcije. Aktivni ugljen obično se naziva još i medicinski te ga je praktično imati među kućnim lijekovima. Posebna prednost ove tvari jest što apsorbira toksine mikroorganizama i plinove u probavnom sustavu, ali pritom ne neutralizira želučanu kiselinu. Međutim, nije ga pametno koristiti na duži period jer može poremetiti apsorpciju hranjivih tvari.

U kozmetičke svrhe može se koristiti na nekoliko načina:

Za uklanjanje mrtvih stanica

Lush piling za lice i tijelo s aktivnim ugljenom, Lush, 300 g 159 kuna; Olival piling s ugljenom, Müller, Bipa i ostale drogerije, 39,90 kuna; Bioré piling s aktivnim ugljenom, Feel Unique, 29,70 kuna; Dr. Organic piling s aktivnim ugljenom, Bio&Bio, 69,90 kuna; Clinique piling a sktivnim ugljenom, Feel Unique, 257,30 kuna

Ako vam se koža nakon zime zbog hladnoće i suhog zraka počela perutati, aktivni ugljen može vam poslužiti kao piling za uklanjanje mrtvih stanica kože. Redovitim pilingom koža će postati blistavija, dobiti zdravi sjaj i neće djelovati umorno. Osim toga, make-up će bolje prianjati uz glatku kožu, a kreme za lice i losioni za tijelo brže će se upijati u kožu i bolje je hraniti.

Na tržištu postoji mnogo različitih pilinga koji sadrže ugljen, a možete ga napraviti i kod kuće. Pomiješajte pola šalice šećera ili morske soli, trećinu šalice biljnog ulja badema, marelice ili jojobe, 4 žlice usitnjenih tabletica aktivnog ugljena te par kapi eteričnog ulja lavande. Postupak je jednostavan - samo dobro promiješajte sastojke i dodajte eterično ulje po želji. Piling koristite jednom do maksimalno dvaput tjedno kako ne biste iziritirali kožu.

Kao maska za pročišćavanje pora

Origins maska s aktivnim ugljenom, Look Fantastic, 182,60 kuna; Olival maska za lice sa smiljem i aktivnim ugljenom, Olival, 39,90 kuna; Garnier maska s aktivnim ugljenom, Notino.hr, 34,90 kuna; Caolion O2 Bubble Pore maska, Cult Beauty, 199,20 kuna; XBC maska s aktivnim ugljenom u maramici, Notino.hr14,90 kuna

Maska za lice s aktivnim ugljenom suzit će pore, ukloniti nečistoće i mitesere te pokupiti suvišan sebum pa je odlična za one s izrazito masnom kožom lica. Međutim, s ovakvim maskama ne treba pretjerivati kako ne biste kožu potpuno lišili prirodne masnoće jer će je onda proizvoditi još i više.

Za učinkovitu masku usitnite tri tablete aktivnog ugljena te ih pomiješajte sa žličicom meda, pola žličice vode i po želji žličicom soka aloe vere. Masku kistom nanesite na lice, držite je 10 do 15 minuta te je potom isperite. Ugljen će pročistiti kožu, a med i aloe vera smirit će upale i nadraženost.

Za izbjeljivanje zubi

Biobaza pasta s aktivnim ugljenom, drogerije, 33 kuna; Dabur Herbal pasta za zube s aktivnim ugljenom, Kuća Zdravlja, 35 kuna; Kalodont pasta za zube s aktivnim ugljenom, Saponia; Curaprox black Is White pasta za zube s aktivnim ugljenom, Zdrav-Osmijeh, 169,90 kuna; Dr. Organic pasta za zube s aktivnim ugljenom, Bio&Bio, 49,90 kuna

Osim u čišćenju kože, aktivni ugljen učinkovit je i u izbjeljivanju zubi. On neće oštetiti caklinu niti zubno meso poput trakica za izbjeljivanje, a redovitom upotrebom može izbijeliti zube za nekoliko nijansi. Sve što trebate jest usitniti jednu do dvije tablete ugljena, staviti ga na četkicu i masirati zube nekoliko minuta. Dakako, ni tu ne treba pretjerivati pa se ovaj tretman preporučuje maksimalno jednom tjedno.

Ugljen može ostaviti mrlje na četkici i umivaoniku pa ga dobro isperite. Ako vam je izbjeljivanje zubi u kućnoj radinosti previše nespretno, uvijek možete kupiti pastu za zube s aktivnim ugljenom.

Linker
25. travanj 2024 23:44